Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
14. septembris, 2015
Drukāt

Vasaras garšas pudelē, brūvējumā. 8 meistaru ieteikumi uzlējumu darinātājiem

Foto - Uldis MuzikantsFoto - Uldis Muzikants
8 ieteikumi uzlējumu darinātājiem

1. Vispiemērotākais ir bieza stikla trauks ar blīvi uzskrūvējamu vāku. Tas svarīgi, ja vēlas gatavot lielāku daudzumu dzēriena. Pieredze liecina, ka daži lielie vīna baloni, kas iegādājami veikalos, plīst no ielietā daudzuma vien.

2. Uzlējumam nedrīkst izmantot nezināmas izcelsmes alkoholu. Ja nav spirta, der veikalā nopirktais degvīns.

3. Uzlējums jātur tumsā, lai nezūd krāsa un nemainās garša. Degustēt sāk ap Ziemassvētkiem. Ogu garša vislabāk jūtama pirmos divus gadus. Ar laiku tā mainās, taču uzlējums nekļūst negaršīgs, tas ir nobriedis. Dzēriena garša mainās atkarībā no ogu šķirnes, vasaras īpatnībām.

4. Lai zinātu, kā attiecīgā garša iegūta, visu traukā ielikto pieraksta. Galvenais – ogām jābūt pārklātām ar šķidrumu. Daži ogām cukuru nemaz nepievieno. Ja vēlāk šķiet, ka trūkst salduma vai par stipru, var uzvārīt sīrupu un dzērienu atšķaidīt. Sīrupu var vārīt tikai no ūdens un cukura, bet var pievienot arī kanēli, krustnagliņas u.c. garšvielas. Ja vajag atšķaidīt, spirtā jālej ūdens vai sīrups.

5. Visgardākie ir istabas temperatūrā turēti uzlējumi.

6. Lētu alkoholu nedrīkst pirkt! Kurš ir lēts? Ja 0,5 litriem degvīna akcīzes nodoklis vien maksā 2,50 eiro un vēl pieskaita pudeles, etiķetes gatavošanas, tirdzniecības izdevumus u.c., var aplēst, cik vērts ir pats šķidrums.

7. Slikta alkohola pirmā pazīme – otrā rītā sāp galva pat pēc saprātīga daudzuma lietošanas.

8. Tiem, kas vēlas sākt stiprā alkohola ražošanu, jāņem vērā, ka ieguldījumi ir lieli, dokumentu kārtošana – ilga un sarežģīta, turklāt nevarēs dabūt Eiropas fondu atbalstu vai aizdevumu bankā. Alus un vīna ražotājiem ir vieglāk saņemt atļaujas.

Pīlādžu rudie, aveņu sārtie un melleņu melnie sāni piespiedušies vēsajam pudeles stiklam. Kurmju ģimenes mājās Cēsu pusē ogas nesteidzīgi pārtop spēcinošos uzlējumos, ko baudīt drēgnos ziemas vakaros. Viss pašu – gan ogas lasītas, gan spirts uzlējumam gatavots. Šāda manta, saprātīgi lietota, ir zāļu tiesas vērta, pārliecinājušies saimnieki.

Dažādus uzlējumus gatavojot, tiek ieguldīts tik daudz darba un līdzekļu, ka šādus dzērienus gribas baudīt lēnām, secina tēvs un dēls – Guntis un Mārtiņš Kurmji. Ar šādu mantu nekāda žūpošana nesanāk. Lai viss būtu, kā nākas, saņemtas mājražotājiem vajadzīgās atļaujas attiecībā uz akcīzes precēm, jo produkciju piedāvā arī tirdzniecībā un restorāniem.

 

 

Kāpēc gatavot

Uzlējumu gatavošana Kurmju ģimenē kļuvusi par interesantu vaļasprieku. Mammai tiek atvēlēts vienīgi sagatavot ogas, pārējo dara vīrieši. Ikreiz, pamēģinot jaunas kombinācijas, ar interesi tiek gaidīts rezultāts. Brūvējuma lietošana nebūt nav svarīgākais šajā procesā, apgalvo meistari. Vispirms izmēģināti dažādu veselībai derīgu zālīšu uzlējumi, tāpēc arī uz darbnīcas durvīm rakstīts – “Veselības laboratorija”. Saimnieki joko, ka nelielās devās un īstajā brīdī uzlējumi tiešām var būt zāles. Turklāt novērots, ka saviesīgos pasākumos alkoholu lieto daudz mazāk, jo vairākums brauc ar automašīnām. Lielākā daļa sabiedrības arī vairāk apzinās, kas veselībai labs un kas ne.

 

Visas vasaras buķete

Viņi pārliecinājušīes, ka uzlējumus var gatavot no visām ogām, kas dārzā un mežā salasāmas, taču visaromātiskākie dzērieni izdodas no meža ogām.

Gardi ir vairāku ogu uzlējumi, tā teikt, visas vasaras buķete. Sāk ar meža vai dārza zemenēm, kam uzber cukuru un uzlej alkoholu. Kad ienākušās nākamās ogas, kārtu kārtām ber tās. Der mellenes, avenes, ķirši, upenes, smiltsērkšķi, brūklenes, dzērvenes. Lai būtu jūtama katra garšas nots, ogām jābūt sabalansētās proporcijās. Paši ģimenē par gardāko atzīst astoņu ogu uzlējumu, kas ir līdzīgāks liķierim, jo tajā ir vairāk cukura.

Viens no gardākajiem ir pīlādžu uzlējums, kam pievieno maz cukura un kas vairāk līdzinās degvīnam.

 

Ko liet uz ogām

“Veselības laboratorijā” uzlējumiem izmanto kvalitatīvu 95° spirtu. Tas dod garantiju, ka traukā nesāksies rūgšana vai citi nevēlami procesi, kā var gadīties, raudzējot mājas vīnu. Gatavā dzēriena stiprums būs daudz mazāks (aptuveni 30°), jo to atšķaidīs sulīgās ogas. Stiprais alkohols lēnāk izvelk no ogām visu labumu. Latvijas veikalos likumdošana liedz pārdot spirtu, taču kaimiņvalstu veikalos to var iegādāties. Vietējos veikalos var meklēt tieši uzlējumiem paredzēto, kam 69°. Ja tāda nav, der arī degvīns, rums vai laba mājās darināta kandža.

Saimnieki spirtu uzlējumiem gatavo paši. Lai iegūtu vajadzīgo koncentrāciju, par pamatu ņem tradicionālo kandžu, ko pārstrādā atkārtoti. Izmēģināta kandža pat no ķirbju sulas, bet tai ir specifiska garšas nianse. Populārākā izejviela ir graudi, taču labākais variants uzlējumiem ir spirts, kas gatavots no cukura. – Metanols, kam ir īpaši kaitīga ietekme uz veselību, no cukura neveidojas, – pamāca Mārtiņš. Cukurs ir drošākā izejviela, ja kāds vēlas mājas apstākļos gatavot stiprāku dzērienu. Ja spirtam izmanto citas izejvielas, jāprot atdalīt metanolu un citas veselībai nedraudzīgas vielas, kas izdalās procesa sākumā un beigās. – Stipro dzērienu gatavošanai vajadzīgo aprīkojumu un instrukcijas brīvi var iegādāties interneta veikalos, – skaidro Mārtiņš.

Pašiem garšo arī no ābolu sulas gatavotais kalvadoss, kas nogatavināts trīs gadus.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+