Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
8. septembris, 2015
Drukāt

Viltīgie tauciņu uzkrājēji… Kas ļaunāks – cukurs vai margarīna tauki?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Svarīgi

Patlaban Latvijā spēkā ir aizliegums skolās ēdiena gatavošanā izmantot margarīnu un eļļas, kas satur hidrogenētus augu taukus.

“Agrāk skolā mācīja, ka cukurā nav nemaz tik daudz kaloriju, kā mūs tagad baida! Mūsdienās cukuram laikam liek kaut ko klāt, jo tas nepatīk pat bitēm, arī bērni kļūstot resni. Domāju, vainojami ķīmiskie saldinātāji, kas organismā nešķīst, bet uzkrājas. Kas ir kaitīgāks – cukurs vai margarīna tauki?” BENITA MATISONE UGĀLĒ

 

Zemūdens akmeņi

Nav pareizi liekā svara veicināšanā vainot cukuru vai taukus vien. Svarīgi arī citi produkti, lai gan vēl lielāka nozīme ir visu produktu savstarpējai attiecībai, porcijas lielumam, maltīšu biežumam un dzīvesveidam, tostarp fiziskajām aktivitātēm un miega kvalitātei. Protams, nozīme ir veselības stāvoklim un ģenētiskajām īpatnībām, kas veicina izteiktu aptaukošanos vai otrā tipa diabētu.

Ņemot vērā dažādu produktu patēriņa tendences sabiedrībā, uztura speciāliste Viāna Kuļša par bīstamāku uzskata cukuru, jo saldu produktu patērē vairāk nekā taukainu.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis piekrīt, ka nereti aptaukošanās cēlonis ir pārāk liels tauku un cukura īpatsvars ikdienas ēdienkartē. Turklāt bieži vien tos uzņemam slēptā veidā, jo gatavo produktu un dzērienu etiķetē neizlasām norādīto informāciju. Piemēram, biezpienam var būt atšķirīgs tauku saturs – 0,5%, 2%, 5%, 9% un pat 18%. Tas nozīmē, ka 100 g produkta ir 0,5 g, 5 g vai pat 18 g tauku, un tā ir milzīga starpība! Viltīgi var būt arī jogurti. Šajā produktā, kurā nav piedevu, cukuru neatrast, bet augļu un ogu jogurti, visticamāk, ražošanas procesā bagātināti ne tikai ar nosaukumā minēto augļu vai ogu piedevu, bet arī ar 7–10% cukura. Biezpiena sieriņu sastāvā ir aptuveni 20% cukura un, protams, tauki.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+