Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
2. februāris, 2012
Drukāt

Uzmanību – izplatās trihineloze

Pēc Latvijas Infektoloģijas centra datiem, 2011. gadā saslimšanas gadījumu skaits ar bīstamo trihinelozi palielinājies par 400%. Parazītu pārnēsātāji ir gaļēdāji, lielākoties savvaļas dzīvnieki – mežacūkas un plēsēji lapsas, vilki, jenotsuņi.

 

Retāk trihinellas vīrusi atklāti mājas cūkas gaļā, taču pagājušajā gadā divi šādi gadījumi bijuši, kad cilvēki, lietojot uzturā nezināmas izcelsmes un laboratoriski nepārbaudītu mājas cūku gaļu, saslimuši. Analīzes trihinellas noteikšanai veic zinātniskā institūta “BIOR” pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijās Rīgā un vairākās vietās valstī, pieņemšanas punkti atrodas divdesmit astoņās Latvijas pilsētās.

Institūta vecākā eksperte parazitoloģijā Gunita Deksne pastāstīja, ka paraugu izmeklēšanas kārtību nosaka Eiropas regula, taču diemžēl nav nekādu noteikumu, kas liktu uzturā lietošanai paredzētus pārtikas produktus – gaļu, zivis – nodot analīzēm. Tā ir katra brīva izvēle. Speciāliste iesaka būt apdomīgākiem, jo pēdējā gada laikā ievērojami palielinājies to cilvēku skaits, kuri, lietojot uzturā laboratoriski nepārbaudītu gaļu, saslimuši ar trihinelozi. 2007. gadā trihinelozes ierosinātāji tika atklāti 0,83% mežacūku paraugos, bet pērn jau 1,42% gadījumu. Šie dati iegūti tikai no oficiāli izmeklētajiem dzīvniekiem, tas ir, desmitai daļai no valstī 2010./2011. gada sezonā nomedītajām mežacūkām.

 

Trihinella ir viena no pasaulē izplatītākajām zoonozēm – invāzijas slimībām. Lielākā daļa mednieku ir informēti par šo parazītu, taču viņu attieksme ir dažāda. Vieni uzskata, ka, kārtīgi novārot gaļu, parazīti iet bojā, taču citi tomēr nepaļaujas uz šo metodi un pirms lietošanas uzturā gaļai veic izmeklējumus akreditētā laboratorijā.

 

Parazīti atrodas muskuļ-audos un ir ieslēgti kalcija cistā, kas tos labi aizsargā no siltuma. Arī pati gaļa ir slikts siltuma vadītājs, tādējādi parazīti ir diezgan lielā drošībā. Lai arī cik ilgi gaļa tiek cepta, vārīta, sautēta vai kā citādi termiski apstrādāta, nav simtprocentīgas garantijas, ka visi slimības ierosinātāji būs gājuši bojā. Arī ilgstoša sasaldēšana – pat pusgada vai gada garumā – nav drošs profilaktisks pasākums. Laboratoriskos pētījumos sasaldētajā gaļā pat pēc gada ir konstatēti dzīvotspējīgi Trichinella sp. kāpuri. Latvijā sastopamas trīs trihinellas sugas, kas cilvēkam ir vienādi patogēnas, taču to izturība pret termisko apstrādi ir atšķirīga. Trihinella spiralis ir izplatīta visā mērenajā klimatiskajā joslā un galvenokārt invadē mājas cūkas. Tā ir samērā neizturīga pret sasalšanu, bet, nokļūstot cilvēka organismā, jau sešpadsmitajā dienā pēc invadēšanas ir nonākusi muskuļaudos. Mežacūkās Latvijā tā ir salīdzinoši retāk novērota, savukārt Trichinella britovi kāpuri tajās ir vienmēr. Šīs sugas parazīti ir ievērojami izturīgāki pret termisko apstrādi un ir ļoti dzīvotspējīgi.

Trešā suga – Trichinella nativa – ir izplatīta arktiskajā joslā, jo ir ļoti noturīga pret sasalšanu, saglabājas pat pūstošā saldētā gaļā. Latvija ir gandrīz vienīgā valsts Eiropā, kur šīs sugas kāpuri dzīvo mežacūkās, citās zemēs tie sastopami tikai savvaļas plēsējos.

Tā kā Latvijā ir ievērojams skaits šo parazītu pārnēsātāju, līdz ar to iespēju saslimt, ieteicams uzturam paredzēto mežacūkas gaļu tomēr pārbaudīt. Analīzēm vajadzīgs mežacūkas diafragmas muskulatūras kājiņas un mēles saknes muskulatūras paraugs. Nepieciešamajiem 100 gramiem jābūt tikai muskuļaudiem, bez plēvēm, taukiem un kauliem. Atbildi var saņemt vienas darbdienas laikā, sākot ar šo mēnesi arī pēc pasūtītāja norādītās elektroniskā pasta adreses.

Tas ir maksas pakalpojums, vēl pirms gada par vienu paraugu bija jāmaksā Ls 6,97, tagad cenas ir cēlušās, jāmaksā jau 9,85 lati. Institūta speciāliste teica, ka pakalpojumu cenas neesot mainītas kopš 2006. gada, bet krietni sadārdzinājušies analīzēs izmantojamie reaģenti, tādēļ arī šāds cenas pieaugums.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+