Mobilā versija
+1.1°C
Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Pirmdiena, 24. aprīlis, 2017
18. aprīlis, 2017
Drukāt

Vāc parakstus par aizliegumu rakstīt uz produkta, ka tas satur E 621 (21)

Foto - FotoliaFoto - Fotolia

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par aizliegumu uz pārtikas iepakojumiem rakstīt, ka produkts nesatur nātrija glutamātu jeb E 621. Iniciatīvas autors  Anžejs Dmuhovskis norāda, ka glutamāts ir atrodams gandrīz visos produktos, tātad rakstīšana “Bez E621” uz iepakojuma ir pilnīgi bezjēdzīga un nenozīmē, ka produktā šīs vielas nav.

“Otrkārt, mūsu sabiedrībā ir populārs viedoklis, it kā nātrija glutamāts ir kaitīgs. Bet reāli tā nav! Zinātniski dati pārliecinoši apliecina, kā glutamāts nepieciešams mūsu organismam nervu sistēmas procesos.  Glutamāts sintezējas cilvēka organismā,  tas ir neiromediators, tātad ir izmantots nervu sistēmas procesos. Glutamāts ir gandrīz visos produktos, mēs apēdam vairākus gramus katru dienu. No šim pārmaiņām sabiedrība pārtrauks saņemt nepatieso informāciju par nātrija glutamātu, uzzinās, ka tas nav kaitīgs, bet firmas nebūs spējīgas sniegt nepatiesību šajā tēmā,”  teikts iniciatīvas autora publicētajā tekstā.

Līdz ar to tiek piedāvāts pieņemt Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentētu uz pārtikas iepakojumiem rakstīto informāciju saistībā ar glutamāta esamību.

Nātrija glutamāts jeb E621 ir ierasta pārtikas piedeva, kas pastiprina gaļas, zivju, desu un cita ēdiena garšu, īpaši raksturīga Austrumu tautu virtuvei. Sabiedrībā par šo vielu valda pretrunīgs viedoklis, argumentējot, ka tas izraisot atkarību, migrēnu, gremošanas vainas un citas kaites. Tikmēr pētnieki apgalvo, ka, tāpat kā cukuru un sāli, nātrija glutamātu būtu jālieto ar mēru. Uzņemot to ar veikalos nopērkamajiem produktiem, sasniegt bīstamu koncentrāciju nav iespējams un, nopērkot to tīrā veidā, pat ēdamkarotē satilpst vien trīs grami tīra nātrija glutamāta. Šī viela atrodama gaļas un zivju konservos,  kūpinātās desās, sausajās zupās, dažos cietā siera veidos, garšvielās, marinādēs, sāļajās, saldās brokastīs un citās uzkodās.

Pievienot komentāru

Komentāri (21)

  1. Sen bija laiks. Un kad sāks samazināt un izslēgt palmu tauku, glikozes sīrupa un hidrogenizēto tauku lietošanas praksi pārtikas rūpniecībā?

    • bubindusinj, rakstinsh protams nav zhurnaalistikas peerle, bet tu tach vinju neesi izlasiijis un sajeedzis. Iniciatiiva ir par to, ka aizliegt drikjeleet muljkjiigo un aplamo reklaamas breecienu “bez E621”. Tu tur esi samurgojies galiigi shkjeersaam. 😀

  2. Pat sālītām ķilavām un siļķītei ir klāt pielikts!

  3. “Iniciatīvas autors Anžejs Dmuhovskis norāda, ka glutamāts ir atrodams gandrīz visos produktos, tātad rakstīšana “Bez E621” uz iepakojuma ir pilnīgi bezjēdzīga”

    Cienītais!
    Vai nu Tavā rīcībā nav informācijas, vai arī Tev nav ne mazākās nojēgas par pārtikas nozari.
    Garšas pastiprinātāju pievieno faktiski tikai lielie ražotāji, jeb lēto produktu ražotāji.
    E621 līdzās aspartamam ir inde!
    Pirms uzsāc šādu šovu ar parakstu vākšanu izlasi vismaz pāris grāmatas par pārtikas tehnoloģiju un nedižojies ar savu muļķību!

  4. Nu ja jau tos visur pievieno, tad kāda jēga rakstīt? Tāpat ēdīsm, es tur vairs neko nelasu. Jeb gribat lai būtu kā ar šprotēm vienu brīdi , ka nekādas garšas vairs. Es esmu pirkusi ārzemēs mūsu šprotes, Latvijā ražotas, acīmredzot pēc Eiropas gostiem. Nekādas garšas , pretīgas , un mēs vēl brīnāmies, ka ārzemnieki neiepērk mūsu produktus. Tie paši žāvējumi. Nedrīkst redz pāržāvēt. Nav pēc gostiem. Būtu jūs redzējuši kā austrieši žāvē, dažreiz gaļa tā nožāvēta , ka iekost nevar un desas. Viņiem nospļauties par Eiropas gostiem.

  5. Vai tas bija reklāmraksts, vai pirmie mēģinājumi pirms ģenētiski modificētās pārtikas uzspiešanas iedzīvotājiem? Ar glutamātu pārkaisiet pat sapuvušu gaļu vai zivis un cilvēks apēdīs. Varbūt pēc tam nosprāgs, bet E 621 nevainos, jo no tā nesprāgst. Sprāgst no sabojātiem produktiem.

    • Glutamaata garshas iipashiibas atklaaja japaanju zinaatnieki, peetot tradicionaalo japaanju eedienu garshas rashanos. Japaanaa to shausmiigo E621 paardod katraa paartikas veikalaa lielos maisos un japaanji nekautreejas vinju kaisiit kaa saali visos eedienos. Un zini ko – japaanji dziivo daudz ilgaak un labaak kaa pilniigi stulbie letinji.

  6. glutamāts IR ĻOTI kaitīgs, 5 garša, jeb debešķīgā, veicina bezjēdzīgu pierīšanos.

  7. Cūcīga iniciatīva.

  8. Es domāju tas ir kādas gaļas vai zivju pārstrādes ceha pasūtījums, lai varētu grūst to E-621 bez jēgas, jo nevarot pārdozēt. Muļķības visu var, bet sekas neparādīsies 1 dienā, bet varbūt pēc gada un zinātnieki to atklās tikai pēc 50 gadiem.

    Tāpat ir ļoti alerģiski un mazāk alerģiski cilvēki, tāpēc noteikti jāraksta un pat būtu vēlams rakstīt cik % no produkta satur. Tas manuprāt attiektos uz visām E vielām.

    • lanelotinj, ar steigu pakaries. Glutamiinskaabe ir normaala proteiinu sastaavdalja. Tava pasha miesa satur kaadu puskilo vismaz. Cita starpaa, nav nemaz biologjiski iespeejams buut alergjijai pret glutamaatu. Taads lancelotinsh momentaa nomirtu krapmpjos raustiidamies jo tas noziimeetu ka sham ir alergjija pasham pret sevi.

  9. Kauns autoram! Pirms apgalvot, ka…”reāli tas tā nav”, vajag nopietni papētīt visu pieejamo informāciju par E621 – tad zinātu, kas notiek ja šī viela tiek uzņemta regulāri! Ar nātrija glutamātu ir pārbāzti gandrīz visi rūpnieciski ražotie pārtikas produkti, līdz ar to, pērkot pārtiku veikalā, regulāri notiek šīs vielas pārmēru uzņemšana.

    • Ja shii viela tiek uznjemta regulaari, tad cilveeks dziivo ilgi un laimiigi. Glutamaatu garshu atklaaja japaanju zinaatnieki speciaali peetot japaanju tradicionaalos eedienus, kas tiem tiem pieshkjir iipasho garshu. 1. japaanji gadsimtiem ilgi ir taadus eedushi 2. muusdienas Japaanaa E621 paardod katraa paartikas veikalaa taapat kaa saali lielos maisos 3. japaanji dziivo daudz ilgaak un labaak kaa pilniigi stulbie letinji.

  10. E621 ietekme uz Andžeju ir acīmredzama.

  11. cilvēkam tiesības izlemt Atbildēt

    Andžejs runā caur savu pēcpusi.

  12. Pat garšvielām esat sākuši pievienot!

  13. E-632 Dikālija inozināts-garšas pastiprinātājs Atbildēt

    Kā redzam jau no šī raksta,E-621 ir pārtikas piedeva kas pastiprina gaļas,zivju,desu un cita ēdiena garšu,citiem vārdiem,nekvalitatīvu pārtikas produktu,piemēram,desu ar augstu sojas un ādiņu emulsijas procentu,garšu! Vai tas mums vajadzīgs? Tirgotājiem un ražotājiem gan! Vai drīzāk nebūtu jāvāc parakstus PRET šiem daudzajiem,ne jau veselīgajiem,garšas un krāsas uzlabotājiem un pastiprinātājiem-pat vairākiem vienlaikus! Pārtikā nav nepieciešami visi šie E-620-E-635 garšas pastiprinātāji (veseli piecpadsmit!!)! Un E-640-garšas modificētājs arī NE!!!!

  14. Gandrīz visos gaļas produktos ir arī e-250! Arī nerakstīsim??!

    • E250 jab naatrija nitriits ir

      1. iistaas padomju doktora desas GOSTa sastaava. par kuru tupie tuudalinji domaa ka nu vot suuda psrsaa gan neesot piedevas beerushi klaat. Beera ka nu tik, tikai suuda padomju pilsonjiem vis neko taadu zinaat nevajadzeeja. Bez tam padomju pilsonis aprija jebkaadu desu, laimiigi zhljambaadams, priecaajotries ka vispaar taadu dabuujis.

      2. ulmanjlaiku pavaargraamataas maajas desu recepteem ar shamo iesaka kaisiit klaat 😀

Autoostu nojauks. Uztraucas, ka vilciens "nozags" pasažierus (19)"Rail Baltica" uz laiku pārbīdīs autoostu uz Torņakalnu, arī Pētersalā taps multimodāls transporta mezgls
Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+