Vijīgs un maigs mājas biezpiens no kazas piena 1

Jau divdesmit gadu ar kazkopību nodarbojas Smiltenes novada Blomes pagasta z/s “Muižnieki” saimniece Gunta Muižniece. Viņai labi padodas biezpiena meistarošana. – Kazas piens nerūgst tik labi kā govs piens, tāpēc vajadzīgs ieraugs – pienskābās baktērijas. Es šim nolūkam izmantoju kefīru vai tīrkultūru.


Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Katlā ielej 3 litrus kazas piena un pievieno 0,5 litrus skābpiena produkta (kefīrs vai 
tīrkultūra). Raudzē līdz brīdim, kad izveidojies receklis. Turpinot karsē uz lēnas uguns +50…+55 oC. Karsējot šādā temperatūrā, biezpiens sanāk vijīgs un maigs. Ja vēlas drupanāku, jākarsē augstākā, +60…+62 oC, temperatūrā. Jāuzmanās, lai uz lielas uguns biezpiena masu nepierauj pie katla dibena.

Kad sāk atdalīties sūkalas un veidojas tā dēvētie biezpiena ziedi, masu pacilā, bet nemaisa. Liek caurdurī, kas izklāts ar divkārt salocītu marli. Sasien marles stūrīšus un ļauj, lai notek vairākas stundas.

CITI ŠOBRĪD LASA

G. Muižniece uzsver – jo svaigāk slauktu kazas pienu liks raudzēties, jo garšīgāks biezpiens sanāks. Pretējā gadījumā tas var būt rūgts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.