Mobilā versija
+2.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
21. jūlijs, 2015
Drukāt

Vasaras vidus – svaigo pākšaugu laiks. Uzzini, kāpēc tie tik veselīgi!

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs ēd pākšaugus vidēji reizi nedēļā, savukārt 31% aptaujāto ēd pākšaugus tikai vienu reizi mēnesī vai retāk, secināts “Rimi Latvia” un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā. Taču veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka vasaras vidus ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko sniedz svaigie pākšaugi.

Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, un tie ir pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Tie ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei, ko ir īpaši svarīgi uzņemt ikdienā, gan tiem, kas neēd gaļu, gan arī cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu. Tieši neilgais laiks no jūlija līdz augusta vidum dēvējams par īsto svaigo pākšaugu laiku, kad Latvijā pieejami svaigie zirnīši un lielās pupas pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas, izbaudot svaigās garšas un uzņemot visus vērtīgos vitamīnus.

“Pākšaugi ir diezgan grūti pārstrādājama pārtika, tādēļ iesaku tos lietot kopā ar graudaugiem, piemēram, rīsiem, lai nolīdzsvarotu olbaltumvielu daudzumu, vai arī ar dārzeņiem, pievienojot sviestu vai eļļu. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, neiesaku ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru,” iesaka veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce.

Speciāliste atzīmē, ka svaigā veidā ir ieteicams ēst tikai cukurzirņus, savukārt pārējos pākšaugus ir ieteicams vārīt vai konservēt. Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti ir jāizmērcē vismaz 8 – 12 stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām. Ja pākšaugiem tiks pievienotas klāt skābi saturošās garšvielas vai mērces, piemēram, tomātu mērce, to vislabāk ir darīt tikai vārīšanas beigās, lai pākšaugi gatavošanas procesā kļūtu mīkstāki.

Pākšaugi ir viegli pagatavojami un sniedz plašas iespējas maltīšu pagatavošanā – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un otrie ēdieni. Ziemas periodā šie dārzeņi nav pieejami svaigā veidā, tādēļ ieteicams izmantot pākšaugu sezonas sniegtās iespējas un pēc iespējas biežāk iekļaut tos savā ēdienkartē, iesaka uztura speciāliste.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+