Foto – Fotolia

Vien’ cuciņ’ ar 74% ūdens. “LA” eksperiments ar veikalos un tirgos iegādātu gaļu 20

“No karbonādes gaļas tek ūdens!” šādus sašutuma vārdus ik pa laikam dzirdam no “Latvijas Avīzes” lasītājām, kuras arī vērš uzmanību, ka tagad ražotās cūkgaļas garša atšķiras no iepriekšējās paaudzes laikā baudītās. Saimnieces spriež, ka no svaigās cūkgaļas iztekošais ūdens, iespējams, tajā ievadīts mehāniski. Lai noskaidrotu, cik tad daudz ūdens ir Latvijas lielveikalos un Rīgas Centrāltirgū pārdotajā gaļā, “Latvijas Avīze” veica eksperimentu. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā pārbaudei nodevām vienā dienā veikalos un tirgū pirktus piecus cūkgaļas paraugus. Pārbaudē tika konstatēts, ka gaļa ir kvalitatīva, ūdens nekur nav par daudz, gluži otrādi – tā ir pat nedaudz mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar literatūrā norādīto daudzumu.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
Lasīt citas ziņas

“BIOR” Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš uzsver dīvainību – visos pārbaudītajos cūkgaļas karbonāžu paraugos ūdens ir mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar uzziņu literatūrā norādīto daudzumu (analīžu rezultāti apkopoti uzziņā). “Normālā cūkgaļas karbonādē ūdens daudzumam būtu jāveido 74% īpatsvars. Varam secināt – paraugi netur sevī ūdeni. Tie ir bijuši vai nu sasaldēti, vai ilgāk glabāti,” secina vairāk nekā 50 gadus nozarē strādājošais eksperts. Viņš pēc ES regulā dotās formulas aprēķinājis, ka ūdens paraugiem nav pievienots, tas no gaļas ir izdalījies. Tas neapstiprina baumas, ka cūkām fermās pirms vešanas uz kautuvi ar lopbarību rosina pastiprinātu tieksmi dzert.

Pārbaudē tika noteikts arī skābuma (pH), tauku, olbaltumvielu, kilokaloriju daudzums. Kurš no pirktajiem paraugiem bija vislabākais un kas jādara, lai pēc gaļas pirkuma un pagatavošanas nebūtu vilšanās?

CITI ŠOBRĪD LASA

Visu rakstu lasiet 15. decembra “Latvijas Avīzē” vai “Latvijas Avīzes” e-izdevumā.