Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
13. septembris, 2012
Drukāt

Vāru, vāru putriņu… Kas labs putraimos

Foto-Valda MadalāneFoto-Valda Madalāne

Putraimi ir pietiekami lēti, bet to uzturvērtība ir unikāla. Maltītes, ko no tiem var pagatavot, ir gan oriģinālas, gan pavisam vienkāršas, taču vienmēr – sātīgas un gardas.

 

Graudaugu produkti ir mūsu uztura pamats. Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis iesaka ar tiem aizstāt 40 % no visas pārtikas, jo ar tiem organisms uzņem ogļhidrātus, olbaltumvielas, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas.

Uztura speciāliste Inga Pūce uzsver, ka putrās graudaugu ciete ir galvenais enerģijas un spēka avots, kas ietekmē cukura līmeni asinīs, gādājot par sāta sajūtu, jo saliktie ogļhidrāti nodrošina pakāpenisku un ilgstošu enerģiju. Graudaugu šķiedrvielas palēnina barības virzīšanos cauri kuņģa un zarnu traktam, ļaujot ilgāk noturēt gan stabilu asiņu piesātinājumu ar cukuru, gan attīrot organismu no piesārņojuma. Graudaugos esošie vitamīni uzmundrina nervu sistēmu, uzlabo ādas stāvokli un organisma audiem palīdz elpot.

Dažkārt putrai pievieno pa saujai ogu vai sagrieztu augļu. Rīsiem labi piedien avokado, apelsīni, mango, greipfrūti, ananasi. Mango, citrusu augļi un avokado lieliski sader ar kuskusu. Var izmantot arī dārzeņu un svaigu vai kaltētu garšaugu piedevas.

Lai putraimi būtu irdenāki, vārot mēdz pielikt nedaudz sviesta vai eļļas. Par šķidrumu ņem ūdeni, pienu, dārzeņu vai sēņu novārījumu.

Irdenās biezputras ir ne vien patstāvīgs ēdiens, bet arī noder kā pamatēdienu piedevas.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+