Foto-Shutterstock

Vēlies saldējumu bez E vielām? Ieteikumi saldējuma mašīnas izvēlē 0

Ne viens vien pircējs veikalā aizdomīgi nopēta saldējumu iepakojumus, uz kuru marķējuma redzami daudzi E. Tāpēc vien daļa nolemj – taisīsim paši. Kā to vislabāk izdarīt un vai vienmēr nepieciešama saldējuma mašīna?

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Lasīt citas ziņas

Kā darbojas saldējuma ierīce?
Gan mehāniskajās, gan elektriskajās saldējuma mašīnās darbības princips ir vienāds – tās darbojas līdzīgi kā mikseris. Kulšanas apjoma centrā tiek novietota bļoda, kurā ievietoto masu vienlaikus gan kuļ, gan atdzesē.
Mehāniskajās mašīnās ik pēc 2–3 minūtēm ar roku jāpagriež kuļamās mašīnas rokturis. Bet elektriskajās mašīnās šo darbu paveic miksera iekārta pati.

Elektriskās mašīnas iedala automātiskajās un pusautomātiskajās. Izdevīgākas ir automātiskās, jo tās jau aprīkotas ar kompresoru un, ierīci ieslēdzot, tā jau 5 – 10 minūtēs iegūst vajadzīgo temperatūru. Savukārt pusautomātiskajās mašīnās tāpat kā mehāniskajās kamera iepriekš jāatdzesē ledusskapī vismaz 10 – 12 stundas. Šim nolūkam ledusskapī būs jāatvēl atsevišķs plaukts, jo kamerā/bļodā var sasaldēt tikai pagatavoto porciju saldējuma. Kad tā būs gatava, varēs saldēt nākamo.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpēc izdevīgi, ja mehāniskajai vai pusautomātiskajai mašīnai ir vairāki noņemami konteineri – tad uzreiz var sagatavot vairāk saldējuma vai arī dažādus saldējuma veidus vienā reizē.
Saldējamās bļodas/kameras pārsvarā izgatavo no diviem materiāliem – no nerūsējošā tērauda vai plastmasas. Izturīgākas un veselīgākas ir nerūsējošā tērauda bļodas, bet arī plastmasas kameras kalpo labi. Jārēķinās tikai, ka plastmasa ar laiku iegūs nokrāsu no izmantoto ogu un augļu sulām.
Nopērkamas arī tādas ierīces, kurās vienas bļodas vietā ir, piemēram, četras, sešas vai astoņas glāzītes (100 g).

Noderīgās papildu funkcijas
Ērti, ja ierīcei ir lodziņš, caur kuru var sekot līdzi saldējuma masas konsistencei.
Automātiskā ierīce nebūs visu laiku jāuzmana, ja tai būs skaņas signāls, ar kuru tiek paziņots, ka saldējums gatavs. Savukārt taimeris dod iespēju uzlikt vēlamo gatavošanas laiku.
Dārgajās ierīcēs ar elektronisko vadību var izvēlēties arī, cik cietu vai mīkstu saldējumu vēlas pagatavot.
Nopērkamas arī kombinētas mašīnas, kurās ir papildu jogurta pagatavošanas iespēja un attiecīgi papildu konteiners tā gatavošanai.

Der ielāgot!
Ilgtermiņā atmaksāsies elektriskā automātiskā ierīce – īpaši, ja ģimene ir liela un saldējums tiek gatavots bieži.
Iegādājoties mašīnu interneta veikalā, jāseko līdzi informācijai un atbilstībai attēlam, jo bieži info ir kļūdains. Ieteicams izraudzīto modeli uzmeklēt vēl kādā vietnē un informāciju salīdzināt, bet vislabāk, ja to izdodas apskatīt klātienē kādā lielveikalā. Uzmanīgi jāizpēta arī visas papildu funkcijas un tas, cik ērti mašīnu izjaukt un mazgāt.

Lielai ģimenei noteikti nepieciešama ierīce ar vismaz vienu litru vai lielāku bļodu. Ja iegādājas pusautomātisko mašīnu, jāņem vērā  sava ledusskapja gabarīti – plaukta augstums, platums utt. un jāpiemeklē ierīce ar atbilstošu bļodas diametru un augstumu.
Meklējot ierīci, kas paredzēta gan saldējuma, gan jogurta pagatavošanai, informāciju vēlams precizēt, jo vairākos interneta veikalos saldējuma mašīnas tiek dēvētas arī par jogurta pagatavošanas ierīcēm, tomēr tas ir pārpratums – šeit domāts saldēts jogurts, un šī ierīce jogurta pagatavošanai nederēs.

Reklāma
Reklāma

Izmaksas – sākot no 18 eiro (pusautomātiskā) līdz pat 300–400 eiro (ar elektronisko vadību).

Vēl jāņem vērā, ka paštaisīts saldējums kūst ātrāk nekā veikalā pirktais. Tāpēc to vislabāk pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas vai izņemšanas no saldētavas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.