Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
9. aprīlis, 2014
Drukāt

Vārpatas saknītes – ēdamas un veselīgas + 3 receptes no tām

varpata-kopaa

Kurš gan mazdārziņu īpašnieks nav izmisīgi cīnījies ar ložņu vārpatu! Mēs sūkstāmies par uzmācīgo nezāli un visiem spēkiem cenšamies to iznīdēt. Izrādās, velti! Vārpatas saknēs ir daudz vērtīgu bioloģiski aktīvu vielu, kas var mums uzlabot veselību, turklāt tās ir gardas! Pamēģināsim?

Vārpatas saknes mūsu senči uzturā lietojuši jau sen, tikai pēdējos gadsimtos šīs zināšanas un receptes ir piemirstas. Veikalos cilvēki pērk dārgas Noni sulas, dažādus svešzemju brīnumus, kas attīra organismu un stiprina veselību, bet saimniece Nitja Rūpa, kura no vecmāmiņas mantojusi 300 un vairāk gadus senas receptes, ir pārliecināta, ka mūsu organismam nepieciešamais aug tepat līdzās, atliek tikai to paņemt un sagatavot. Tas neprasa ne lielus līdzekļus, ne daudz laika, vienīgi zināšanas, kā derīgos augus izmantot.

Stiprina kaulus


Lai uzturētu stipru kaulu sistēmu, zobi būtu veseli, mati un nagi nešķeltos, ieteicams uzturā regulāri lietot vārpatas sakņu pulverīti. Nitja Rūpa stāsta, ka viņas vecmāmiņai tāpēc vēl astoņdesmit gadu vecumā bija saglabājušies pašas zobi. Pulverīti var sagatavot pavisam viegli, un maltām vārpatas saknēm ir patīkama, saldena garša. Pulverīti var pievienot pankūku un maizes mīklai, zupām, mērcēm, sautējumiem un sacepumiem. Ēdiens būs gan veselīgs, gan ar citādu garšu.

Vārpatas saknē ir ēteriskās eļļas un saponīni, kas veicina bronhu sekrēta sašķidrināšanu un atklepošanu, kā arī palīdz attīrīties degunam. Tējkaroti pulverīša aplej ar glāzi vāroša ūdens, pavāra piecas minūtes, atdzesē, šo daudzumu sadala trīs daļās un izdzer dienas laikā. Vārpatas sakne stiprina organismu (tajā ir C vitamīns, bēta karotīns, fermenti), padarot to noturīgāku pret stresa faktoriem, laika apstākļu maiņām, fiziskām un garīgām pārslodzēm, kas pavasarī ir ļoti aktuāli.

Kā pagatavot pulverīti


Vārpatas saknes vāc vēlu rudenī vai agri pavasarī, jo tad augs savās saknēs uzkrājis visas vērtīgās vielas. Tagad, kad zeme pamazām atlaižas, ir īstais laiks sarakt saknītes. Tas nav grūti, jo vārpatai ir stingras, garas saknes, un pārdesmit minūtēs būs pilns spainis.

1. Saknes mazgā vairākos ūdeņos tik ilgi, kamēr tās ir baltas un tīras.

2. Pēc tam sagriež 3–4 cm garos gabaliņos, atdalot sakņu melno daļu un citu augu mazās saknītes. Saknes vienmērīgi izklāj uz pannas.

3. Saknes kaltē vai nu cepeškrāsnī +50…+60 °C, vai uz siltas plīts virsmas, vai radiatora. Pilnībā izkaltušas saknes rokās viegli lūst.

4. Sakņu gabaliņus sablendē. Pārsteidzoši, bet blenderis ļoti labi tiek galā gan ar augu saknēm, gan kaltētām lapām. Ja vēlas smalkāku pulveri, var saberzt piestā vai samalt kafijas dzirnaviņās, tomēr pamatā šo darbu labāk uzticēt blenderim vai virtuves kombaina smalcinātājam.

PADOMS


Vārpatas saknes nomazgā, atlasa tikai baltās un sulīgās saknes, sagriež 3–4 cm garos gabaliņos, novāra sālsūdenī un ēd tāpat kā sviesta pupiņu pākstis vai ziedkāpostus. Jāatzīst, ka tās ir gana gardas, jo īpaši pavasarī, kad nav zaļumu un svaigu sakņu.

Veselības maize
 (750 g kukulītis)
vaarpata-Maiziite

• 75 g vārpatas sakņu pulvera

• 100 g rupja maluma kviešu miltu

• 225 g augstākā labuma kviešu miltu

• 300 ml silta ūdens

• Tējkarote sāls

• ¾ tējkarotes sausā rauga

• 30 g sakapātu lazdu riekstu vai valriekstu

• 5 tējkarotes dažādu sēkliņu (pa tējkarotei linsēklu, magoņu, sezama, saulespuķu, ķimeņu)

Visas sastāvdaļas liek maizes krāsniņā šādā secībā: silts ūdens, sezama, magoņu un saulespuķu sēklas, linsēklas un ķimenes, sāls, rieksti, abu veidu milti un vārpatas pulveris. Beidzamo pievieno sauso raugu. Jāizvēlas programma normal jeb tradicionālā baltmaizes cepšanas programma (dažās krāsniņās tā ir 7. programma). Ļoti garda un veselīga maize, turklāt, ja ievēro receptē norādīto daudzumu, tā izdodas vienmēr.

Aromātisks buljons (4 porcijas)

vaarpata-buljons• Ēdamkarote vārpatas sakņu pulvera

• 1,5 ēdamkarotes olīveļļas vai kausētā gī sviesta

• 1/3 tējkarotes kurkumas

• Tējkarote ķimeņu

• ½ tējkarotes maltu melno piparu

• ½–1 tējkarote sāls

• Sakapāti zaļumi (dilles, pētersīļi)

• 800 ml ūdens

Olīveļļu vai kausēto gī sviestu uzsilda katliņā, pieliek vārpatas sakņu pulveri, ķimenes, kurkumu un maltus melnos piparus, 30 sekundes apcep un uzlej vārošu ūdeni. Uzvāra, pieliek sāli un izslēdz uguni. Pieber zaļumus. Ļoti aromātisks un uzmundrinošs dzēriens, turklāt ātri pagatavojams! Ja vēlas vēl stiprāku un aromātiskāku buljonu, pirms tam ūdenī novāra burkānu, trīs seleriju kātus un trešdaļu selerijas saknes. Buljonu var dzert vienu pašu vai pievienot, vārot zupas un pelmeņus.

Neparastākas pankūkas (6 porcijas)vaarpata-pankuukas

• 100 g auzu pārslu

• 100 g pilngraudu kviešu miltu

• 200 g augstākā labuma kviešu miltu

• 500 ml piena

• 3 ēdamkarotes vārpatas sakņu pulvera

• 2 ēdamkarotes brūnā cukura

• 2 tējkarotes cepamā pulvera

• Ēdamkarote olīveļļas

• ½ tējkarotes malta kardamona

• 2 ēdamkarotes maltu apelsīna miziņu

Auzu pārslas sablendē, tad pieber abu veidu miltus, vārpatas sakņu pulveri, cukuru, maltu kardamonu, cepamo pulveri un samaisa. Pielej pienu, olīveļļu un visu samaisa. Beigās pievieno maltas apelsīna miziņas un vēlreiz samaisa – mīklai jābūt nedaudz biezākai par skābā krējuma konsistenci. Cep pankūkas un tās pasniedz ar krējumu vai ievārījumu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+