Foto : SHUTTERSTOCK

Kukurūzu vislabāk tvaicēt. Kādas vēl iespējas pagatavošanai? 0

Daudzās valstīs uz ielas piedāvā nobaudīt siltu, nupat novārītu kukurūzu. Arī Latvijā šur un tur var nogaršot šo našķi. Turklāt mēs katrs to varam pagatavot mājās. Dzeltenie kukurūzas graudi ne tikai skaisti izskatās, bet arī labi garšo. Cik veselīga ir kukurūza – svaiga, tvaicēta, vārīta, konservēta un miltos samalta –, stāsta uztura speciāliste LIZETE MĀLDERE.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

– Kukurūza ir viens no visplašāk audzētajiem kultūraugiem pasaulē. 100 grami kukurūzas graudu vidēji satur 3,5 g olbaltumvielu, 1,2 g tauku, 16 g ogļhidrātu, no kuriem aptuveni 3 g ir balastvielas. Kukurūzā ir arī daudz B grupas vitamīnu – riboflavīns, tiamīns, niacīns, folskābe, arī C vitamīns un vairākas minerālvielas – kālijs, magnijs, cinks, fosfors u. c. Viena vidēja izmēra kukurūzas vālīte satur 110 kcal, 1,3 g tauku un 26 g ogļhidrātu.

Vai ir ieteicams baudīt svaigu vai vārītu un apsālītu kukurūzu, ko šobrīd piedāvā arī šur tur Latvijā? Jā, kāpēc gan ne. Tas ir lielisks veids, kā padarīt daudzveidīgāku ikdienas ēdienkarti. Turklāt svaigi tvaicēta kukurūza ir ļoti garšīga. Noteikti esmu par to, ka tā jānogaršo ikvienam! Tikai, protams, ar apsālīšanu jābūt uzmanīgiem. Sāls dienas norma ir viena tējkarote, taču jāpatur prātā, ka sāli satur arī maize, marinējumi, kūpinājumi, siers, gaļa u. c. produkti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gatavošanas procesā kukurūzā samazinās ūdenī šķīstošo vitamīnu koncentrācija, tādēļ visieteicamākais veids, kā pagatavot kukurūzu, ir tvaicēšana. Kukurūzas uzturvērtība samazinās arī konservēšanas iespaidā.

Vai kukurūzu – svaigu, konservētu un vārītu, apsālītu – var dot bērniem? Viņiem kukurūzas graudiņi noteikti šķiet gana interesanti un gana garšīgi. Tos mazulim droši var piedāvāt jau samērā agrā vecumā – ap 8 mēnešiem, tikai bez sāls un papildus pievienota cukura.

Foto – Shutterstock

Arī kukurūzas milti ir labs veids, kā dažādot savu ēdienkarti. Var gatavot pankūciņas ar kukurūzas miltiem, biezpiena sacepumu ar polentu (kukurūzas putraimi, līdzīgi mannai). Citu reizi var izmēģināt kādus citus pilngraudu miltus, tādējādi mainot un spēlējoties ar produktiem un garšām. Visbiežāk kukurūzas miltus izvēlas cilvēki, kuriem ir celiakija vai glutēna nepanesamība. Jāatgādina gan, ka izvairīšanās no glutēnu saturošiem produktiem nesamazina nepanesamības risku, gluži pretēji. Tādēļ veseliem cilvēkiem nevajadzētu izvairīties no glutēnu saturošiem produktiem.

Arī manas ģimenes ēdienkartē kukurūzas produkti parādās diezgan bieži. Konservētu kukurūzu pievienoju svaigajiem salātiem, zupām lieku klāt mazās kukurūzas vālītes. Vakaros reizēm no kaltētiem kukurūzas graudiem cepam popkornu. Vasarā pusdienās vai vakariņās visa ģimene diezgan bieži uzkožam tvaicētu kukurūzu, – stāsta Lizete.

UZZIŅAI

2015. gadā Latvijā kukurūzu audzēja 25 452 ha platībā. Tiesa, mūsu valstī to galvenokārt audzē biogāzes ieguvei un lopbarībai. Latvijā audzētā kukurūza nav ģenētiski modificēta (nesatur ĢMO).

Reklāma
Reklāma

KUR IEGĀDĀTIES?

Mazā veikaliņā, kas ierīkots veikalā “Hyper Maxima” (Slokas ielā), var iegādāties tvaicētu, vēl siltu, apsālītu kukurūzu par 2 eiro gabalā. Pašā “Maximā” var nopirkt vārītas saldās kukurūzas vālītes no Spānijas (400 g – 1,98). Plauktā atrodu arī burciņā safasētu marinētu kukurūzu no Vācijas (370 g – 1,27) un vairāku veidu konservētu saldo kukurūzu. Šajā veikalā to piedāvā zīmoli “Bonduelle” (Polija), “Daucy” (Francija), “Maxima Favorit” (Ungārija), “Extra Line” (Ungārija) un “Optima līnija” (Polija). Kukurūzas miltu gan šeit nav. Vidzemes tirgū svaigas saldās kukurūzas vālītes atrodu tikai vienā vietā. Tās piedāvā SIA “Karolga”, ievestas no Polijas, par vienu lielu, skaistu vālīti jāmaksā 0,90 eiro. Ne tik glītas kukurūzas vālītes veikalā “Rimi” var iegādāties par 0,89 eiro (Polija). Iegādājoties divas eko saldās kukurūzas (Nīderlande) vālītes, jāšķiras no 2,98 eiro, kukurūza grilēšanai, arī divas vālītes (Spānija), dabūjamas par 1,69, bet vairākas pavisam mazas kukurūzas vālītes (Taizeme) maksā 1,95 eiro. “Rimi” var iegādāties arī kukurūzas putraimus (zīmols “Zelta saule”, SIA “Futurus Food” Rīgā, 900 g – 0,99 eiro). Konservētu saldo kukurūzu “Rimi” piedāvā zīmoli “Bonduelle” (Polija), “Garden” (pēc “Rimi” pasūtījuma) un “Rimi” konservētā kukurūza. Kukurūzas miltus “Rimi” nevar nopirkt.