Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
3. oktobris, 2014
Drukāt

Virtuves atkritumi kompostā: kā tos pareizi izmantot

Foto - Sandra RuskaFoto - Sandra Ruska

“Vai kartupeļu mizas, gaļas atliekas, olu čaumalas var likt lielā plēves maisā, kas ieklāts izraktā bedrē? Negribu tos mest atkritumu konteinerā. Vai kompostējot jāpievieno kaļķošanas materiāls, lai novērstu skābu reakciju? Vēlos iegūto masu izmantot dārzeņu un puķu mēslošanai.” 
LINDA RĪGĀ

LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta asociētā profesore Ināra Līpenīte kompostēšanai iesaka izmantot tikai augu izcelsmes atkritumus. Var būt arī olu čaumalas, tējas maisiņi, papīra filtri, bet nevajag likt gaļas un zivju atliekas, kaulus, jo tie piesaistīs grauzējus un citus kaitīgus organismus, turklāt pūstot smakos.

Kompostam vajadzīgs:

• apmēram 2/3 materiāla, kas lēni sadalās, piemēram, kūdra, salmi, koku lapas, skaidas;

• apmēram 1/3 materiāla, kas bagātāks ar slāpekli un ko mikroorganismi sadala diezgan ātri. Tie ir svaigi kūtsmēsli, virca, arī virtuves atkritumi.

Tātad kompostējot virtuves atkritumus nepieciešams jaukt kopā ar inertāku organisko materiālu. Ja tāda nav – vismaz kopā ar augsni. Tikai no atkritumiem vien nekas prātīgs nesanāks. Katrreiz, kad pievieno atkritumus, konteineram vai kaudzei uzber nelielu kārtu kūdras, salmu vai zāles.

Kā visiem kompostiem, masu nepieciešams periodiski pārjaukt, lai piekļūtu gaiss, tā arī nedrīkst izžūt.

Ja izmanto skābu kūdru, jāpieber kaļķošanas materiāls. Tas samazinās arī mušu un citu nevēlamu kaitēkļu klātbūtni, kompostējot virtuves atkritumus.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+