Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
17. jūnijs, 2015
Drukāt

Vērtīgā tauksakņu virca dārzam

tauksakne

Ārija Rudlapa, agronome, bioloģisko saimniecību sertifikācijas inspektore un žurnāla “Praktiskais Latvietis” dārza darbu kalendāra autore:

Savā dārzā tomātus palutinu ar tauksakņu vircu. Tauksaknes tagad vēl nezied, ir trauslas un viegli noplūcamas. Lakstus sasmalcina (saplēš ar rokām, sakapā ar kapli vai kā citādi), ieber plastmasas spainī, aizpildot apmēram trešdaļu tilpuma, un aplej ar ūdeni, bet ne līdz malām, jo rūgšanas laikā virca putos. Uzliek sietu vai vāku, lai šķidrumā nejauši neiekristu mazie putniņi, taču blīvi noslēgt nevajag. Raudzē trīs nedēļas, ik pa laikam apmaisot. Norūgusi ož pēc veca puķūdens. Kad virca gatava, to atšķaida ar ūdeni attiecībā 1 : 5 un laista tomātus. Cenšas liet uz saknēm, nevis lapām. Tomātiem šis bioloģiskais mēslojums ļoti patīk, jo tauksakne ir bagātīgs kālija un fosfora avots.

Ja tauksakņu daudz, tās var iemest arī komposta kaudzē, jo paātrina augu atlieku sadalīšanos. Tauksakne (angļu valodā – comfrey) ļoti populāra ir britu dārzkopju aprindās. No tās gatavo granulas komposta aktivizēšanai. Ko briti pērk par naudu, mēs varam dabūt par velti!

Gurķiem un kabačiem gatavoju nātru vircu. Rīkojos tāpat kā ar tauksaknēm, tikai raudzēju aptuveni divas nedēļas, un smaka ir spēcīgāka. Tagad daudzi cīnās ar pienenēm, taču arī no tām var gatavot vērtīgu mēslojumu – vircu. Pienenes ar visām saknēm, bet bez sēklām aplej ar ūdeni, uzliek vāku un raudzē divas nedēļas. Virca var būt no dažādām nezālēm, tikai tajā nedrīkst atrasties sēklas!

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+