Ivara Minkeviča tinktūru ražotnē top divu veidu produkti – upeņu un melleņu uzlējumi.
Ivara Minkeviča tinktūru ražotnē top divu veidu produkti – upeņu un melleņu uzlējumi.
Foto – Ivars Bušmanis

Uztura bagātinātāji no pašmāju mellenēm un upenēm 0

Jelgavnieka Ivara Minkeviča izveidotais uzņēmums SIA “I’M Unity” no dažādām ogām veido tinktūras, kuru pamatā ir tikai Latvijā audzētas un ražotas izejvielas. Upeņu un meža melleņu dzērieni ar medu un C vitamīnu satur arī alkoholu (etilspirtu), tādēļ to lietošana ir paredzēta nelielās devās.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Lasīt citas ziņas

Lai gan ražošanas jaudas pagaidām nav lielas, uzņēmuma dibinātājs apņēmības pilns teic: “Iedvesmojoties no frančiem un itāļiem, kuri savus vīnus darina no pašu audzētām vīnogām, mans mērķis arī ir tinktūras gatavot no paša audzētām ogām, bet pagaidām ražošanas apjomi vēl nav tik lieli, lai atmaksātos ierīkot augļu dārzu.”

Jaunais uzņēmējs biznesa nišu saskatīja kvalitatīvā un garšīgā produktā, kas kalpotu cilvēku imunitātes stiprināšanai. “Tinktūru pamatā ir divas ogas – upene un meža mellene. Kamēr tieku līdz gatavam produktam – ogu tinktūrai pudelītē – nepieciešams pusgads. Izejvielas iepērku no Latvijas saimniecībām, izmantoju arī saldētas ogas. Bites medu saražojušas Auces novadā – tinktūrām tiek izmantota zemnieku saimniecības “Lielvaicēni” produkcija. Savukārt ogas ir no Latgales – Preiļu novada SIA “Lakijs”. Receptūra ir mana, bet, to radot, konsultējos ar farmācijas kompānijas SIA “Bimil” speciālistiem. No sākuma ogas samaļu, iepildu ozolkoka mucās un uzleju virsū 40 grādīgu spirtu. Vienai porcijai nepieciešami apmēram 40 kilogrami meža melleņu un tikpat upeņu. No šāda apjoma top aptuveni 3000 pudeles. Ozolkoka mucai ir īpaša nozīme, tajā ražoju produktu ne tikai garšas un smaržas, bet arī īpašās enerģijas dēļ, ko sniedz šis koks,” izskaidro jaunais uzņēmējs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzņēmums dibināts 2013. gada vasarā. “Gribējās radīt kaut ko savu un pierādīt, ka varu to izdarīt. Šobrīd nevaru pateikt, vai šis ir veiksmes stāsts, jo vairāk vai mazāk tas vēl ir hobija līmenī. Par biznesu to varēšu dēvēt tikai tad, kad ar uztura bagātinātājiem sākšu pelnīt. Ir vajadzīgi papildu ienākumi, jo ar to, ko saņemu par saviem produktiem, nespēju nodrošināt sevi un savu ģimeni,” neslēpj tinktūras ražotājs.
Uzņēmējs arī atzīst, ka, savu biznesu sākot, nācies apgūt daudz ko jaunu. “Vienmēr esmu bijis konsultants, mācījis citus, bet , sākot ražot, sapratu, ka pašam vēl ir daudz jāmācās. Radīju produktu un tā dizainu, bet nezināju, kā pareizi pārdot. Nevienu citu nepiesaistīju, jo pats vēlējos iziet cauri visam šim procesam. Visu darbu no A līdz Z veicu pats. Savu produkciju piedāvāju dažādos tirdziņos, stāstu par to pircējiem un jūtu, ka interese ir. Tomēr mans nākotnes mērķis ir korporatīvie uzņēmumi. Vēlos tiem pārdot produktu, ko var izmantot kā dāvanu, piemēram, Ziemassvētkos. Tā varētu būt kvalitatīva, veselīga, skaisti iesaiņota pateicība ikvienam darbiniekam par ieguldīto darbu,” spriež I. Minkevičs.