Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
21. novembris, 2014
Drukāt

Vislielākā panna un plānākā šķiņķa šķēle: 6 pavāra Džeimija Olivera kulinārie atklājumi

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Izcilais pavārs Džeimijs Olivers ne tikai virtuozi gatavo ēst dzimtajā Lielbritānijā, bet arī ceļo un iepazīst citu valstu virtuvi. Viņa aizraujošos piedzīvojumus redzēsiet jaunajā raidījumu ciklā „Džeimija Olivera kulinārie atklājumi”, kuru TV kanāls „FOX Life” sāks rādīt no 21.novembra, piektdienās, plkst. 17.15.

Džeimija Olivera ceļojumu devīze ir vienkārša: „Ej tur, kur vietējie; ēd to, ko vietējie!” Marrākeša Marokā, Andalūzija Spānijā, Stokholma Zviedrijā, Venēcija Itālijā, Atēnas Grieķijā un Francijas Pireneju apgabals – virtuozais pavārs visur meklē gardu, autentisku virtuvi un satiek interesantus cilvēkus.

1. Fascinējošā Marrākeša (Maroka)
Marokā franču, berberu, arābu kultūru sajaukums veido ļoti daudzkrāsainu ēdienu paleti. Marrākešā Džeimijam laimējas: viņš var vērot, kā ģimene gatavo maltīti mājas iekšpagalmā. Pavārs iemācīsies rokām ēst jēra gaļu un kuskusu, bet pats galdā cels liellopu gaļu un ceptu dorādu.

Izcilais britu pavārs apciemos arī Marrākešas nakts tirgu. Šķiet, ikviens viņu pazīst. Kāds tirgotājs pat izveidojis ēdienkarti ar Džeimija portretu! „Šī ir vienreizēja kultūra un cilvēki. Ēdiens mani satrieca labā nozīmē par visiem 100%,” atzīst Olivers.

2. Cūkas un Andalūzija (Spānija)
Andalūzija ir slavena ar tapām, paelju un cūkgaļu. Džeimijs gatavos īstu spāņu ēdienu – cūkgaļu ar spāņu pupiņām. „Viss ir vienkārši, sulīgi un garšīgi!” atzīst pavārs.

Spānijas dienvidos viņš vārīs arī klasisko gaspačo zupu un… paelju 500 cilvēkiem. „Galvenais ir atbilstoša panna, liela panna,” saka pavārs. „Iespējams, tā ir lielākā panna, ko jebkad esmu redzējis!” Olivers piebilst.

Šķiņķi ir jāmāk sagriezt izcili plānās šķēlītes! Vai tas slavenajā Serrano izdosies Džeimijam, skaties jaunajā raidījumu ciklā „Džeimija Olivera kulinārie atklājumi” kanālā „FOX Life”!

3. Venēcijas noslēpumi (Itālija)
Venēcija – tie ir baloži Sv. Marka laukumā, kanāli un dziedošie gondoljeri. Džeimijs Olivers šajā romantiskajā Itālijas pilsētā atklās, kā pagatavot spageti ar gliemežiem, tinteszivi vai gardo tiramisu.

„Neprasiet ēdienus, kuriem nav nekādas saistības ar Venēciju. Meklējiet vietējo garšu, piemēram, pastu ar olu, polentu, jūras veltes, risotto vai sezonas dārzeņus,” viņš piebilst.

4. Atēnu šarms (Grieķija)
Tūristus Grieķijā, Atēnās lielākoties interesē senās drupas un laiska atpūta salās. Tomēr Džeimijs Olivers iesaka izbaudīt ne tikai vēsturi, bet arī labu maltīti.

„Vietējo kultūru vislabāk var iepazīt restorānā un tirgū,” domā slavenais pavārs.
Vispirms Džeimijs dosies uz Atēnu tirgu, kur vietējie pērk jūras veltes, gaļu un citus labumus. Viņš gatavos kebabu grieķu gaumē, kurš ir svaigs un veselīgs. Uz kuģa, kas pietauvots Egejas jūras krastā, taps īsti grieķu salāti.

5. Ziemeļu zvaigzne – Stokholma (Zviedrija)
Vēl viena pieturvieta Džeimija ceļojumos ir Zviedrija. Šīs valsts virtuve ir īpaša: lasis, ziemeļbrieža sirds, sēnes, vēži, pūdētas siļķes. „Zviedru kulinārijā ir izcilas sastāvdaļas. Ēdiens – ļoti tīrs un svaigs,” atzīst Džeimijs.

Pavārmākslas meistars šoreiz gatavos ziemeļbrieža sirdi, tā tiešām garšo kā izcili labi grilēta liellopu gaļa. Džeimijs iegriezīsies ne vien tirgū, bet arī maiznīcā, kur ceps gardas bulciņas ar mellenēm. Viņš teiks: „Seksīgās zviedru bulciņas.”

6. Pireneju apgabala delikateses (Francija)
Vienā Pireneju pusē plešas Spānija, otrā – Francija, un kalni veido dabisku robežu starp abām valstīm. Te cieņā ir veselīga pārtika: grauzdiņi, trifeles, siers, desa un pīles konfits. Šeit visretāk slimo ar sirds slimībām. „Viņi dzīvo ļoti, ļoti ilgi. Mums tiešām ir ko mācīties!” sajūsminās pavārs.

Olivers atklās kalnainajam Francijas reģionam raksturīgos maizes cepšanas noslēpumus, gatavos salātus ar visīstāko Rokforas sieru. Tie ir salāti īstiem vīriem! Vēl Džeimijs meklēs trifeles un mežā gatavos omleti no tām.

Pireneju iedzīvotāji dzīvo ilgi un ēd kā karaļi – lēti un veselīgi! Sekojiet viņu piemēram!

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+