Mobilā versija
+6.8°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
12. februāris, 2014
Drukāt

Vai lēmums – skolās aizliegt saldināto dzērienu tirgošanu – devis rezultātus?

Foto - 123rf.comFoto - 123rf.com

 Latvijas Ārstu biedrībā noticis pētījuma „Kofeīna un cukura lietošanas paradumi Latvijā” prezentācija. Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veica izpēti, kas atklāj, ka ik dienu ar dažādiem dzērieniem bērna organismā nonāk 14 tējkarotes cukura, bet pieaugušajiem attiecīgi tās ir 15 tējkarotes dienā.

Līdz šim, aktualizējot cukura un kofeīna ietekmi uz cilvēka veselību, Latvijā tika izmantoti citās valstīs iegūti statistikas dati, kuru rezultāti bija atšķirīgi un grūti salīdzināmi. Tāpēc LĀB izvirzīja mērķi – noskaidrot, kādus kofeīnu un cukuru saturošus dzērienus lieto pusaudži un pieaugušie. Pētījumā bija iekļautas divas vecuma grupas: pusaudži (12 – 17 gadi) un pieaugušie (18 – 50 gadi), kuri sniedza atbildes uz jautājumiem par kafijas, tējas, kakao, sulu, kolas tipa dzērienu un arī enerģijas dzērienu lietošanu ikdienā. Iegūtie rezultāti liecina, ka kādu no kofeīnu saturošiem dzērieniem lieto gandrīz visi aptaujātie pieaugušie un pusaudži. Atšķirības  vērojamas tikai dzērienu izvēlē un patērētajā daudzumā. Pieaugušie dienas laikā patērē lielāku daudzumu kofeīna nekā pusaudži, tomēr kofeīna vidējais daudzums nepārsniedz dažādos ieteikumos minētos 200 – 400 mg
dienā.

Vērtējot pētījuma rezultātus, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs, dietologs Andis Brēmanis, secina, ka gan pusaudži, gan pieaugušie ar dažādiem dzērieniem katru dienu patērē apmēram 80 g cukura: „Vairāk kā pusi no šī daudzuma pusaudži uzņem kopā ar rūpnieciski ražotajiem saldajiem dzērieniem un sulām. Sulas šajā gadījumā ir veselīga izvēle. Tomēr neatbildēts paliek jautājums, cik pievienotā cukura tiek uzņemts ar konditorejas izstrādājumiem, dažādiem desertiem un citiem saldumiem.”

LĀB prezidents Pēteris Apinis: „Lai arī cilvēki zina, ka cukura un kofeīna pārmērīga lietošana ir slikta un apdraud veselību, tik un tā gadu no gada šo vielu patēriņš pasaulē pieaug.” Šis pētījums turpina pagājušajā gadā LĀB konferencē „Ko ēd Latvijas bērni?” iesākto darbu. Pētījuma rezultāti Ĝauj izdarīt secinājumus, vai 2006. gadā pieņemtais lēmums – aizliegt skolās cukuroto un dzirkstošo dzērienu pārdošanu – sasniedzis mērķi.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+