Mobilā versija
-1.6°C
Renāte, Modrīte, Mudrīte
Otrdiena, 24. oktobris, 2017
12. janvāris, 2017
Drukāt

Vecākajai piparkūku cepējai aprit apaļi simts (2)

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Neatņemama Brīvdabas muzeja Latviešu tautas lietišķās mākslas gadatirgus daļa ir viena no vecākajām piparkūku cepējām Emīlija Trankale no Berģiem, kura savā goda tērpā ar piparkūku sirdi 2003. gadā bija redzama uz gadatirgus afišas, pavēstīja Brīvdabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Miklašēvica.

Emīlijai par godu arī viena no gadatirgus vietām nosaukta par “Emīlijas lejiņu”, bet viņu pašu mīļi dēvē par Trankalīti.

Trankalītes dzimta nāk no Nīgrandes pagasta Beltes mājām. “Beltes” Fricis apprecēja Mariju, viņiem piedzima pieci bērni – Līze, Fricis, Emīlija, Alma un Vera. Skolas gaitas uzsāka Nīgrandes muižas pils skolā. Beigusi mājturības skolu Zaļeniekos, turpinājusi savas darba gaitas kā saimniece, jo visiem garšojuši Emīlijas gatavotie ēdieni.

1971. gadā Emīlija apmeklēja Brīvdabas muzeja pirmo gadatirgu un jau nākamajā gadā nolēmusi piedalīties gadatirgū ne tikai ar adījumiem un audekliem, bet sacepusi arī savas pirmās gadatirgus piparkūkas. Emīlija māk stāstīt, ka mazi puikas visbiežāk izvēlas automašīnas un zirgus, meitenes – kaķīšu formas piparkūkas.

Emīlijas Trankalītes piparkūkas izbraukušas Ameriku, Eiropu un Krieviju, tās gardu muti baudījuši arī bijušie prezidenti Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe-Freiberga. Piparkūkas ceptas visu cauru gadu – kāzām, viesībām, tirdziņiem un arī Latvijas tautas lietišķās mākslas gadatirgum Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

“Trankalīte ar savu ilggadīgo dalību Brīvdabas muzeja Gadatirgū ir kļuvusi par šā pasākuma neatņemamu daļu. Viņa ir labs piemērs, kā kulinārais mantojums tiek saglabāts un nodots no paaudzes paaudzei,” stāsta Brīvdabas muzeja direktore Ilze Millersone. “Šobrīd jau piparkūku cepšanas māku demonstrē Emīlijas meita un mazmeita. Pašu piparkūku recepti mums nav izdevies uzzināt, bet viņas receptes pārņēmējus var atpazīt pēc īpašās Trankalītes piparkūku garšas.”

Brīvdabas muzejs no visas sirds sveic Emīliju dzimšanas dienā, vēl saglabāt darbošanās sparu. Uz tikšanos Gadatirgū Emīlijas lejiņā pie piparkūku groza!

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Silvija Cepurīte,Kuldīgā-pilsētā ar Dvēseli. Atbildēt

    Paldies par tik interesantu rakstu.Nekad neesmu ēdusi Emīlijas Trankalītes piparkūkas,bet tagad sajūtu mutē to jauko garšu pēc medus un iesala ekstrakta.Pēdējos 7.5 darba gadus nostrādāju Kuldīgas ceptuves maizes veikalā ”KUKULĪTIS” un, es kopā ar kolēģiem no ceptuves, arī vienu gadu bijām tirgoties Brīvdabes muzejā MAIZES DIENAI veltītajā Gadatirgū.Līdzi bija ļoti daudz produkcijas ,tai skaitā arī sklandrauši,kuriem bija liels pieprasījums.Braucām mājās priecīgi dziedādami,jo visu,ko atvedām ,bijām pārdevuši.Atliek vien nožēlot to,ka nezināju tajā reizē par Emīlijas kundzes piparkūkām.Ceru,ka kādreiz būs iemesls ierasties speciāli uz Brīvdabas muzeja rīkoto GADATIRGU.
    Emījijas kundzei novēlu darbošanās prieku un veselību, sagaidot mūsu Latvijas 100-to dzimšanas dienu!’
    ”Es ticu un ticēšu skaistumam,ko mēs – cilvēks cilvēkā rodam.”/Z.Purvs/
    Paldies jums par interesanto dzīvesstāstu un deva man iedvesmu dzīvot mūsu mīļajā Dieva zemē LATVIJĀ.

  2. Emīlijas kundze ir dalījusies pieredzē ar daudziem cept gribētājiem.Arī mana vīramāte Lilija Vītoliņa,Emīlijas kundzes pamudināta ,pēc senās receptes visu savu dzīvi cepa piparkūkas un piedalījās visos Brīvdabas muzeja gadatirgos.Cepa kāzām,kristībām,dāvināšanai ,cepa katru dienu .Visa Stirnu ielas dzīvokļa kāpņu telpa vienmēr smaržoja pēc medus un iesala ekstrakta. Mani dēli un viņu draugi ar gardajām piparkūkām mielojās ik dienu.Laikam jau piparkūku cepšana un darbīgums ir palīdzējis Emīlijas kundzei nodzīvot tik skaistu un raženu mūžu.Arī mana vīramāte,kura bija tikai gadu jaunāka,nodzīvoja 94 gadus cepot un rotājot piparkūkas līdz 90 gadu vecumam.Paldies Emīlijas kundzei par gardajām piparkūkām ,dāsno sirdssiltumu un raženo mūžu.

Draugiem Facebook Twitter Google+