Praktiski
Receptes

Vakuumā – ilgāk, svaigāk, garšīgāk. Pārbaudām, vai tiešām svaigi produkti glabājas divreiz ilgāk 16

Foto – Aija Geida

Vakuuma trauki ir lielisks tehnoloģiskais progress, kas ienācis ikvienas mājas virtuvē, jo ļauj ēdienu ilgāk uzglabāt svaigu, ievērojami samazinot arī uzturvērtības zudumus. Šoreiz eksperimentējam, vai tiešām solītie 2–3 reizes garākie uzglabāšanas termiņi vakuuma traukos atbilst patiesībai.

Vakuuma tehnoloģijas piedāvājumi mājsaimniecības vajadzībām ir divu veidu: speciāli polietilēna maisiņi un plastmasas vai stikla trauki. Darbības princips apbrīnojami vienkāršs – vakuuma iepakojuma komplektā ir rokas pumpis vai elektrisks sūknis, kas no iepakojuma izsūknē gaisu, un mehānisms (vārsts), ar kuru iepakojumu cieši aizvērt, lai gaiss no jauna netiktu iekšā. Atkarībā no tā, cik viegli darboties ar vakuuma ierīci, ražotājs nosaka arī cenu. No finansiālā viedokļa izdevīgāk nopirkt vakuuma komplektu, kurā ir izturīgs stikla trauks un kvalitatīvs gaisa pumpis, jo tas kalpos 5–10 gadus, nekā katru reizi mocīties ar rokas pumpīti un regulāri pirkt vienreizlietojamos polietilēna maisiņus ar aizdari. Maisiņi ir labs risinājums, ja vakuumā gribas uzglabāt daudz dažādu lietu, arī sasaldēt produktus, bet, ja nepieciešams ikdienas lietošanai, pilnīgi pietiek ar 2–3 vakuuma traukiem.

Kā tas strādā

Kad ar pumpi vai sūkni izsūknē no trauka gaisu, tur tikpat kā nenotiek molekulu kustība, un tas ļauj panākt arī kaitīgo mikroorganismu mazkustīgumu, ierobežo lielākās daļas baktēriju un mikroorganismu vairošanās iespēju. Visi ražotāji apgalvo – ar vakuumsistēmu produktu glabāšanas laiks palielinās vairākas reizes. Pētījumi apstiprina, ka vakuuma traukā vai iepakojumā produktos labāk saglabājas vitamīni un kopējā uzturvērtība, nesamazinās aromāts un nepasliktinās garša.

Lielākoties vakuuma trauki ar vārstu iztur gan –30 grādus saldētavā, gan sildīšanu mikroviļņu krāsnī. Šos traukus var mazgāt ar mazgāšanas līdzekļiem un trauku mazgājamajā mašīnā. Vakuuma sūknis darbojas salīdzinoši ātri, piemēram, lai dabūtu vakuumu 1,5 litru traukā, vajadzīgas 25 sekundes.

Uzglabāšanas ilgums

Lai pārliecinātos, kā produkti glabājas vakuuma traukā, veicām nelielu eksperimentu. Vienus un tos pašus produktus glabājot vienādos apstākļos (ledusskapī +3…+5 °C) vakuuma traukā un parastā stikla traukā ar vāku, vērojām to izskatu un aptuveni noteicām bojāšanās sākumstadiju.

Salātu maisījums (ledus, romiešu, salātu baldriņš, sarkanie cigoriņu salāti un spināti) vakuuma traukā uzglabājās izcili. Ja parastā traukā salāti sāka ledusskapī vīst jau 3.–4. dienā, vakuuma traukā arī pēc nedēļas tie bija sulīgi un kraukšķīgi, nesasmaka. Testā izmēģinājām arī pētersīļu lapiņas. Ledusskapī jau trešajā dienā tās bija kļuvušas mīkstas, savītušas. Vakuuma traukā tās saglabājās svaigas sešas dienas.

Svaigais siers un biezpiens. Svaigais siers (kā Mālpils vai baltais biezpiena siers) vakuumā saglabājās svaigs deviņas dienas. Trauciņā ledusskapī siers sasmaka ceturtajā dienā, bet saglumēja piektajā dienā. Biezpiens vakuuma traukā kļuva skābāks septītajā, ledusskapī traukā – jau trešajā dienā.

Sieri (puscieti un cietie). Vakuumā labi glabājas 15–17 dienas, pārtikas plēvē pēc 7–8 dienām parādījās pelējums.

Augļi. Pārgriezām apelsīnus uz pusēm un salikām blakus vīnogas. Traukā ledusskapī apelsīni sāka vīst trešajā dienā, vīnogas sestajā dienā sāka bojāties. Vakuumā tikai astotajā dienā apelsīni apvīta, bet vīnogas desmit dienas saglabājās svaigas.

Svaigi sagriezti dārzeņi. Vakuumā saglabājās svaigi kā tikko griezti piecas dienas, traukā – jau trešajā dienā bija savītuši.

Secinājums

Vakuumā ērti uzglabāt svaigi grieztus dārzeņus, vārītus produktus, zaļumus, ogas un augļus. Dažādi sieri un biezpiens ievērojami ilgāk saglabājas svaigi. Ja produktus iepērk ilgākam laikam (nedēļai) vai gatavo pats, piemēram, svaigo sieru, biezpiena sieriņus, vakuumā tie nesabojāsies vismaz divreiz ilgāku laiku. Reklāmās minētie apgalvojumi, ka produkti saglabājas svaigi piecreiz ilgāk, gan eksperimenta laikā neapstiprinājās.

Kā darboties ar vakuuma trauku

Galerijas nosaukums

1. Produktus saliek traukā, apakšā paliekot plastmasas restīti.

2. Uzliek vāku un noregulē vārstu uz vakuuma pozīciju.

3. Izsūknē gaisu. Sarkanais gaismas indikators norāda uz gaisa sūknēšanas procesa beigām.

4. Noregulē vārstu uz close pozīciju un trauku liek ledusskapī. Vāku iespējams atvērt tikai tad, ja vārsts pagriezts uz open.

UZZIŅA

• Vakuumā iesaka glabāt ne tikai pārtikas produktus, bet arī medikamentus, dārgmetālus, piemēram, zeltu, sudrabu, melhioru, jo tad tie neoksidējas.

• Saldētiem un kaltētiem produktiem vakuuma iepakojums ir labs uzglabāšanas veids, jo nesajaucas kopā smaržas, netiek klāt mitrums.

LA.lv