Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
28. decembris, 2012
Drukāt

Vīns bez SO2

vins_leta2

Iespējams, jau pēc dažiem gadiem miljoniem cilvēku varēs ēst veselīgākus žāvētus augļus un drošāk dzert, piemēram, sarkanvīnu, jo šiem produktiem vairs nebūs pievienots sēra dioksīds (SO2).

 

Vairākumam cilvēku nekaitē neliels SO2 daudzums pārtikā, bet citiem tas var izraisīt alerģisku reakciju vai citas sekas, piemēram, galvassāpes. Tādēļ jau trešo gadu Eiropas Savienība finansē projektu “so2say”, kura nolūks atklāt alternatīvas sēra dioksīdam. Projekta kopējais budžets ir 4,1 miljons eiro, no kuriem trīs miljonus finansē ES Septītā pētniecības un tehnoloģiju attīstības pamatprogramma.

Pētījumu vada bezpeļņas lietišķās pētniecības centrs Vācijā “Bremerhaven”. Tā pētnieki paziņojuši, ka, iespējams, izdevies atklāt divu ekstraktu kombināciju, ko varētu izmantot sēra dioksīda vietā. Abas šīs vielas rodas vīnā dabiskā veidā. Saskaņā ar šā projekta informāciju, piemēram, vīnā tās varētu samazināt SO2 daudzumu par vairāk nekā 95%.

Vīns, kas satur jauno piedevu, jau ir degustēts Apvienotajā Karalistē, Spānijā un Vācijā un tika novērtēts kā tikpat labs kā vīns, kas satur sēra dioksīdu. Nākamā partija tika sapildīta pudelēs 2012. gada maijā, un tās 2013. gada janvārī atvērs projekta deviņi konsorcija locekļi. Nākamās pārbaudes tiks veiktas pēc četriem mēnešiem. Ja tās būs sekmīgas, jaunā ekstrakta tehniskā iespējamība būs nodemonstrēta un varēs sākt tā atļaušanas procedūras.

Atgādināsim, ka galvenā SO2 priekšrocība ir tā antioksidējošā darbība apvienojumā ar spēju apturēt pārtikas produktu “fermentatīvo brūnēšanu”, piemēram, svaigi sagrieztiem āboliem. Turklāt sēra dioksīds darbojas kā pārtikas konservants, kas novērš mikrobu vairošanos. Tomēr SO2 un sulfīti stipri samazina vitamīna B1 uzņemšanu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+