Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
28. janvāris, 2014
Drukāt

Vietējos augļus vai, piemēram, mangostānu? 


Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Šajā laikā, kad svaigu vietējo augļu un ogu piedāvājums ir skops, biežāk lūkojamies uz tiem, kas ievesti no svešām zemēm. Veikalos šobrīd atrodami ne tikai mandarīni, banāni un hurma, bet arī augļi ar pavisam neierastiem nosaukumiem. Šoreiz par vienu no tiem – mangostānu (Garcinia mangostana L.), kas izskata ziņā ir īpaši eksotisks – ar tumši violetu mizu un baltu ēdamo daļu.

Šo augli, izrādās, ļoti bija iecienījusi Anglijas karalienes Viktorija. Leģenda vēsta, ka viņa izsludinājusi simt sterliņu mārciņu atlīdzību (citos avotos – bruņinieka titulu) tam, kurš sagādās viņai mangostāna augli. Iespējams, tieši šīs leģendas dēļ mangostānu dēvē par augļu karali. Mūsdienās šie augļi ir sastopami biežāk, tos audzē Taizemē, Malaizijā, Indijā, Vjetnamā, Kambodžā, Filipīnās, Austrālijā, Dienvidaustrumu Āfrikā un vēl citur. Rīgas veikalos to izdevās atrast gan “Rimi”, gan “Maximā”. “Rimi” pie augļa norādīts, ka tas atceļojis no Taizemes un maksā EUR 1.49 par vienu gabalu. “Maximā” pārdod Indonēzijā augušus mangostānus, divi augļi kārbiņā maksā EUR 3.54.

Mangostāna garša ietver veselu buķeti, kurā apvienojas persiku, mango, ananasu un aprikožu garša, bet smaržo tas pēc meža avenēm. Taču mangostāns ne tikai labi garšo, Taizemē, Malaizijā, Filipīnās, Vjetnamā un Indijā tā augļus jau izsenis izmanto arī tradicionālajā tautas medicīnā. Ārsts J. Frederiks Templemans no Kanādas īpaši pievērsies mangostāna augļa dziedniecisko īpašību izzināšanai. Viņš uzskata, ka mangostāna ekstrakts var palīdzēt daudzu slimību – artrīta, gastrīta, alerģiskā rinīta, ekzēmas, fibromialģijas, iekaisīgu zarnu slimību, astmas, muskuļu locītavu sāpju, urīnceļu infekciju, vieglas depresijas, miega traucējumu un vēl citu – gadījumos. Pateicoties antibakteriālajām un antiparazītiskajām īpašībām, kas piemīt mangostānam, to var izmantot brūču dziedēšanai, tuberkulozes, malārijas un citu infekciju ārstēšanai. Mangostāns ir arī ļoti iedarbīgs pret iekaisumiem un izsitumiem uz ādas, to var lietot sāpju remdēšanai. Bet īpaši vērtīgas, varētu pat apgalvot, ka unikālas ir mangostāna antioksidatīvās īpašības. Šā augļa sastāvā ir vairākas vielas, tostarp ksantoni, proanhocianidīni un katehīni, kas ir spēcīgi brīvo radikāļu apkarotāji. Ķermeņa veselās šūnas katru dienu piedzīvo apmēram 10 tūkstošus brīvo radikāļu uzbrukumu. Pētījumi ir pierādījuši nenoliedzamu saikni starp brīvo radikāļu nodarīto kaitējumu un sirds un asinsvadu slimībām, ļaundabīgiem audzējiem, diabētu un plānprātību. Vairāki pētījumi pierādījuši, ka ksantoni var ierobežot vēža šūnu aktivitāti. Mangostānā atrodami vismaz 40 dažādi ksantoni, uzskata ārzemju zinātnieki. Antioksidanti palīdz arī cīņā ar vecumu, paildzina šūnu dzīvi, uzlabo ādas stāvokli un struktūru, asinsrites darbību, normalizē holesterīna līmeni, sniedz enerģiju, uzlabo vielmaiņas procesus un imūnsistēmu.

Uztura speciāliste Inga Širina, vērtējot šo svešzemju augli, gan ir piesardzīgāka:

– Mangostānu mūsdienas lieto arvien plašāk gan kosmētikā, gan pārtikā – lai pagatavotu tējas, dzērienus, uztura bagātinātājus. Svaigus lieto retāk, jo augs ir eksotisks un padārgs, bet to var ēst gan svaigu, gan spiest sulu.

Mangostāns satur ogļhidrātus (vienkāršos cukurus), kāliju, fosforu, kalciju un vitamīnu C, bet šo vielu daudzums auglī ir samērā niecīgs. Varu apgalvot, ka mangostāna uzturvērtība nav liela. Vietējos ābolos minerālvielu daudzums ir līdzvērtīgs un pat pārsniedz to, ko satur šis eksotiskais auglis. Vērtīgāka ir mangostāna sula, jo tajā vitamīni un minerālvielas ir koncentrētas un katros 100 ml produkta uzturvērtība ir daudz lielāka.

Mangostāna veselīguma reputācija galvenokārt balstās tā plašajā bioloģiski aktīvu vielu sastāvā – antioksidantos, galvenokārt ksantonos. Šīm vielām piemīt antioksidatīva, pretiekaisuma, pretalerģiska, antibakteriāla iedarbība. Šo augu var lietot uzturā, lai dažādotu ēdienkarti, un veselībai tas noteikti neskādēs. Tomēr biežāk uzturā ieteicams iekļaut vietējos vai arī no tuvākajām kaimiņzemēm importētus augļus, dārzeņus, ogas. Aktīvo vielu daudzuma ziņā tie noteikti neatpaliek no mangostāna.

Mangostāns satur:


ogļhidrātus, olbaltumvielas,

kalciju, fosforu, kāliju,

dzelzi, magniju, taukus,

mangānu, cinku, nātriju, varu, slāpekli,

vitamīnus A, B1, B2,C, E,

fruktozi, saharozi, glikozi, maltozi, laktozi

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+