Foto – Anda Krauze

Veselīga uzkoda: pašu gatavots humoss! 0

No turku jeb auna zirņiem gatavotais humoss ir populāra uzkoda visā pasaulē. Ja šis diētiskais ēdiens iegaršojies, to var pagatavot arī mājās, variējot ar sastāvdaļām.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Tradicionāli humosu gatavo no turku zirņiem un sezama sēklu pastas tahini, pievienojot citrona vai laima sulu, ķiplokus, olīveļļu, sāli un papriku, rotājot ar pētersīļu, koriandra vai piparmētru lapām vai kumīnu. Savukārt turku zirņu vietā var ņemt cūku pupas, baltās vai sarkanās pupiņas, kā arī baklažānus un cukīni.

Lai pagatavotu humosu četrām personām, vajag: 250 g kaltētu turku zirņu, trešdaļu glāzes tahini pastas, 1 citrona vai laima sulu, 2–3 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ķiploka daiviņas, paprikas pulveri un sāli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turku zirņus aplej ar ūdeni un mērcē sešas septiņas stundas. Pēc tam uz lēnas uguns vāra pusotru stundu. Nokāš un atdzesē. Var izmantot konservētos turku zirņus – tad humosu iespējams pagatavot daudz ātrāk.

Visas sastāvdaļas sablendē, līdz veidojas vienmērīga konsistence. Ja masa šķiet par biezu, var pievienot zirņu vārāmo šķidrumu.

Humosu pilda blodiņās un ceļ galdā. Ēd ar plānu pitas maizi, lavašu, krekeriem, tortiljas čipsiem, sagrieztiem svaigiem dārzeņiem, grilētu gaļu, fetas sieru vai ziež uz pilngraudu sausmaizītes. Šim produktam ir augsta uzturvērtība – tas satur daudz augu valsts olbaltumvielu un šķiedrvielu, C un B6 vitamīnu, arī cinku.