Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
14. aprīlis, 2013
Drukāt

Vai drīkst lietot iesala ekstraktu, kam beidzies lietošanas termiņš?

karotes2

“Man mājās nez no kura gada ir aizķēries “Iesala ekstrakts”, pat cena vēl redzama – Ls 1,42 un realizācijas termiņš – 2007. gads. Burka (0,5 l) iesākta, bet šķiet, ka ekstraktam nav nekādas vainas – ne sacietējis, ne sapelējis. Garšojusi neesmu. Parasti to iesaka likt pie piparkūku mīklas, bet es tās necepu. Vai šo ekstraktu varētu likt klāt pie mīklas plātsmaizei (varbūt pankūkām?)” 
A. Liepiņa Ogres novadā

 

Iesala ekstrakts ir salds koncentrāts, kam raksturīga maizes garša un aromāts.

– Šī pārtikas produkta ražošanas tehnoloģija (masas iegūšanas un sabiezēšanas režīmi) ļauj iesala ekstraktā saglabāt lielu daļu bioloģiski aktīvas, aromātiskas, ar raksturīgo garšu apveltītās vielas, ko satur diedzēti miežu graudi un kuras viegli uzsūcas cilvēka organismā, – skaidro SIA “Ilgezeem” tehnologs Vjačeslavs Samarins.

Iesala ekstraktam ir augsta bioloģiskā un uzturvērtība, tādēļ to rekomendē regulāri lietot paaugstinātas fiziskās un emocionālās slodzes gadījumā, pavasarī, kad organisms ir būtiski novājināts, bērniem augot, sportistiem, grūtniecēm, mātēm mazuļa zīdīšanas laikā, kā arī cilvēkiem gados.

– Iesala ekstrakta bioloģiskā vērtība saglabājas visa derīguma termiņa laikā.

Ja produktu uzglabā sausā telpā un norādītajā temperatūrā, tas savu stabilitāti nezaudē, – norāda speciālists. – Taču pēc termiņa beigām tā bioloģiskā vērtība pakāpeniski samazinās, līdz ar to – arī produkta kvalitāte, tādēļ iesala ekstraktu nevar izmantot sākotnējiem mērķiem.

Bet tādu produktu, kuram termiņš beidzies pirms sešiem un vairāk gadiem, turklāt uzglabāts atvērtā burkā, bez īpašas vajadzības un pārbaudes gan neiesaku lietot uzturā!

Konditorejas rūpniecībā iesala ekstraktu izmanto kā mīklas uzlabotāju dažādu cepumu – pumperniķeļu, kre­keru, prjaņiku, arī toršu biskvītu un kēksu – ražošanā. Ar to daļēji var aizstāt receptēs paredzēto cukura sīrupa daudzumu smilšu mīklas un dažādu želeju pagatavošanā. Tas ietilpst konfekšu – īrisu, karameļu un halvas – sastāvā. Bez iesala ekstrakta neiztiek arī saldējuma ražotāji – to izmanto sīrupa vietā, lai veidotos maiga struktūra.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+