Pasaulē
Baltija

Veiktas atkārtotas pārbaudes Igaunijas “Rimi”: bīstamā baktērija nav konstatēta0

Foto: LETA/Zane Bitere

Skandināvijas mazumtirgotāja “Rimi” meitasuzņēmums Igaunijā pirmdien paziņoja, ka atkārtotās pārbaudēs, kas veiktas Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta laboratorijā, nav konstatēta bīstamās baktērijas listērijas, kas izraisa listeriozi, klātbūtne uzņēmuma centrālajā virtuvē.

Pirmdien saņemtie pārbaužu rezultāti liecina, ka Igaunijas “Rimi” centrālajā virtuvē nav konstatēta listērijas klātbūtne.

Uzņēmums pirmdien atsāk svaigās salātu produkcijas ražošanu, informēja Igaunijas mazumtirgotājs “Rimi Eesti Food”.

“Pēc rūpīgas tīrīšanas centrālajā virtuvē mēs vispirms veicām virsmas testu ar ātrās pārbaudes ierīci, kas līdz svētdienas vakaram neuzrādīja listērijas klātbūtni,” sacīja “Rimi” kvalitātes vadītājs Algiss Murumā, piebilstot, ka pirmdien saņemtie laboratorijas pārbaudes rezultāti arī apliecina, ka centrālajā virtuvē baktērija nav konstatēta un salātu ražošanu var atsākt.

Kompānijas pārstāvis atzina, ka pagaidām nav zināms, kā listērija nonāca uz darba virsmas.

Līdz nedēļas beigām gaidāmi rezultāti analīzēm, kas paņemtas no iespējami saindētām izejvielām un “Rimi” pagatavotās produkcijas, kurā izmantotas šīs izejvielas. Piesardzības nolūkos kompānija ir nomainījusi iespējami saindēto izejmateriālu piegādātājus un pieprasījusi papildu informāciju no visiem centrālās virtuves piegādātājiem.

Pirms divām nedēļām baktērija “Listeria monocytogenes” tika atklāta “Rimi” termāli neapstrādātu produktu gatavošanas ceha salātu nodaļā uz nenotīrītas darba galda virsmas. Piektdien piesardzības nolūkos mazumtirgotājs atsauca visus svaigos salātus un pārtrauca to gatavošanu.

Igaunijā pēdējā laikā izcēlies plašs skandāls ar listērijas izplatību zivju pārstrādes un fasēšanas uzņēmumā “M.V.Wool”.

Saistībā ar nespēju novērst baktērijas klātbūtni Igaunijas Veterinārais un pārtikas dienests šonedēļ nolēma slēgt uzņēmuma ražotnes Harku un Vihterpalu, kā arī uzdeva iznīcināt visu noliktavās esošo produkciju.

Savukārt ceturtdien tika ziņots, ka Igaunijas gaļas pārstrādes uzņēmuma “Oskari Lihatoostus” krāsnī ceptas filejas partijā nejaušas pārbaudes laikā atklāta bīstamā baktērija listērija. Baktērija atklāta kompānijas “Kulinaaria”, kas gatavo produkciju lielveikalu tīklam “Selver” ar zīmolu “Selveri Kook”, laboratorijas nejauši veiktas pārbaudes laikā. “Kulinaaria” ir “Selver” meitasuzņēmums.

Igaunijas sabiedriskā televīzija septembrī ziņoja, ka Igaunijā ar listeriozi miruši vairāki cilvēki, bet viņu organismos konstatētais listērijas paveids ST1247 atbilst tam, kāds atklāts “M.V.Wool”. Citu uzņēmumu produkcijā šis paveids nav atklāts.

Listeriozi var iegūt, ēdot saindētu pārtiku.

Saistītie raksti
Baktērijas var atrasties nepietiekami apstrādātā gaļā, nepasterizētā pienā un no tā gatavotā sierā, svaigos augļos un dārzeņos, kā arī zivīs.

Grūtniecēm un to augļiem, kā arī jaundzimušajiem un bērniem ar novājinātu imūnsistēmu pastāv paaugstināts inficēšanās risks.

LA.lv
LE
LETA
Pasaulē
Meksikā narkomānu rehabilitācijas klīnikā nolaupīti 23 cilvēki
11 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Merkele Aušvicas nāves nometnē pauž “dziļu kaunu” par notikušo
11 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Porošenko brīdina Zelenski nekad neuzticēties Putinam 1
13 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Rūjienā Pūci uz tikšanos par reformu sagaida ar lauksaimniecības tehnikas rindām
4 stundas
LL
LETA, LA.lv
Latvijā
Kariņš secinājis, ka pēdējā laika notikumi liek apšaubīt Rīgas domes rīcībspēju
7 stundas
MM
Mečislavs Maculēvičs
Ekonomika
Mečislavs Maculēvičs: Darba tirgus potenciāls – darbinieki 50+
5 stundas
LA
LA.LV
Sports
VIDEO: Šteinbors rāda meistarklasi “Arka” vārtos
4 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Turcija nav līdz galam apstiprinājusi NATO aizsardzības plānus Baltijas valstīm un Polijai
5 stundas