Mobilā versija
+0.5°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
17. decembris, 2015
Drukāt

“Ventspils zivju konservu kombināta” vadītājs: Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi ir neefektīvi (1)

Foto: LETAFoto: LETA

Jānis Endele

Galvenā problēma Latvijas zivju pārstrādes nozarē ir tas, ka daudzi vēl joprojām tic Krievijas tirgus atkārtotai atvēršanai. Kamēr ražotājiem šī pārliecība būs, uzņēmumi nevarēs attīstīt tirdzniecību ar citām valstīm, intervijā aģentūrai LETA stāstīja “Ventspils zivju konservu kombināta” vadītājs Jānis Endele.

“Es nesaku, ka Krievijas tirgus mums nav vajadzīgs, bet tad, kad šī domāšana mainīsies, tā būs pilnīgi cita nozare. Visi rūpēsies par efektivitāti. Aizliegums, visdrīzāk, būs spēkā ilgu laiku. Man galvenais ir tas, lai mainītos uzskats, ka bez Krievijas ražošana nevar notikt. Protams, jaunajā formātā mums neizdosies savus spēkus likt lietā pilnībā. Ja līdz šim dzīvojām siltumā, bez konkurences, tad šodien pirmo reizi izgājām uz ielas. Ja atradīsim izeju no pašreizējās situācijas, tad Krievija mums būs kā bonuss,” stāstīja uzņēmējs.

Viņš norādīja, ka vēsturiski Latvijas uzdevums Padomju Savienībā bija apgādāt visus ar zivju konserviem. Kad Latvija kļuva neatkarīga, tā mantoja šo vietu un 300 miljonus patērētāju. Rīgas balzams, šprotes un rupjmaize – tie ir produkti, kurus zina visi, norādīja Endele.

“Mūsu domāšana bija pielāgota šim tirgum: ja mums auga izmaksas nodokļu vai izejvielu sadārdzināšanās dēļ, mēs pacēlām cenas. Pēdējos 25 gadus visa mūsu nozare darbojās tieši tā. Krīzes laikā stāvoklis pasliktinājās, bet uzlabošanās brīdī atkal palielinājām cenu. Pasaulē taču ražošana notiek citādi. Ja paaugstinās ražošanas izdevumi, uzņēmējs, pirmkārt, domā, kā uzlabot ražošanas procesu,” stāstīja Endele.

Viņš piebilda, ka uzņēmumi izmantoja visas ražošanas līnijas. “Kādēļ iet uz citu valsti, ja neizdodas pilnībā apmierināt sava galvenā partnera intereses? Mēs mēģinājām padarīt produktu kvalitatīvāku, bet neveicinājām to, lai ražošanas process būtu efektīvāks,” uzsvēra uzņēmējs.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Latvijā zivju konservu bizness parsvarā ir krievu rokās – un atbilstoši arī darbojas. Uzrauj uzņēmumu maksimāli pa lēto, pāris gadus grūž uz Krieviju projām visu, ko tik spēj saražot. Kad sakrājas neizdarītas lietas, nenomaksāti nodokļi, u.c., tad laiž uzņēmumu uz grunti un atkal sak visu no sākuma. Kāda tur efektivitate?

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (1)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Putnu gripa pietuvojusies Latvijai (3)Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā? (2)ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+