Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
3. jūlijs, 2014
Drukāt

Vasaras karaliene – zemene


Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Aptaujātie “LA” lasītāji visi kā viens izrādās lieli zemeņu cienītāji. Bet uz jautājumu, kādus gardumus no šīm ogām gatavo, saņemu atbildi – nekas īpašs neesot jāgatavo, zemenes jāēd svaigas, tas tad arī ir vislielākais gardums!

Zigurds Palejs no Rīgas stāsta, ka šo delikatesi pērk tirgū un vienmēr izvēlas Latvijā audzēto preci. Parasti ogām nedaudz uzber cukuru. Kad traukā nostājusies sula, tajā iemetot gabaliņos salauztu baltmaizi. “Mīļēdiens kopš bērnības!” tā Zigurds. Savukārt viņa dzīvesbiedrei cita recepte – zemenes sagriež un iejauc vistreknākajā Rūjienas saldējumā. Kad tas iekrāsojas zemeņu krāsā, var sākt mieloties.

Tukuma novada Slampes pagasta iedzīvotājas Anitas Liepiņas ikvakara rituāls – pēc vakariņām izbaudīt zemenes ar cukuru un pienu. Bet pusdienās pie pankūkām saspiež svaigas ogas ar cukuru. “Garšo ļoti labi,” priecājas saimniece. Arī ziemai tiks sava tiesa – zapte, jo dārzā paši izaudzē ogas. Anita padalās savā pieredzē, ka zemeņu ievārījumu parasti gatavojot ar dāņu ievārījuma cukuru: kad ogas pusstundu vārītas, pieber šo cukuru un pavardu drīz vien izslēdz. Atdziestot vārījums sarecēs.

Anna Celmiņa Iecavas novadā šobrīd savējiem galdā liek zemenes ar putukrējumu. Saldo krējumu pērk no kaimiņa, parasti vienu litru, un no tā ģimenei iznāk putukrējums ar ogām trijām ēdienreizēm. Vedekla bieži uzcepot biezpiena un putukrējuma torti, ko papildina un rotā ar zemenēm. Bet ziemai sagriež ar cukuru un burciņās prom uz pagrabu.

Liepājnieks Arnolds 
Pūsnieks ogas iegādājas Liepājas tirgū. Tur gan vairāk poļu un lietuviešu prece. Bet kāda vaina Klaipēdā audzētajām, ja saule tā pati, kas Liepājā! Toties problēma ir cukurs. Tas dažādiem ražotājiem atšķiras salduma ziņā, un zapte vairs nesanāk tādas konsistences, kā vārot ar nu jau likvidētās Liepājas cukurfabrikas ražoto saldumu, ar nožēlu atzīst Arnolds.

“Ogas ēdam katru dienu,” teic dundadznieks Vilnis Petrovics. Dārzā zemenēm atvēlētas četras dobes, tas diviem pensionāriem esot gandrīz vai par daudz. Vilnis pastāsta, ka katru rudeni dobes nosedzot ar koku lapām, pavasarī zemeņu ceri izaug tām cauri, bet ogas ir tīras, nav jāmazgā. Lapas kalpo kā mulča, saglabā augiem mitrumu, bet neļauj izvērsties nezālēm.

Talseniece Inta Vītoliņa Talsos zemenes ziemai sasaldē. Dara tā – ogas nedaudz sašķaida, saliek tukšajās saldējumu kārbās un saldētavā iekšā. Ziemā atkausē, pārklāj ar putukrējumu un ēdot atceries vasaru! Saldētavā ogas var uzglabāt ilgi.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+