Praktiski
Receptes

Veselīgā kabaču diēta. Receptes divām ēdienkartēm 16

Foto – Shutterstock

Daudz vitamīnu, maz kaloriju

Šajā diētā galvenā loma piešķirta gurķa tuvākajam radiniekam – kabacim. Kabačos ir daudz vērtīgu vielu un maz kaloriju, tos savās programmās iekļāvuši daudzi dietologi. Turklāt no kabačiem var pagatavot dažādus veselīgus un garšīgus ēdienus, pat vārīt putras un pievienot tos salātiem, tāpēc šī diēta nešķiet pārlieku vienmuļa.

Veselīga uztura piekritēji iecienījuši kabaci tā vieglās struktūras dēļ, kas nekairina kuņģa gļotādu, bet tomēr maigi stimulē tā darbību.

Kabacī ir 90 procenti ūdens un daudz vitamīnu (С, А, Е, В grupas vitamīni, РР, organiskās skābes) un minerālvielu (dzelzs, kalcijs, magnijs un citi). Īpaši daudz kabačos ir sirds veselībai, asinsritei un pareizam ūdens-sāļu līdzsvaram būtiski svarīgā kālija.

Kabacis tāpat ir lielisks dabīgs urīndzenošs līdzeklis, tāpēc jo īpaši ieteicams tiem, kas cieš no tūskas.

Kabaču diētu var ievērot septiņas līdz desmit dienas. Mainot abas piedāvātās ēdienkartes, vienas kūres laikā iespējams zaudēt divus līdz trīs kilogramus liekā svara.

Diētas laikā jāierobežo sāls lietošana, pilnībā no uztura jāizslēdz konditorejas un maizes izstrādājumi, cukurs, dzīvnieku tauki, marinādes un sālījumi.

Ieteicams dzert zaļo lapu tēju, parasto vai minerālūdeni bez gāzes (ne mazāk kā 1,5 litrus dienā).
Diētu nedrīkst ievērot: grūtnieces, pusaudži, bērni, kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumā, bērna zīdīšanas laikā.

Brokastu receptes

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2
1. variants
Kabaču sacepums (200 g), zaļā tēja (300 ml).

1 kg kabača sarīvē uz smalkas rīves. Masai pievieno jēlu olu, sasmalcinātus zaļumus, 3 ēdamkarotes miltu un samaisa. Masu liek iepriekš ar eļļu ieziestā sacepumu pannā. Cep cepeškrāsnī 180° karstumā 25-30 minūtes.

2. variants

Kabaču pankūciņas (250 g): sarīvē kabaci, nospiež lieko sulu, pievieno 1 olu, sāli, 3 ēdamkarotes miltu, 1 ēdamkaroti augļu cukura. Visu samaisa un cep nelielā eļļas daudzumā.

Otro brokastu receptes

1. variants

Minerālūdens (300 ml), dārzeņu salāti ar cukīni (250 g): sagriež gurķi, cukīni un burkānu salmiņos, pārlej ar dabīgu jogurtu.

Dārzeņu zupa (300 ml): sagriež kubiņos cukīni, selerijas kātu, burkānu un divus vidēja lieluma bulgāru piparus. Visu pārlej ar 1,5 l verdoša ūdens un vāra 20 minūtes. Iegūtajam buljonam pievieno vārītu tītara gaļu un zaļumus, nedaudz sāli.

2. variants

Zaļā tēja (300 ml), dārzeņu salāti ar kabačiem (250 g): cukīni sagriež salmiņos, tomātus sagriež gabaliņos, zaļumus sasmalcina, apslaka ar citronu sulu.

3. variants

Minerālūdens (300 ml), cepta zivs ar dārzeņiem (250 g): liesas zivs fileju cep kopā ar sagrieztiem dārzeņiem (kabacis, sīpols, burkāns), ietītu folijā. Sāli aizstāj ar citrona sulu.

Pusdienu receptes

Lorem ipsum
FOTO: Leta

1. variants

Melnā tēja (300 ml), dārzeņu-biezpiena salāti (300 g): 500 g kabača un gabaliņu ingvera sarīvē, sasmalcina zaļumus un bulgāru piparu. Pievieno 200 g biezpiena un pārlej 50 g dabīga jogurta.

2. variants

Minerālūdens (300 ml), kabaču sautējums ar dārzeņiem (300 g): cukīni sagriež uz pusēm un izņem vidiņu. Sīki sagriež jebkurus dārzeņus un liek kabaču pusītēs. Ietin folijā un cep cepeškrāsnī 25-30 minūtes.

Vakariņu receptes

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

1. variants
Minerālūdens (300 ml), kabači ar sēnēm (200 g): 100 g šampinjonu sagriež un nedaudz apsautē augu eļļā. Pievieno cukīni gabaliņus, visu samaisa un pārkaisa zaļumus.

2. variants
Zaļā tēja (300 ml), kabaču ikri ar biezpiena maisījumu (300 g): 200 gramus svaiga kabača sagriež gabaliņos kopā ar diviem bulgāru pipariem, sīpolu un vienu burkānu. Sautē augu eļļā, pēc tam atdzesē un sablendē. Iegūtajai masai pievieno biezpienu.

LA.lv