Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
15. februāris, 2012
Drukāt

Uzkodās – piena produkti

borodkins-ak

Piena produktiem ir daudzpusīgs pielietojums ēdienu gatavošanā, tajā skaitā uzkodās… Īpaši nozīmīga vieta ir sieram un biezpienam, kas sader ar tik daudziem citiem produktiem. “Uzkodu galds garšu ziņā bez siera un biezpiena būtu visai vienveidīgs,” saka pavārs Nikolajs Borodkins un dalās pieredzē, kādas uzkodas no šiem produktiem gatavot. 


 

Var būt ar siera vai biezpiena masu pildīti mīklas groziņi, tomāti, artišoki, biezpiena un baklažānu veltnīši, rīvmaizē apceptas siera standziņas, pirkstiņi vai strēmelītes, siera karbonādes un kliņģerīši, salda vai pikanta siera želeja, biezpiena un siera bumbiņas, dažādās marinādēs marinēts siers, biezpiena klimpas.

Sieru un biezpienu var kombinēt ar gaļu, gatavojot ruletes, tūtas, ligzdiņas vai tīteņus. Ir vērts meklēt saderīgu produktu salikumus siera un biezpiena masām (siers un garšaugi, siers un dārzeņi, biezpiens un kūpinātas zivis, biezpiens un dārzeņi, biezpiens un augļi vai ogas).

Tā kā jogurts ir kļuvis par dažādu ēdienu sastāvdaļu, arī šo piena produktu vērts izmantot uzkodās, piemēram, kārtojumos, krēmos, želejās, kūciņās.”

Siera šķirnes Eiropā skaitāmas simtos, Latvijā ir apmēram septiņdesmit. Vai svarīgi ielāgot, kura vispiemērotākā uzkodām un ar kādiem produktiem vislabāk sader?

Uzkodu gatavošana ir smalks un pacietīgs darbs, kura rezultātā top veselīgs un garšīgs ēdiens. Uzkodās izmantotie piena produkti mums palīdzēs, atbilstoši uzturzinātnieku ieteikumam: katru dienu patērēt 100 g siera, 1 glāzi piena un 1 glāzi jogurta vai kefīra, lai uzņemtu diennaktī nepieciešamo kalcija daudzumu.

 

 

Pavāra Nikolaja Borodkina 
ieteikumi:

• Cietie sieri – “Monterigo”, “Dinamo”, Parmezānas un Čedaras siers, kā arī puscietie sieri – “Gauda”, Krievijas, Holandes un Edamas ir unikāli, jo “draudzējas” ar katru produktu.

• Puscietie sieri ar pelējumu siera masā – Trikātas “Blue”, Rokforas vai “Danablue” – ar zivīm, dārzeņiem, kūpinātu vistu vai pīli, saldiem augļiem un ogām.

• Puscietie sieri ar rozā pelējumu ārpusē – Latvijas, Limburgas vai “Bakšteins” – sader ar viegli skābeniem un saldiem augļiem, medu, riekstiem.

• Mīkstie sieri ar balto pelējumu ārpusē – “Brie” vai Kamambēras siers – ar saldām ogām, medu, augļiem (bumbieriem), džemiem.

• Mīkstie sieri (Tējas, Mālpils, Siera bumbas, Kazdangas, Muižas, Ķimeņu, “Taizelis”, “Mare”) – ar tosteriem, grauzdiņiem, salātu dārzeņiem, šos sierus var cept vai fritēt, likt kārtām ar sakapātām zivju filejām, maigu gaļu.

 

 

Cepts Kamambēras siers ar zaļo tomātu čatniju
Uzkoda1-ak

1 ritulītis (līdz 200 g) Kamambēras siera, 1 ola, 2 ēdamkarotes rīvmaizes, 1 ēdamkarote apelsīnu marmelādes, 2 ēdamkarotes zaļo tomātu čatnija.

Kamambēras sieru sagriež 0,5 cm šķēlēs, panē olā un rīvmaizē (divas reizes), cep karstā eļļā no visām pusēm, nosusina uz papīra salvetes, noformē ar apelsīnu marmelādi un zaļo tomātu čatniju.

 

 

 

 

 

 

Jogurts7-akPikantais garšaugu 
jogurts ar ingveru

0,5 litri bezpiedevu jogurta, 1 buntīte dažādu zaļumu (arī redīsi), pēc garšas ingvers, čili pipars, sāls un cukurs vai medus.

Dažādus garšaugus, ingveru, čili piparu un bezpiedevu jogurtu sablenderē, pievieno garšvielas, izkāš, salej glāzītēs, dekorē ar dīgstiem un smalki sagrieztiem redīsiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraukšķīgas siera 
bumbiņas ar garšaugiem
Uzkoda2-ak

0,5 kg smalki rīvēta Holandes, Čedaras vai Krievijas siera, zaļumi pēc garšas, 2 ēdamkarotes majonēzes, 1 ola, 3 daiviņas ķiploka, 3 ēdamkarotes rīvmaizes, eļļa.

Sarīvē Čedaras, Holandes vai Krievijas sieru, pievieno zaļumus, majonēzi, ķiploku. Veido bumbiņas, panē olā un rīvmaizē, cep karstā eļļā, nosusina uz papīra salvetes.

 

 

 

 

 

 

 

Uzkoda3-akTrikātas “Blue” siera “sainīši”

1 paciņa filo mīklas, Rokforas vai Trikātas “Blue” siers, “Monterigo” vai “Dinamo” siers, zaļumi pēc garšas, 1 paciņa sviesta, 1 paciņa spinātu, 1 paciņa sparģeļu.

Filo mīklas plāksni izklāj, pārziež ar izkausētu sviestu, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem un smalki sarīvētu sieru “Dinamo”, tad pārloka uz pusēm, sagriež 5 cm platās strēmelēs, tās pilda ar Trikātas “Blue” sieru, sviestā apceptiem spinātiem un sparģeļiem, cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+