Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
16. novembris, 2012
Drukāt

Valsts dzimšanas dienā. Sarkanbaltsarkani ēdieni

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Tuvojas kāda īpaša diena – dzimšanai diena manai Latvijai. 
Cepu tai lielu svētku kūku, gatavoju gardu želeju un īpašus salātus. Es godinu Tevi, mana tēvu zeme!

 

Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm (formai 20 – 22 cm diametrā)

Mīklai:

• 150 g rupjmaizes rīvmaizes,

• 170 g kviešu miltu,

• 180 g sviesta,

• 180 g cukura,

• 5 ēdamkarotes skābā krējuma,

• 1 ēdamkarote kakao pulvera,

• 2 tējkarotes cepamā pulvera.

Pildījumam:

• 150 g svaigu dzērveņu,

• 500 g ābolu,

• 100 g cukura,

• 80 g ūdens,

• 300 g saldā krējuma,

• 50 g sviesta,

• šķipsniņa malta kanēļa.

Dekorēšanai:

• 200 g svaigu dzērveņu,

• 100 ml saldā krējuma,

• 1 tējkarote vaniļas cukura.

Sviestu sagriež gabaliņos, pievieno cukuru un mīca, līdz iegūst mīkstu, viendabīgu masu. Pievieno rupjmaizes rīvmaizi, kviešu miltus, kakao un cepamo pulveri. Samaisa, tad pieliek skābo krējumu un ar rokām samīca viendabīgā masā. To sadala trīs daļās. Izliek uz cepamā papīra un ar rokām izspaida vienmērīgā kārtā. Katru cep cepeškrāsnī +190 grādos aptuveni 15 minūtes.

Biskvīts ir labi jāizcep, tas nedrīkst būt mīksts, tad plātnes sadrūp. Kad biskvīts izcepies, to noliek atdzesēties.

Tikmēr gatavo pildījumu. Ābolus nomazgā, nomizo un sagriež šķēlītēs. Katlā ielej ūdeni, pievieno cukuru un maisa, līdz tas izkusis. Tad ieliek ābolus, dzērvenes, šķipsniņu kanēļa un vāra, līdz āboli sāk izjukt. Pēc tam pievieno sviestu, mazliet pavāra un noslēdz uguni. Putojamajā traukā aukstu saldo krējumu sakuļ stingrās putās (nepievienojot cukuru!).

Kad biskvīts un ābolu-dzērveņu masa atdzisusi, sāk veidot kūku. Uz apakšējās plātnes uzsmērē ābolu – dzērveņu masu, uz tās – putukrējumu. Tad liek otru biskvīta kārtu un dara tāpat. Uz trešā biskvīta uzsmērē plānu kārtu putukrējuma, kas saputots ar vaniļas cukuru. Atlikušo putukrējumu iepilda konditorejas spricē. Rotā ar dzērvenēm un putukrējuma rozītēm valsts karoga krāsās.

 

Piena – vīnogu želeja (6 porcijām)
zeleja

• 1 l tumšo vīnogu sulas,

• 250 ml saldā krējuma,

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura,

• 3 paciņas “Ruf” agara (viens iepakojums).

Katliņā ielej vīnogu sulu un pievieno 2,5 paciņas agara. Uzvāra un pavāra 5 minūtes. Aukstā saldajā krējumā ieber ½ paciņu agara, arī uzvāra un karsē 5 minūtes. Saldā ēdiena traukā trešo daļu no tilpuma piepilda ar tumšo želeju un ieliek ledusskapī, lai sastingst. Tad pārlej piena želeju un atkal novieto aukstumā. To pašu atkārto ar vīnogu želeju. Iznāk burvīgs deserts mūsu karoga krāsās!

 

Dārzeņu salāti (6 porcijām)

kaartainie_salaati• 3 burkāni,

• 10 kartupeļi,

• 3 vidēja izmēra bietes,

• 5 marinēti gurķi,

• 200 g svaigā siera,

• 0,5 l skābā krējuma (15 %),

• 3 ēdamkarotes eļļas,

• 1 tējkarote maltu melno sinepju sēklu,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 3 ēdamkarotes sasmalcināta purava,

• 2 ēdamkarotes citrona sulas,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 1 tējkarote sāls.

Dārzeņus novāra mīkstus, nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Tāpat sarīvē arī marinētos gurķus un svaigo sieru, piemēram, “Mālpils” sieru bez piedevām. Skābo krējumu sajauc ar cukuru, sāli, maltajām sinepju sēklām (ja nav pieejamas, var izmantot ēdamkaroti krievu sinepju), maltiem melnajiem pipariem, sakapātiem puraviem un rūpīgi izmaisa. Pielej eļļu un citrona sulu un samaisa ar karoti. Iznāk improvizēta majonēze: nav trekna, garšo kā veikalos nopērkamā, bet daudz veselīgāka. Tad kārto salātus. Stikla traukā liek sarīvētos kartupeļus, uz tiem uzsmērē mazliet mērces. Pēc tam liek burkānus, bietes, marinētos gurķus, atkal kartupeļus un tad biezā kārtā mērci. Augšā kārto tikai bietes un sarīvēto svaigo sieru. Sanāk sulīgi, aromātiski un gardi salāti aukstajam galdam.

 

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+