Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
27. septembris, 2015
Drukāt

Ēdiet veselīgi, bet ar mēru!

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Ēdiet veselīgi! To dzirdam bieži, bet retāk ir piebilde, ka arī veselīgi produkti jāēd ar mēru. Nesen ātrā palīdzība brauca pie kāda kunga, kurš pārspīlēti bija mielojies ar vīnogām.

Ne visus pārtikas produktus cilvēka organisms pieņem un pārstrādā vienādi. Svarīgs ir gan vispārējais veselības stāvoklis, gan arī gremošanas trakta problēmas – gastrīts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, enterīts, kolīts, aizkuņģa dziedzera, aknu saslimšanas un citas kaites. Ne vienmēr problēmas sagādā piens laktozes dēļ vai maizes izstrādājumi glutēna dēļ. Blaknes var rasties arī citu uzturvielu dēļ, un farmakologs, medicīnas doktors Antons Skutelis brīdina, ka tās var izpausties ne tikai ar nelabumu un vēdergraizēm.

Piesardzība, lietojot brūklenes, jāievēro cilvēkiem ar noslieci uz nierakmeņu veidošanos, kā arī grūtniecēm. Aroniju ogās un sulā ir daudz organisko skābju, tāpēc tās, tāpat kā dzērvenes, nedrīkst patērēt cilvēki ar paaugstinātu skābes saturu kuņģa sulā, čūlu un gastrītu. Aronijas neiesaka tiem, kuriem ir pazemināts asinsspiediens un pastiprināta asinsrecēšana. Līdzīgi ir ar irbenēm.

Pat burkāni nav ieteicami visiem. Ierobežojumi attiecas uz enterīta slimniekiem, čūlas slimības paasinājuma, A vitamīna hipervitaminozes vai lielu devu lietošanas gadījumiem.

Grūtniecēm lielos daudzumos un ilgāk par piecām dienām nav ieteicams ēst dilles, pētersīļus un selerijas, bet cilvēkiem ar pastiprinātu asinsrecēšanu – griķus, kukurūzu, pīlādžus un banānus. Pupiņas ietekmē grūtnieču hormonālo līdzsvaru. Prātīgi jādozē produkti, kas mīkstina vēderu, tostarp arbūzi un tomāti, savukārt linsēklas var radīt arī sliktu dūšu.

Uzturā lietojami jauni baklažāni, jo vēlāk dārzeņos var uzkrāties indīgais salonīns (tas ir arī zaļajos kartupeļos un asnos), kas reizēm izraisa vemšanu, caureju, krampjus, pat samaņas zudumu un elpošanas apstāšanos.

Ananasi satur daudz bromelīna, un tas nav vēlams cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa sekrēciju un noslieci uz asiņošanu. Tādi paši ierobežojumi jāņem vērā, ja gribas baudīt apelsīnu sulu un augļus. Sulai jāieplāno laiks (ne vairāk kā 20–30 minūtes) pirms ēšanas. Dažādi citrusaugļi izraisa arī alerģiskas reakcijas, ja ir jutība pret kādu ēterisko eļļu, kaut gan citronus drīkst lietot pēc ēšanas un ar tēju.

Vīnogas pārslogo organismu, ja ir kolīts ar caureju, čūla, palielināta kuņģa sekrēcija, plaušu abscess un izteikta sirds mazspēja vai cukura diabēts. Šīs ogas ieteicamas starp ēdienreizēm, 2–3 stundas pēc ēšanas, bet ne kopā ar pienu, alkoholiskajiem dzērieniem vai minerālūdeni, jo šāda kombinācija veicina rūgšanas procesu zarnās. Pēc vīnogu ēšanas vēlams arī izskalot muti, lai organiskās skābes nebojātu zobus.

Smaga un grūti sagremojama barība ir banāni. Tie veicina gāzu uzkrāšanos un apgrūtina žults izdalīšanos. Šos augļus uzturā vajag lietot nedaudz, tie kārtīgi jāsakošļā, un nevajadzētu ēst tukšā dūšā.

Aprikožu kauliņi satur indīgu vielu, kas izdalās konservējot, tāpēc kauliņi no kompotam paredzētajiem augļiem jāizņem, savukārt diabētiķiem piesardzīgi jālieto persiki. Viņiem un cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa svaru ēdienkartē jāierobežo banāni, dateles, hurma, vīģes un vīnogas, jo tajos ir daudz ogļhidrātu.

Vairākums citu produktu ietekmē tikai kuņģa un zarnu trakta stāvokli un organisma spēju pārstrādāt vai izmantot uzņemtās barības vielas.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+