Mobilā versija
+5.5°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
13. maijs, 2014
Drukāt

Spinātiem jābūt čauganiem un maigiem. Kā izaudzēt?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Pašlaik audzēju spinātus siltumnīcā, tie jau ražo. Vēlāk šos zaļumus gribu iesēt dārzā. Līdz kuram laikam to var darīt, lai lapās neuzkrātos kaitīgās vielas? 
Olga Jaunmārupē

Spināti ir aukstumizturīgi dārzeņi, to sēklas var ilgstoši saglabāties mitrā un vēsā augsnē, kad dīgšanai nav labvēlīgi apstākļi. Neapkurināmā siltumnīcā šos zaļumus var ievākt jau aprīlī. Sēj pēc iespējas agri pavasarī, jo sēklas sāk dīgt jau +3…+4 °C temperatūrā.

Izvēloties piemērotas šķirnes, spinātus ar nelieliem starplaikiem var sēt līdz pat vasaras beigām. Sēšanai agri pavasarī domātas mazajās amatieru paciņās nopērkamās šķirņu ‘Matador’ un ‘Monores’ sēklas. Tā kā spināti karstā un sausā laikā pastiprināti veido ziednešus, vēlākai ražai jāizvēlas pret izziedēšanu izturīgas šķirnes, sējumi rūpīgi jālaista. Ražas iegūšanai vasarā piemērots ir hibrīds ‘Corvette F1’ (var sēt no pavasara līdz rudenim, sēklas ir kodinātas pret sēņu slimībām).

Spinātus pakāpeniski sāk vākt, kad augiem izveidojušās divas lapiņas.

– Spinātus izmanto pārtikā, kamēr lapiņas ir čauganas un maigas. Tad tajās ir gan vit­amīni, gan arī organiskās skābes, kas ēdējus padara mundrākus. Vēlāk, kad augs veido ziednešus un lapas kļuvušas stiegrainas, zaudējušas sulīgumu, samazinās spinātu uzturvērtība un lapās uzkrājas skābeņskābe, – stāsta SIA “Kurzemes sēklas” galvenais agronoms Māris Grīnvalds. – Ir ļoti daudz spinātu šķirņu, taču pie mums vairāk iecienītas ir skābenes, kas ir daudzgadīgas un izaug ātrāk par spinātiem. Turpretī citviet Eiropā skābenes tikpat kā vairs neēd, bet lielā daudzumā lieto spinātus, galvenokārt – svaigas lapas salātos ar eļļu. No spinātiem gatavo arī zupas, omletes.

Kad spināti sadīguši, tos retina, starp augiem atstājot apmēram 5 cm attālumu. Sabiezinātos sējumos augiem trūkst gaismas, turklāt sliktā apgaismojumā tajos vairāk uzkrājas nitrāti.

Draugiem Facebook Twitter Google+