Mobilā versija
-4.3°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Otrdiena, 6. decembris, 2016
2. aprīlis, 2013
Drukāt

Vērtīgās taukskābes mūsu organismam. Arī Latvijā audzētos produktos!

Foto - Sergejs AkuratersFoto - Sergejs Akuraters

Zivis ir neatņemama mūsu uztura sastāvdaļa, tās ir bagātas ar olbaltumvielām un omega-3 taukskābēm.


 

Latvijā viens cilvēks dienā vidēji apēd 46 g zivju un ar uzturu uzņem apm. 0,7 g omega-3 saimes taukskābju. Dienā nepieciešamā omega-3 deva ir vismaz 650 mg.

Lai gan zivis satur vērtīgas uzturvielas, tajās uzkrājušos kaitīgo ķīmisko vielu nelabvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību var būt liela. Organizācija “Greenpeace” informē par Baltijas jūras zivju patēriņa iespējamu saistību ar samazinātu jaundzimušo svaru, sieviešu neauglību, vēzi, pavājinātu imunitāti. Zivīs nav unikālu uzturvielu, kuras nevarētu saņemt ar citiem uztura avotiem. Zivju vērtību pamato ar to, ka zivis satur omega-3 taukskābes. Taču zivis nespēj sintezēt svarīgās taukskābes, bet uzņem tās ar augu valsts produktiem.

Der atcerēties, ka lieliski omega-3 taukskābju avoti ir linsēklas, kaņepju sēklas, valrieksti, kā arī nerafinēta linsēklu, kaņepju sēklu un rapšu eļļa.

Omega-3 taukskābes ietilpst jebkura organisma šūnu apvalkā un pieder pie taukskābju grupas, kuras pats organisms nespēj sintezēt.

Omega-3 taukskābju vērtīgās īpašības iespaido ne tikai pieaugušos, bet arī bērnus, grūtnieces, dažādu slimību piemeklētos. Tāpēc pieaug interese par omega-3 taukskābēm, jo tās spēj mazināt saslimstību un mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, labvēlīgi ietekmē kaulus un locītavas, der ādas slimību profilaksē.

Omega-3 palīdz uzlabot atmiņu un saglabāt veselīgu smadzeņu darbību un garīgo veselību, tās ir svarīgas veselīgai imūnsistēmai. Omega-3 ir arī svarīga tīklenes struktūras sastāvdaļa, tām ir svarīga loma redzes attīstībā un normālā funkcijā.

Omega-3 jāuzņem ar uzturu, zivīm vai zivju eļļas veidā.

 

Stipriem kauliem

Kalcijs ir svarīga ikdienas diētas sastāvdaļa. Kalciju min kā pirmo un organismam īpaši nepieciešamo minerālvielu. Ja uzturā kalcijs ilgstoši ir mazāk par 200 mg, normālas kaulu funkcijas vairs netiek nodrošinātas un organisms sāk izmantot savas iekšējās rezerves – kaulus. Ilgstoši izmantojot iekšējās rezerves, notiek kaulu demineralizācija un osteoporoze ir klāt.

Lai nodrošinātu kalcija uzsūkšanos, nepieciešams uzņemt arī D-3 vitamīnu. Pārtikas produktos tas sastopams ļoti nelielos daudzumos: aknās, olu dzeltenumos, sālsūdens zivīs. Lai būtu pārliecība, ka organisms tiek nodrošināts ar nepieciešamo kalcija un D-3 vitamīna devu, vēlams lietot kalcija preparātu, kas satur D-3 vitamīnu.

Jāatceras, ka ir arī tā saucamie kalcija zagļi: dzērieni, kuru sastāvā ir kofeīns, arī taukainie ēdieni piesaista kalciju.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+