Mobilā versija
+5.2°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
20. jūnijs, 2014
Drukāt

Vasaras saulgriežos – veseli ēduši! PVD padomi svētku maltītei

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Par to, lai iegādātos un celtu galdā tikai drošu pārtiku, jādomā ik reizi, dodoties iepirkties. Taču īpaši aktuāli tas kļūst, tuvojoties svētkiem un brīvdienām, kas šos svētkus ieskandina. Saimnieces svētku galdam sarūpēs visdažādākos gardumus, savukārt saimnieki gatavos ugunskurus un āra grilus, iegādāsies vislabāko alu.

Lai Līgo svētkus aizvadītu godam, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina dažas vienkāršas patiesības, kas visiem svētku laikā jāatceras:

  • Pārtikas produktus pērc tikai legālā tirdzniecības vietā – veikalā, tirgū vai no zināma, jau pārbaudīta zemnieka vai tirgotāja. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājies tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, kāpņutelpās;
  •  Izvēlies svaigus produktus, kurus vari paspēt izlietot ražotāja norādītā derīguma termiņa ietvaros. Pārliecinies par produkta derīguma termiņu un svaigumu. Nepērc pārtikas produktus, kam beidzies derīguma termiņš, ir bojāts iepakojums, ir aizdomīga smarža, krāsa vai konsistence, neatbilstoši tirdzniecības apstākļi;
  • Pēc iespējas samazini produktu nogādāšanas ceļu līdz mājām. Atgriežoties mājās, pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā, piemēram –  gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, majonēzi vai augu eļļu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī. Atceries – jēlos produktus gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi no gatavajiem, slēgtos traukos vai iepakojumā. Ledusskapī neturi svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru blakus jēlai gaļai vai zivīm. Jēlu produktu gatavošanai izmanto atsevišķus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos pirms citu produktu apstrādes rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli;
  • Pirms ēdienu gatavošanas, nomazgā rokas ar ziepēm! Mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
  • Īpaši uzmanīgiem jābūt pērkot un gatavojot gaļu: šašlikam nepērc mājās kautu, laboratoriski neizmeklētu cūkas gaļu, lai neapdraudētu savu un citu svinētāju veselību. Gaļu griez nelielos gabaliņos, lai to cepot, arī gaļas dziļākajos slāņos tiktu sasniegta dažādu slimību izraisītāju iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra. Pēc darbošanās ar jēlu gaļu, nomazgā rokas, traukus un inventāru, kas bijusi saskarē ar jēlu gaļu. Pirms gaļas pasniegšanas, pārliecinies, ka gaļai, to pārgriežot uz pusēm, vidū nav asiņu vai pelēka krāsa.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+