Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
31. janvāris, 2014
Drukāt

Vai krizantēmas podiņos var uzziedināt vēlreiz?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Rudenī lielveikalā nopirku dažas ļoti skaistas, no Holandes ievestas maza auguma sīkziedu krizantēmas podiņos. Tagad tās pārziedējušas, taču 
joprojām zaļo. Gribu tās pavasarī stādīt dārzā. Kā saglabāt?
 Ilona Aizkrauklē 


Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas asistente Ilma Nereta atgādina, ka šīs nelielā auguma krizantēmas ir apstrādātas ar retardantiem – vielām, kas samazina augumu, tādēļ ceri izskatās ļoti akurāti, it kā būtu galotņoti. Nākamgad, kad to iedarbība būs beigusies, krizantēmas izskatīsies citādi – ceri izaugs garāki un nebūs tik līdzeni.


Ziedēšanu ietekmē vēl viens faktors – dienas garums. Krizantēmu dzimtenē gan diena, gan nakts ir 12 stundu gara. Latvijā šīm puķēm vasarās diena ir pārāk gara, bet ziemā –
pārāk īsa. Holande ir tikai podiņos audzēto krizantēmu eksportētājvalsts, un, iespējams, tās cēlušās no zemēm, kur ir šāds dienas garums, vai arī siltumnīcās tām ir nodrošināts vajadzīgais gaismas režīms.

Diez vai jums izdosies krizantēmas atkārtoti uzziedināt, tomēr pamēģināt var. Pēc noziedēšanas augus vienu mēnesi der nolikt istabā uz palodzes, jo tās vēl grib augt – 
veģetācijas periods nav beidzies. Pēc tam podiņus ieteicams pārnest vēsākā telpā, +10…+12 oC temperatūrā, un periodiski laistīt, lai neiekaltētu. Dzinumus saīsina apmēram uz pusi, atstājot apmēram 10 cm garus.

Ja nav vēsas verandas, bet tikai pilsētas dzīvoklis, krizantēmas jānovieto uz palodzes. Tuvojoties pavasarim, augi dzīs jaunos dzinumus. Tie būs izstīdzējuši, un nāksies galotņot. Vēlāk jaunos stādiņus varēs sadalīt pa vienam un stādīt dārzā.

Mārtiņrozes (tās nāk no krizantēmu plašās saimes), kuras audzējam dārzos, ir piemērojušās mūsu klimatam – gan dienas garumam, gan ziemas salam, tādēļ Latvijā aug, zied un pārziemo bez problēmām. Kā uzvedīsies citas, nepazīstamas šķirnes, nav zināms.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+