Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
1. janvāris, 2013
Drukāt

Viegli un veselīgi!

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Tā daudzi no mums vēlas sākt jaunu gadu, jo vecais nereti aizvadīts pie bagātīgi klāta galda. Kā jau svētku laikā, viss uz tā sarūpētais allaž tik gards un kārdinošs, ka ar pagaršošanu vien nepietiek. Tāpēc vieglāka maltīte ir pašā laikā.

 

Ierasts domāt, ka salāti – tas vairāk tāds zaļās sezonas ēdiens. Taču piedāvājums veikalā vai tirgū ir tik plašs un daudzveidīgs, ka arī ziemā varam pagatavot visdažādākos salātus. Ar zivi vai gaļu, vai veģetārus. Aukstus vai siltus.

Bagātinot to garšu ar ikdienā neierastākām piedevām un iztiekot bez latviski tik tradicionālā un nereti arī apnikušā krējuma un majonēzes, un servējot uz sniegbalta šķīvja, tie izskatās gan eleganti, gan kārdinoši.

Lai labi garšo!

 

Sarkano biešu, kāpostu un ābolu salāti ar mocarellas sieru

(4 porcijas)

 

* 2 vidēji lielas sarkanās bietes

* 2 saldskābi āboli

* 3 iepakojumi jeb 375 g mocarellas siera

* 200 g saldskābu aso kāpostu, kas noturēti biešu sulā (var nopirkt tirgū sakņu paviljonā)

* 1 citrons

* ķirbja eļļa

* šķipsniņa mārsila vai kaltētu vībotnes lapiņu

* diedzēti zaļumi

* 50 g kaltētu ogu (mellenes, ķirbis, cidonijas, ķirši vai citas)

* sāls, cukurs

 

Vārītas bietes nomizo un sagriež šķēlēs. Var izmantot arī svaigas bietes. Pievieno citrona sulu, šķipsniņu sāls un cukura, dažas minūte notur, lai ievelkas.

Ābolus nomizo un sagriež daivās, nedaudz apslaka ar citrona sula, lai nepaliek tumši.

 

Gatavo salātus

Sarkanajām bietēm pievieno saldskābi asos kāpostus un kaltētās ogas, mārsilu. Kārtās liek bietes kopā ar kāpostiem, tad ābolus. Uz kārtojuma liek mocarellas sieru, pārlej ar ķirbja eļļu un dekorē ar diedzētiem zaļumiem.

 

Karstie sēņu salāti ar krāsnī ceptiem tomātiem, puraviem, pastinakiem un cieto sieru
20121213-133111-13

(4 porcijas)

 

* 400 g sēņu (austersēnes vai atmatenes var miksēt ar pašu marinētām vai saldētām baravikām)

* 1 puravs

* 2 pastinaki

* 4 vidēji lieli tomāti

* 100–150 g cietā siera (parmezāns, Monterigo, Minhauzens vai cits)

* sarkanvīna etiķis, sāls, valriekstu vai trifeļu eļļa

* kaltēts sierāboliņš

* 3 daiviņas ķiploka

* eļļa cepšanai

 

Tomātus sagriež nelielās daiviņās, kārto uz cepešpannas, pārslaka ar olīveļļu, pārkaisa kaltētu sierāboliņu, sasmalcinātu ķiploku un sāli. Liek uz 40 minūtēm cepties cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā.

Pastinakus sagriež šķēlēs un, 15 minūtes pirms tomāti nāk gatavi, pievieno tiem cepešpannā.

Pannā sakarsē eļļu un ātri apcep sagrieztas sēnes (nepārcept!), pievieno sāli, sarkanvīna etiķi, kaltētu sierāboliņu.

Visas sastāvdaļas sajauc, pārslaka ar valriekstu vai trifeļu eļļu, pārkaisa rīvētu cieto sieru. Salātiem uzber sagrieztu puravu.

 

Kartupeļu, topinambūru, kolrābju un gurķu salāti ar ceptu foreli

20121213-135132-28(4 porcijas)

 

* 4 vārīti kartupeļi

* 4 vārīti topinambūri

* 1 kolrābis

* 150 g baltā jogurta

* 1 svaigs gurķis

* 400 g foreles filejas,

* sāls

* 1 ēdamkarote medus

* 1 tējkarote Dižonas graudu sinepju

* dažādu salātu lapas

* melnie pipari

* 100 g olīveļļas

* saišķītis pētersīļu

* 30 g lazdu riekstu

* dažas ķiploka daivas

* kaltēts oregano

* 1 citrons

 

Pētersīļu lapas, ķiploka daiviņas, riekstus sablendē ar olīveļļu. Pievieno sāli un sinepes, kas sajauktas ar medu, iegūstot pesto līdzīgu masu.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180–200 grādiem, uz cepešpannas liek foreles fileju (ar ādu uz leju), pārkaisa sāli, maltus melnos piparus, uzslaka citrona sulu un liek uz 5 minūtēm cepties.

Pēc tam pannu izņem, pagriež fileju ar ādu uz augšu, pārsmērē ar sinepju un medus glazūru un cep vēl 3 minūtes.

 

Gatavo mērci

Svaigo gurķi nomizo un sarīvē uz smalkas rīves, nedaudz pārkaisa sāli. Patur dažas minūtes, lai atsulojas, tad caur sietiņu nokāš. Gurķiem pievieno balto jogurtu, svaigi maltus melnos piparus un oregano.

Citrona sulai pievieno olīveļļu, cukuru un sāli un viegli iemaisa salātlapās.

 

Gatavo salātus

Kartupeļus un topinambūrus nomizo un sagriež šķēlēs. Pievieno salātu lapas, strēmelītēs vai plānās ripiņās sagrieztu kolrābi. Ar karoti uzlej nedaudz gurķu un jogurta mērces, pievieno pētersīļu zaļo pesto.

 

Lēcu salāti ar cukīni, baklažānu, franču pupiņām un vītinātu šķiņķi
20121213-131817-5

(4 porcijas)

 

* 200 g lēcu

* 1 cukīni

* 1 baklažāns

* 1 vidēji liels sīpols

* 2 daivas ķiploka

* 1 burkāns

* 100 g saldētu franču pupiņu

* 200 g vītināta šķiņķa

* 100 g konservētu artišoku

* 1 vidēji liela selerijas sakne

* 50 g kaltētu tomātu

* olīveļļa

* 1 ēdamkarote balzametiķa

* cukurs, sāls, timiāns

 

Nomizo sīpolu, burkānu, selerijas sakni, ķiploku, sagriež mazos kubiciņos un katliņā apcep olīveļļā. Pievieno lēcas, pārlej ar ūdeni un vāra uz mazas liesmas, līdz lēcas gatavas.

Noblanšē franču pupiņas. Cukīni un baklažānu sagriež šķēlēs un apgrilē. Balzametiķim pievieno sasmalcinātu ķiploka daivu, timiānu, šķipsnu sāls, cukuru un olīveļļu un iemarinē grilētos dārzeņus.

 

Gatavo salātus

Lēcām pievieno blanšētās pupiņas, grilētos dārzeņus, artišokus, kaltētos tomātus un vītināto šķiņķi.

Šos salātus var pasniegt karstus – tad pievieno ceptu bekonu, šķiņķi – vai arī ēst aukstus. ❙

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+