Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
19. marts, 2013
Drukāt

Vērtīgā ciedru priede – izmantojams pilnīgi viss

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Pēc Vladimira Megrē grāmatas “Skanošais ciedrs” pārsteidzošajiem panākumiem daudzi šajā Sibīrijas milzenī ieraudzīja iepriekš neapzinātu spēku: adatiņas akumulē Kosmosa enerģiju, sēklas dziedē, bet koksne palīdz apskaidrot dvēseli.

Gluži svešiniece ciedru priede nav arī mūszemē, turklāt pēdējos gados tā kļūst aizvien iecienītāka.

Ciedrs zied laikā, kad pavasaris jau ieskrējies. Uz viena koka ir gan vīrišķās vārpiņas, gan sievišķie čiekuri. Kamēr sēkla pēc vēja apputeksnēšanas kļūst par riekstiņu, jāpaiet 26 mēnešiem.

Ciedru priedei derīgs pilnīgi viss: čiekuri un tajos paslēptās sēklas, lobot radušās čagas, skujas, pumpuri, dzinumi, sveķi, miza, koksne. Auga spēcīgā antibakteriālā iedarbība ne vien dezinficē gaisu, bet dara to tik stipru, ka telpās nonīkušajam elpotājam var sagriezties galva un uznākt slābanums.

Skujas ir hlorofila, fitoncīdu un vitamīnu, sevišķi C vitamīna, avots. Rieksti – ļoti veselīgs pārtikas produkts un izejviela vērtīgas eļļas gatavošanai. Sveķi der brūču apziešanai, bet ciedra koksne – sadzīves priekšmetu un arī mūzikas instrumentu darināšanai.

Augu gadu vērts atcerēties
ciekurs

* Skuju ēteriskā eļļa ir laba gaisa atsvaidzināšanai un inhalācijām.

* Riekstu eļļa (var šķaidīt ar pienu 1:1) palīdz pret gastrītu un kuņģa čūlu – rītos ieņem pa ēdamkarotei pusstundu pirms ēšanas, vakaros – 2 stundas pēc. Vēlams 21 dienu ilgs kurss, kuru, ja vajag, pēc 10 dienām var atkārtot.

* Eļļu var izmantot iekaisušu vēnu vai ekzēmas un psoriāzes skarto vietu, apdegumu un apsaldējumu ieziešanai, jo tā mīkstina ādu un mazina sāpes.

* Ja āda ir raupja un sasprēgājusi, iedarbīga piedeva vannas ūdenim ir maisiņā sabērtas čiekuru zvīņas.

Pārliecinies tūlīt – labs

Pie mums ciedru priežu ir maz, tāpēc tās saudzējamas un vienīgi tad, ja vētra kādu zaru nolauzusi, ne kriksīti no labuma nevajadzētu laist postā.

Kā izmantot skujas

No tām gatavo vitamīnu miltus, kas veicina augšanu, vielmaiņu, stiprina imunitāti. Skujas strauji sažāvē, samaļ. Ar garšīgumu produkts neizceļas, bet vai grūti vajadzības reizē ieņemt tējkaroti pulvera un uzdzert glāzi ūdens?

Novārījums vai uzlējums palīdz atjaunot spēkus pēc smagas slimošanas, stimulē organisma aizsargspējas, stiprina nervus, sirdi un asinsvadus, uzlabo arī asins sastāvu, tāpēc ieteicams pēc ginekoloģiskas asiņošanas vai operācijas.

Tos iesaka arī saindēšanās gadījumā ar dūmiem, auto izplūdes gāzēm vai alkoholu, tāpat elpceļu tīrīšanai un atveseļošanai, ja ir astma, bronhīts, traheīts vai pleirīts, pneimonija vai plaušu tuberkuloze. Der iekaisuša kakla un mutes dobuma skalošanai.

* Saberztas skujas aplej ar nelielu daudzumu ūdens, ļauj brītiņu ievilkties, tad karsē uz mazas uguns vai ūdens peldē aptuveni 20 minūtes, padzesē, pievieno pēc garšas ūdeni vai skābu sulu un izdzer vismaz glāzi dienā. Vai arī skujas pārlej ar aukstu ūdeni, ļauj nostāties, pievieno skābu sulu, lieto kā veselīgu padzērienu.

* Termosā ieber 10 gramus sasmalcinātu skuju, jauno dzinumu vai pumpuru, aplej ar glāzi vāroša ūdens, notur 3 stundas un dzer pa ēdamkarotei ik pēc pāris stundām avitaminozes, elpceļu iekaisuma vai nieru kaišu mazināšanai. Pievienojot medu, var dot bērniem, kuriem ir rahīta pazīmes.

* 1/2–1 kilogramu sasmalcinātu skuju vai dzinumu pārlej ar 3 litriem verdoša ūdens, pavāra, četras stundas ļauj nostāties, nokāš un pievieno vannas ūdenim, ja moka ādas iekaisums vai jānovērš pēcslimošanas savārgums.

* 15 gramus sasmalcinātu dzinumu vāra puslitrā piena uz lēnas uguns 10 minūtes. Ļauj divas stundas ievilkties, izdzer 3 paņēmienos elpceļu iekaisuma reizēs.

* 2 ēdamkarotes pumpuru aplej ar glāzi vāroša ūdens, pusstundu karsē ūdens peldē, tikpat ilgi ļauj ievilkties. Dzer pa trešdaļai glāzes 3 reizes dienā kā atkrēpojošu, sirdi un asinsvadus stiprinošu, žulti un urīnu dzenošu līdzekli. Arī tad, ja ir tūska vai moka reimatisms. Var izmantot inhalācijām un kompresēm, ja gadījies saaukstēties.

No skujām gatavo izvilkumu spirtā. Lietots pa nepilnai tējkarotei 3 reizes dienā, tas normalizē gremošanas trakta darbību, paaugstina tonusu, vairo spēkus.

Noder arī artrīta vai podagras skartu locītavu ierīvēšanai un pret hemoroīdiem.

* 100 gramus saberztu skuju aplej ar 200 gramiem spirta vai degvīna (40%), 7 dienas glabā tumšā vietā, nokāš, lieto ārīgi sāpīgo vietu ierīvēšanai.

Kam noder lobīti riekstiņi

Garšas kārpiņu priekam un organisma veselībai, izbaudot reizes, kad var atļauties notiesāt sauju riekstiņu, tos nesverot un neskaitot. Tajos daudz vērtīgu olbaltumvielu un polinepiesātināto taukskābju, visas organismam nepieciešamās aminoskābes. Sevišķi noder kungiem, kuriem svarīgi paaugstināt potenci.

* 30 gramus kodolu aplej ar puslitru degvīna, periodiski sakratot, ļauj mēnesi ievilkties, nokāš. Lieto, sākot no 5 pilieniem dienā, katru dienu devu par 5 pilieniem palielinot, kamēr sasniegti 25 pilieni. Nākamās 5 dienas šo izvilkumu jau dzer pa tējkarotei, turpmākās 5 – pa deserta karotei, tad (no 20. līdz 30. dienai) – ēdamkaroti dienā. Mēnesi ilgs dziedināšanās kurss mazina sāļu nogulsnēšanos.

* Sasmalcinātu kodolu un medus maisījums – gards palīgs kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas dziedināšanai.

* Pesto gatavošanai – dažas ēdamkarotes riekstiņu, 50 grami cietā siera, 100 miligrami olīveļļas, pāris daiviņas ķiploku, sāls un cukurs pēc garšas; visu sablendē, līdz rodas viendabīga masa. Lieliska piedeva makaroniem un citiem ēdieniem.

Kā izmantot nelobītus riekstiņus

DSCF9433* Riekstiņus ar visām čaumalām saberž, aplej ar degvīnu, lai šķidrums vismaz pāris centimetrus pārklātu biezumus, nedēļu notur, nospaida. Pusotru līdz 2 mēnešus lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā, ja ir reimatisms, podagra vai vielmaiņas traucējumi.

Kam noder riekstu čaumalas

* Novārījumu gatavošanai (1 daļa čagu, 5 – ūdens), ar ko skalo muti, lai uzlabotu smaganu un zobu veselību.

Tas der arī pret vēdergraizēm, jo novārījumam piemīt savelkoša, sāpes mazinoša un pretiekaisuma iedarbība.

Kā izmantot ciedru sveķus

* Ciedru jēlsveķus var ziest uz sasprēgājušām lūpām, sāpošiem zobiem, iekaisušām smaganām.

* Sacietējušus tos labi saberzēt un ieelpot, ja ir iesnas. Vai iemest pa gabaliņam mutē un pakošļāt, ja iekaisis gremošanas trakts vai elpceļi.

* Terpentīns, pazīstamākais no sveķu pārstrādes produktiem, noder kā piedeva vannai, sāpošu locītavu ieziešanai un kompresēm. Pašgatavota smērīte (1 daļa terpentīna, 5 – vazelīna vai gī sviesta) ziežama uz pēdām un krūtīm, ja ir iesnas un klepus.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+