Mobilā versija
-2.4°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
6. oktobris, 2013
Drukāt

Vērtīgais pīlādzis der želejai un sulai!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Pēc salnām var ievākt pīlādžu augļus, lai tos kaltētu, pagatavotu želeju vai sulu. To ir vērts darīt, lai tiktu pie vitamīniem!

 

Žāvējot pīlādžogas, jāievēro, ka temperatūra nedrīkst pārsniegt +60 grādu robežu. Var izmantot augļu un ogu kaltēšanai paredzētās ierīces vai arī cepeškrāsni, pīlādžogas kārtojot 2 – 3 cm biezā slānī. Pirms kaltēšanas tās rūpīgi notīra, atlasot visus piemaisījumus un bojātos augļus. Izžuvušajiem jābūt oranžsārtā krāsā, krokainiem, spīdīgiem, ar īpatnēju smaržu un rūgteni skābu garšu. Augļu uzlējumu vai novārījumu lieto pa ēdamkarotei 3 – 5 reizes dienā.

Lai pagatavotu pīlādžogu želeju, tās rūpīgi pārlasa, ieliek ūdenī un mazliet pavāra. Pēc tam katlu noņem no uguns, nolej ūdeni, kurā novārījies ogu rūgtums, uzlej svaigu un vāra tik ilgi, kamēr ogas pilnīgi izšķīst.

Savārījušos masu izkāš caur sietu. Iegūtajai sulai pievieno cukuru (uz glāzi sulas 1 ½ glāzes cukura) un vāra līdz vajadzīgajam biezumam (karotē paņemta masa atdziestot kļūst elastīga un dzidra, pēc sagriešanas neizplūst). Želeju karstu pilda izkarsētās burkās, kuras pēc atdzišanas aizvāko.

Pīlādžu augļu ievārījumu, kas noderīgs ziemā kā A vitamīna avots, gatavo tāpat kā citu augļu ievārījumu (cukura un augļu attiecība 1 : 1). Vērts zināt, ka pīlādžu augļos A vitamīna ir vairāk nekā burkānos.

Lai iegūtu A vitamīna koncentrātu, augļus sašķaida, izspiež sulu, bet atlikušajiem biezumiem uzlej karstu ūdeni un atstāj aptuveni uz pusstundu, tad nospiež un atlikumu žāvē līdz +60 grādu temperatūrā. Šādā koncentrātā ir ievērojams daudzums karotīna.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+