Foto – Fotolia

Vēders uzpūties kā bumba. 10 veidi, kā sev palīdzēt, kad gāzes vēderā traucē
 1

Vēdera uzpūšanos parasti uzskatām par dabisku parādību un tāpēc uzreiz pie ārsta nesteidzamies, kaut gan reizēm būtu vērts to darīt – lai pārliecinātos, vai aiz šķietami nevainīgās sūdzības neslēpjas kāda nopietna kaite, un uzzinātu, kā mazināt diskomfortu.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Kuņģa un zarnu traktā gremošanas procesā veidojas apmēram 500 līdz 1500 mililitru gāzu, kas nejūtami tiek izvadītas caur taisno zarnu 14–23 reizes diennaktī. Diskomforts var rasties tad, ja tās sakrājas vairāk nekā parasti. Ja diviem cilvēkiem to daudzums zarnās ir vienāds, vienam mēdz rasties sūdzības, bet citam – ne.

Ja problēmu nepavada trauksmes simptomi – asas sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, asiņaina caureja, svara zudums –, tas ir zināms mierinājums, jo liecina, ka, visticamāk, to izraisījusi nevis slimība, bet dzīvesveids.

Kāpēc pūšas


CITI ŠOBRĪD LASA

Ja zarnās uzkrājušās gāzes, vēders var kļūt redzami apjomīgāks, taču ne vienmēr problēmas iemeslu iespējams atklāt uzreiz. Cēloņi var būt ļoti dažādi un katram individuāli, tādēļ tikai pēc konsultēšanās ar speciālistu un nepieciešamo izmeklējumu veikšanas iespējams precizēt, kas vainas, un rast risinājumu, kā to novērst.

Pastiprināta gāzu veidošanās zarnās lielākoties atkarīga no uztura un ēšanas paradumiem. To veicina barības kārtīga nesakošļāšana un gaisa norīšana maltītes laikā, kas raksturīga gados vecākiem cilvēkiem, kuriem zobu protēzes nav kvalitatīvas, kā arī steidzīgajiem, kuri ātri ēd un vienlaikus sarunājas. Atraugas pēc ēšanas liecina, ka norīts gaiss, kas nokļuvis atpakaļ barības vadā.

Gāzes pastiprināti veidojas, uzņemot produktus, kuri satur atsevišķus oligosaharīdus jeb vienkāršos ogļhidrātus, jo cilvēka organismā nav fermentu, kas tos šķeltu, tāpēc zarnu trakts nespēj tādu uzturu pietiekami labi pārstrādāt.

Laktozes jeb piena cukura šķelšana pasliktinās gadu gaitā, izraisot ne tikai vēdera pūšanos, bet arī krampjveidīgas sāpes un šķidrāku vēdera izeju. To satur ne tikai svaigs piens, bet mazākā daudzumā arī kefīrs, siers, saldējums un dažādi konditorejas izstrādājumi. Piena cukura nepanesību iespējams pārbaudīt ar speciālu elptestu, kā arī gēnu laboratorijās.

Ja neizdodas noteikt, pēc kuru produktu lietošanas rodas diskomforts, jāiekārto dienasgrāmata, lai pierakstītu visu, kas apēsts, un sajūtas pēc tam.

Vēdera pūšanos var rosināt arī stress, kas izraisa zarnu spazmas un gāzu sakrāšanos tajās, kā arī mazkustīgs dzīvesveids, jo kavē gremošanas dabiskos procesus.

Pastiprinātu gāzu veidošanos provocē izjaukts mikroorganismu līdzsvars zarnu traktā, kad tajā savairojušās nevēlamas baktērijas. To pārbauda, veicot tā saukto glikozes elptestu zarnu disbiozes noteikšanai.

Reklāma
Reklāma

Kairinātu zarnu sindroma gadījumā zarnas ir izteikti jutīgas pret dažādiem pārtikas produktiem, stresu, dienas režīma maiņu un izpaužas ar uzpūšanos, sāpēm un diskomfortu, mainoties vēdera izejai, piemēram, no cietas uz šķidru. Šajā gadījumā zarnu sieniņu receptori ir ļoti jutīgi, tādēļ reaģē pat uz niecīgu gāzu daudzumu.

Vēdera uzpūšanās cēlonis var būt celiakija – gremošanas slimība ar ļoti daudzveidīgām izpausmēm, piemēram, mazasinību, osteoporozi, matu izkrišanu, izsitumiem, sāpēm vēderā un šķidru vēdera izeju. Ja problēma ir ilgstoša un ļoti traucējoša, jāveic asins analīzes, nosakot asinīs antivielas pret kviešu graudu proteīniem.

Šādu diskomfortu var izraisīt arī citas slimības, piemēram, aizkuņģa dziedzera iekaisums jeb pankreatīts, kad ir pastāvīgas asas sāpes vēderā, zarnu necaurlaidība un citas.

Kas var izraisīt vēdera pūšanos


Vienkāršie ogļhidrāti Sastopami


Fruktoze:

• žāvētos augļos

• medū

• artišokos

• sīpolos

• saldinātajos dzērienos

• vīnogās

Sorbitols:

• mākslīgajos saldinātājos

• košļājamajā gumijā

• gāzētos un saldinātos dzērienos

Rafinoze:

• pākšaugos

• kāpostos

• Briseles kāpostos

• brokoļos

• asparāgos

Trehaloze:

• sēnēs

Laktoze:

• pienā un tā izstrādājumos

• pievienotā veidā dārzeņu sulā un citos produktos

• medikamentos

10 veidi, kā sev palīdzēt, kad gāzes vēderā kļūst traucējošas


1. Atteikties no produktiem, kā arī saldinātiem un gāzētiem dzērieniem, kuri veicina pastiprinātu gāzu veidošanos, vai vismaz ierobežot to uzņemšanu.

2. Iespējami vairāk kustēties un neieturēt vakariņas vēlāk kā 2–3 stundas pirms gulētiešanas.

3. Lai mazinātu gaisa norīšanu, ēst lēni, rūpīgi sakošļājot katru kumosu, nelietot ilgstoši košļājamo gumiju un atmest smēķēšanu.

4. Ja pie vainas ir kāposti vai citi svaigi dārzeņi, kas, protams, ir veselīgi, bet var pastiprināt gāzu veidošanos, ieteicams tos iekļaut uzturā termiski apstrādātus (tvaicētus, vārītus, sutinātus), jo tad neradīsies tik lielas problēmas.

5. Tie, kas nepanes pienu, var izvēlēties produktus ar marķējumu “nesatur laktozi” vai arī pievienot attiecīgajiem produktiem laktozi šķeļošu fermentu kapsulas, kuras var iegādāties aptiekās pēc ārsta konsultācijas.

6. Lietot preparātus, kuru sastāvā ir ķimeņu, anīsa vai diļļu augļi, piparmētras lapu un fenheļa lakstu pagatavojumi, jo tie satur ēteriskās eļļas, kas atslābina zarnu muskulatūru, saista gāzes un veicina to izvadīšanu. Var lietot arī šo augu uzlējumus. Gada laikā ieteicami pāris tādi kursi, piemēram, pavasarī, kad uzturā sāk lietot redīsus un sīpolus, un laikā ap Ziemassvētkiem, kad ceļam galdā sutinātus skābus kāpostus un taukšķētus zirņus.

7. Kad vēders ļoti sapūties, palīdzēs aktivētā ogle, kas uzsūks gāzu toksīnus un citas vielas, taču pastāvīgi gan to nevajadzētu izmantot.

8. Labi palīgi var būt tā sauktie putu dzēsēji, kas saplacina un izvada gāzu pūslīšus. Šie simetikonu saturošie preparāti nekaitēs arī grūtniecēm un zīdaiņiem, jo organismā neuzsūcas.

9. Sievietēm, kurām vēders uzpūšas pirms mēnešreizēm, izvairīties no sāļiem produktiem un saldumiem.

10. Zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošanai ikdienas ēdienkartē iekļaut skābpiena produktus, kuriem pievienotas baktēriju kultūras.

KONSULTĒJUSI GREMOŠANAS SLIMĪBU CENTRA “GASTRO” GASTROENTEROLOĢE ILZE KIKUSTE