Reklāmraksta foto

Uztura ieteikumi onkoloģiskiem pacientiem ārstēšanās laikā 0

Ir zināms, ka pareizs uzturs var mazināt iespēju saslimt ar vēzi, arī ārstēšanas procesā tam ir liela nozīme. Nepareizs uzturs var arī kaitēt, tādēļ cilvēkiem nevajadzētu paļauties uz nepārbaudītu diētu brīnumaino ietekmi.
Kad onkoloģiskam slimniekam ir noteikta diagnoze un tiek uzsākta ārstēšana, ir svarīgi, lai viņš būtu pēc iespējas labākā fiziskā stāvoklī, lai labāk pārciestu operāciju, staru terapiju un ķīmijterapiju.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Malnutrīcija ir svara zaudēšanas nevēlamās sekas organismā, kas izpaužas ar dažādām izmaiņām, tostarp, samazinās uzturvielu rezerves organismā, pasliktinās imunitāte, ir lēnāka brūču dzīšana, nav spēka un citas izmaiņas organismā.

Svara zaudēšana un samazināts apēstā uztura daudzums (ja, salīdzinot ar ikdienā iepriekš uzņemto, tiek apēsts mazāk nekā ¾ no iepriekš apēstā dienas laikā) liecina, ka tiek uzņemts par maz uztura; šādā situācijā ir jādomā, kā palielināt uzņemto kaloriju un citu uzturvielu daudzumu. To, vai uzturs ir pietiekams, vislabāk ir uzticēt izvērtēt klīniskās barošanas speciālistam. Cilvēkiem ar audzēju izmainās vielmaiņa, tādēļ organismā palielinās nepieciešamība pēc lielāka olbaltumvielu daudzuma nekā veselam cilvēkam. Pat tad, ja tiek apēsts tāds pat uztura daudzums kā iepriekš, pirms saslimšanas jādomā par olbaltumvielu daudzuma palielināšanu uzturā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pareizi ēdot ir iespējams mazināt svara zaudēšanas nevēlamās sekas un tādējādi uzlabot ārstēšanās rezultātus un pašsajūtu.

Slimība un tās ārstēšana ietekmē apetīti, kā arī organisma reakciju uz dažādiem ēdieniem. Uzturvielu nepieciešamība cilvēkiem atšķiras, tādēļ ir svarīgi konsultēties ar ārstu vai uztura speciālistu. Pareiza uztura uzņemšana palīdz justies labāk, saglabāt spēku un enerģiju, izvairīties no svara zuduma un saglabāt uztura rezerves organismā, labāk pārciest ārstēšanu (būs retākas blakusparādības), samazināt infekciju risku, ātrāk atveseļoties.

Pareiza uztura uzņemšana nozīmē – ēst dažādus produktus, lai uzņemtu organismam nepieciešamās uzturvielas, kas nepieciešamas cīņā ar audzēju. Šīs uzturvielas ir: olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, ūdens, vitamīni un minerālvielas.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai atjaunotu organisma audus (pēc operācijas, staru terapijas), brūču dzīšanai, cīņai ar infekcijām. Ja mēs neuzņemam olbaltumvielas ar uzturu, organisms nepieciešamo daudzumu iegūst, noārdot muskuļus. Tādēļ zūd spēks un nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtos pēc slimības. Cilvēkiem ar audzēju ir nepieciešams vairāk olbaltumvielu kā parasti. Pēc operācijas, ķīmijterapijas, staru terapijas papildu olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai atjaunotu audus un cīnītos pret infekcijām.

Olbaltumvielu avoti ir: zivis, putnu gaļa, liesa sarkanā gaļa, olas, piena produkti, rieksti, zirņi, pupas, lēcas.

Tauki

Taukiem ir liela nozīme uzturā. Organismā tauki tiek izmantoti kā enerģijas avots, kā arī dažu vitamīnu avots. Ir dažādu veidu tauki, daži tauku veidi ir labāki kā citi. Ņemot vērā tauku ietekmi uz sirds un asinsadu sistēmas veselību un holesterīna līmeni, ir ieteicams izvēlēties nepiesātinātos taukus. Nepiesātinātie tauki galvenokārt ir augu eļļās (olīvu, linsēklu, saulespuķu, rapšu eļļā).

Reklāma
Reklāma

Ogļhidrāti

Ogļhidrāti ir organisma galvenais enerģijas avots. Organismam ir svarīgi saņemt enerģiju gan ogļhidrātu, gan tauku veidā. Enerģija ir nepieciešama ikdienas aktivitātēm un orgānu darbībai, kā arī, lai olbaltumvielas veiktu savas funkcijas organismā – veidotos vielas, kas nepieciešamas imūnās sistēmas funkcijām un labāk sadzītu brūces, kā arī citiem procesiem. Labākie ogļhidrātu avoti ir augļi, pilngraudu produkti (pilngraudu maize, pilngraudu makaroni, auzu pārslu putra, griķi, kvinoja, u.c.), jo tie satur arī šķiedrvielas, B grupas vitamīnus. Saldumi – kūkas, konfektes un cukuru saturošās limonādes nodrošina organismu ar nepieciešamajiem ogļhidrātiem, bet nesatur citas vērtīgās vielas kā vitamīnus, šķiedrvielas, minerālvielas.

Šķiedrvielas

Šķiedrvielas ir uztura daļa, ko organisms pilnībā nesagremo. Šķiedrvielas regulē kuņģa zarnu trakta darbību – palīdz caurejas vai aizcietējumu gadījumā. Šķiedrvielu avoti ir augļi, dārzeņi (kāposti, puķkāposti, brokoļi u.c.), pilngraudu produkti (auzu pārslas, mieži, griķi, kvinoja, pilngraudu brokastu pārslas, pilngraudu makaroni), klijas, popkorns, u.c.

Ūdens

Organismam nepieciešams optimāls ūdens daudzums, lai nodrošinātu pareizu minerālvielu līdzsvaru, kas nepieciešams organisma normālai funkcionēšanai. Dienā ir jāuzņem aptuveni astoņas līdz desmit glāzes šķidruma (mazāk dienās, kad šķidrums tiek ievadīts arī vēnā). Vislabāk dzert ūdeni vai nesaldinātas zāļu tējas.

Vitamīni

Organismam ir nepieciešami vitamīni, lai nodrošinātu funkcijas. Lielākā daļa vitamīnu ir pietiekamā daudzumā uzturā. Ja cilvēks ēd sabalansētu uzturu, uzņem pietiekami olbaltumvielas un kalorijas, organisms saņem daudz vitamīnu un minerālvielu.

Cilvēkiem ar audzēju bieži mēdz būt periodi, kad ir grūti uzņemt pietiekami daudz sabalansēta uztura, tādēļ ka slimības dēļ ir samazināta apetīte, un ārstēšanai mēdz būt nevēlamas blakusparādības – slikta dūša, vemšana, mutes iekaisums (stomatīts), kuņģa zarnu trakta darbības traucējumi. Ja šāds stāvoklis ir ilgstošs (vairākas nedēļas) ir nepieciešams papildus uzņemt īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētus pārtikas produktus, kas ir paredzēti onkoloģiskajiem pacientiem (piemēram, Nutridrink Protein). Šie produkti palīdz aizvietot daļu trūkstošā uztura un novērš malnutrīcijas nevēlamās sekas. Nutridrink Protein satur visas nepieciešamās uzturvielas (olbaltumvielas lielākā daudzumā, ogļhidrātus, taukus, vitamīnus un minerālvielas).

Dabīgas augu izcelsmes uzturvielas

Dabīgi augu valsts izcelsmes produkti satur vairākas vērtīgas uzturvielas, kam ir pierādīta aizsargājoša ietekme organismā. Šīs uzturvielas ir karotinoīdi (kas ir sastopami oranžajos dārzeņos, augļos, piemēram, burkānos, tomātos, hurmā u. c. ), likopēns (tomātos), resveratrols (mellenēs, vīnogās, sarkanvīnā), fitosteroli (zaļumos, dārzeņos, augstas kvalitātes augu eļļās). Minētās uzturvielas ir pieejamas arī tablešu formā, bet ir jāatzīmē, ka to efektivitāte ir daudz lielāka, ja tie tiek uzņemti ar dabīgas izcelsmes produktiem.

Uzturs pirms ārstēšanas uzsākšanas

Pirms ārstēšanas uzsākšanas var nebūt skaidri zināms, kāda būs pašsajūta ārstēšanās laikā un kādas ārstēšanās blakusparādības varētu parādīties, tādēļ ir svarīgi savlaikus saplānot un sagatavoties ārstēšanās periodam.

Pajautājiet savam ārstam, kādas blakusparādības varētu būt sagaidāmas, lai būtu iespēja saplānot, ko darīsiet, ja tās parādīsies.

Noderīgi padomi, kā sagatavoties ārstēšanai:

  • iegādājieties produktus, kuri Jums garšo un ir zināms, ka tos varēsiet ēst arī tad, ja jutīsieties slikti,
  • iepriekš sagatavojiet ēdienu un sasaldējiet mazās porcijās,
  • palūdziet ģimenes locekļiem palīdzēt Jums ar iepirkumiem un ēdiena gatavošanu,
  • apspriediet savus jautājumus par uzturu ar ārstu vai uztura speciālistu.

Cilvēkiem, kuriem ir galvas, kakla vai vēdera dobuma audzējs, ir ieteicams jau pirms ārstēšanās (staru terapijas, ķīmijterapijas) uzsākšanas iegādāties īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētos uztura produktus, piemēram Nutridrink Protein, jo pēc ārstēšanās ir ļoti liela iespēja, ka būs grūti ēst ikdienas uzturu.

Kad ir uzsākta ārstēšana

Centieties ēst pilnvērtīgu uzturu, Jūsu gadījumā tas ir īpaši svarīgi. Pilnvērtīga uztura uzņemšana nodrošinās rezerves, lai terapijas laikā būtu spēks, lai novērstu nevēlamu organisma audu sabrukšanu un uzturētu Jūsu imūnsistēmas spēju cīnīties pret infekcijām. Cilvēki, kas uzņem pilnvērtīgu uzturu, spēj labāk tikt galā ar ārstēšanas blakusparādībām un spēj izturēt lielākas dažu medikamentu devas, kas ir svarīgi vēža ārstēšanas procesā.

Daži ieteikumi:

Neizvairieties no jauniem ēdieniem. Ārstēšanās laikā mainās garšas sajūtas un daudzi produkti, kas pirms tam nav garšojuši, liksies patīkami.

Centieties izvēlēties dažādus augu valsts produktus, piemēram, zirņus un pupas gaļas vietā.

Centieties apēst vismaz 2 ½ glāzes augļu un dārzeņu dienā, tai skaitā tumši zaļos un tumši oranžos dārzeņus un augļus. Krāsainie augļi un dārzeņi satur veselību veicinošas vielas.

Centieties saglabāt svaru un neaizmirstiet par fiziskajām aktivitātēm.

Ierobežojiet sāls, kūpinājumu un neveselīgu uzkodu daudzumu uzturā.

Daži ieteikumi, kā uzņemt vairāk kaloriju un olbaltumvielu:

  • ēdiet vairākas reizes dienā, mazākās porcijās, nevis tikai 3 lielas ēdienreizes dienā,
  • ēdiet iecienītākos ēdienus jebkurā dienas laikā, piemēram, ēdiet brokastu ēdienu pusdienās, ja tā labāk garšo,
  • ēdiet reizi dažās stundās, negaidiet, kad parādīsies bada sajūta,
  • ēdiet visvairāk tajā ēdienreizē, kad ir vislabākā apetīte, piemēram, ja Jums ir labāka apetīte no rīta, tad brokastis ir Jūsu lielākā ēdienreize,
  • uzņemiet produktus ar augstu enerģijas un olbaltumvielu saturu katrā ēdienreizē un uzkodā,
  • pirms ēšanas nedaudz pastaigājiet vai izkustieties, lai uzlabotu apetīti,
  • dzeriet speciālos uztura produktus, kas satur daudz kaloriju un olbaltumvielu, piemēram, Nutridrink Protein,
  • nedzeriet šķidrumu ēdienreižu laikā un pirms tam, ūdens uzņemšana mazina apetīti.

Ieteikumi olbaltumvielu daudzuma palielināšanai uzturā:

  • pievienojiet ēdieniem rīvētu sieru– kartupeļiem, dārzeņiem, zupām, makaroniem, gaļai un augļiem,
  • pievienojiet Nutridrink Protein pie putras, zupas vai mērces, pie kartupeļu biezputras, taisiet no tā pudiņu vai sacepumu, smūtijus, izmantojiet Nutridrink Protein kā piedevu pie augļiem,
  • vienmēr turiet cieti vārītas olas ledusskapī, pievienojiet olas zupām, salātiem, sacepumiem un dārzeņiem,
    pievienojiet gaļu zupām, sacepumiem, sautējumiem,
  • sagrieziet ceptu vai vārītu gaļu šķēlītēs un ēdiet to ar mērci, kas pagatavota no krējuma un garšvielām,
    pievienojiet sēklas vai riekstus pie augļiem, saldējuma, pudiņiem vai sacepumiem. Riekstus un sēklas var pievienot arī salātiem un makaroniem.

Ieteikumi enerģijas (kaloriju) palielināšanai uzturā:

  • sviests – pievienojiet kausētu sviestu kartupeļiem, rīsiem, makaroniem, dārzeņiem, sacepumiem,
  • pievienojiet Nutridrink Protein desertiem, pankūkām, vafelēm, augļiem, kakao, krēmzupām un sacepumiem,
  • pievienojiet skābo krējumu vārītiem kartupeļiem un dārzeņiem,
  • lietojiet majonēzi vai salātu mērci (ar normālu tauku saturu, ne pazeminātu) sviestmaizēm,
  • saldumi – pievienojiet augļiem ievārījumu, saldējumu vai medu,
  • neaizmirstiet par fiziskajām aktivitātēm!

Fiziskās aktivitātes palīdz saglabāt spēku, uzturot muskuļu masu, uzlabo kaulu stiprību. Fiziskās aktivitātes mazina depresiju, stresu, nogurumu, sliktu dūšu un palīdz pie aizcietējumiem. Fiziskās aktivitātes arī uzlabo apetīti. Ja Jūs izlemjat uzsākt fiziskās aktivitātes, apspriediet ar ārstu vai Jums ir atļautas vismaz 150 minūtes vieglu fizisku aktivitāšu nedēļā (piemēram, pastaiga). Ja ārsts Jums ir atļāvis nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, sāciet pamazām, ar 5-10 minūšu ilgu pastaigu katru dienu, pakāpeniski kāpinot ilgumu līdz 150 minūtēm nedēļā.

Nutridrink Protein ir īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzēta pārtika. Uztura režīms cilvēkiem, kuri nevar uzņemt pilnvērtīgu uzturu kādu saslimšanu gadījumā. Produkts lietojams ārstniecības personu uzraudzībā. Produktu nedrīkst lietot kā vienīgo uztura avotu.

Vairāk informācijas www.nutriciaoncology.lv

Izmantotā literatūra

ASV Vēža biedrības (American cancer society) rekomendācijas: https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/nutrition-during-treatment.html
L.Meija, D.Šantare, E.Kreislere. Uztura ieteikumi onkoloģiskiem pacientiem ārstēšanās laikā. ISBN 978-9934-19-732-1

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.