Foto – Gvido Kajons

Veselīgas piektdienas pusdienas 0

Vecmāmiņas Gitas Elksnes virtuves meistarstiķis ir panēta zivs, ko viņa papildina ar tvaicētiem dārzeņiem. Šo ēdienu viņa gatavo ar vislielāko prieku, un kā gan ne, ja izdodas mutē kūstoša un sulīga fileja. Zivs pagatavošanā viņa izmanto kādu knifu, kas tai piešķir īpašu garšu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins 124
Lasīt citas ziņas

Nelielais noslēpums slēpjas karijā – kādā reizē Gita izdomājusi nedaudz eksperimentēt, pievienojusi to ēdienam un secinājusi, ka garšviela labi sader ar zivi. Ciemiņi pēc tam vēlas uzzināt recepti, bet atkārtot Gitas firmas ēdienu izrādās grūti. Saimniece uzsver, ka kariju nedrīkst pievienot ne par daudz, ne par maz – burtiski naža galu. Zivs noteikti jāpanē, ja pirms tam tā bijusi saldēta, citādi sulosies. Ja zivs iegādāta svaiga, to var arī nepanēt un tikai ierīvēt ar garšvielām. Sautēšanai derēs ne tikai burkāni, brokoļi vai paprika, bet arī zaļo pupiņu pākstis vai ziedkāposti.

 

 

RECEPTE

Panēta zivs ar kariju un tvaicētiem 
dārzeņiem (četrām personām)

CITI ŠOBRĪD LASA

Nepieciešams: 400 g saldētas zivs filejas (mintaja vai jebkuras citas), sāls, pipari, jebkura speciālā zivs garšviela, ola, nedaudz miltu panēšanai, ēdamkarote brokastu majonēzes, tomāts, aptuveni 150 g siera, divi brokoļi, divi trīs burkāni, paprika, sīpols, dilles, karijs
.

Zivi sagriež četros vienādos gabaliņos, ieziež ar pipariem un speciālo zivs garš­vielu. Ja tām nav pievienota sāls, tad zivi var vēl nedaudz arī apsālīt. Katru filejas gabaliņu apvārta miltos un pēc tam sakultā olas dzeltenumā, kam nav pievienotas nekādas garšvielas.

Sīpolu sagriež sīkos gabaliņos, tiem pievieno nedaudz sāls un naža galu karija. Pannu ieziež ar sviestu un sasilda. Liek virsū zivs filejas un cep uz lēnas uguns. Atbrīvo vietiņu un pie reizes izcep arī sīpolus.

Kad zivs filejas jau gandrīz gatavas, tās turpat uz pannas no vienas puses apziež ar majonēzi, pēc tam pārklāj ar izceptajiem sīpoliem, kam virsū kārto tomātus (bez sāls, citādi tie sulosies), pēc tam sarīvētu sieru. Uz pannas uzlej ēdamkaroti ūdens, lai rastos tvaiks, un zem vāka vēl kādu minūti pasautē.

Kamēr gatavo zivi, sautējamā katlā vai vienkārši sietā, kas novietots uz katla ar vārošu ūdeni, gatavo nomazgātus un gabaliņos sagrieztus dārzeņus.

Zivi kārto uz šķīvja kopā ar dārzeņiem un pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Šādas pusdienas var papildināt arī ar rīsiem.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.