Mobilā versija
Brīdinājums -0.4°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
21. aprīlis, 2013
Drukāt

Vistu saimes karalienes (2)

Breses_vistas3

Vai varat pastāstīt par Breses vistām un šo putnu audzēšanu? Un kur var iegādāties šīs šķirnes cālīšus?  
Jana A.

 

Šī Francijā selekcionētā un atzītā šķirne ir karaliene mājputnu saimē. Kvalitātes zīmi A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée – izcelsmes sertifikāts) atļauts piešķirt tikai tad, ja audzētājs ir izpildījis obligātos nosacījumus: putni audzēti konkrētajā Francijas reģionā, baroti un turēti saskaņā ar šo mājputnu audzēšanas prasībām. Pastāv trīs varianti: nobarojama vista, nobarojams gailis un kapauns (kastrēts, nobarots gailis).

Kā jau nacionālā šķirne, Breses vista dižojas Francijas karoga krāsās – sarkana sekste, balts apspalvojums un zilas kājas. Izveidoti putni arī ar melnu un pelēku apspalvojumu, tomēr vispopulārākie ir baltie.

Protams, Breses šķirnes vistas audzē arī citās valstīs, tostarp Latvijā – Tukuma novada Irlavas pagasta Sātos. Piemājas saimniecības “Upmalnieki” saimniece Anete Daine šos putnus audzē un pavairo kopš pērnā gada pavasara, olas inkubēšanai viņa atvedusi no Francijas.

Putnkope stāsta, ka Breses vistu audzēšanai nepieciešams pietiekami plašs aploks, jo putni labprāt meklē un uzlasa barību paši. Uz vienu vistu paredz 10 m2 ganību platību. Vienā grupā nevajag turēt vairāk par 500 vistām. Kūts platība nedrīkst pārsniegt 50 m2, savukārt aplokam jābūt vismaz 5000 m2 lielam.

No 35 dienu vecuma vistas baro ar graudiem (kukurūzu, kviešiem) un piena produktiem. Pārējo nepieciešamo barību putni uzlasa ganībās, un tas ir ļoti svarīgi ķermeņa pareizai uzbūvei un fiziskai attīstībai. Audzēšanas pēdējais posms aizrit nobarošanas kūtī, vistām tas ilgst 8 – 15 dienas, savukārt ka­pauniem un nobarojamiem gaiļiem – vismaz mēnesi. Kopumā Breses vista jātur vismaz četrus, nobarojamais gailis – piecus, kapauns – astoņus mēnešus. Breses putniem ir ļoti maiga āda, tāpēc kāvējiem jābūt īpaši rūpīgiem.

Kaut gan Francijā Breses putnus galvenokārt audzē gaļai, šī šķirne ir līderpozīcijās arī pēc citiem rādītājiem. Pirmkārt, cāļi ļoti ātri aug. Otrkārt, vistas sāk dēt jau četru mēnešu vecumā un tām ir laba dējība – 240 olu gadā (olas vidējais svars – 2 grami). Treškārt, ir salīdzinoši zems barības patēriņš attiecībā pret dzīvsvara pieaugumu (1 : 3). Četru mēnešu vecumā gaiļi sasniedz 2,5 kg svaru.

Cāļus baro ar kombinēto barību, ko papildina ar zaļbarību, rīvētiem burkāniem, vēlams dot arī biezpienu. No pusotra mēneša vecuma pāriet uz jaunputnu barību, samazinot proteīnu līdz 15 %, no četriem mēnešiem pakāpeniski sāk dot dējējvistu barību.

Trīs nedēļu vecumā, kad cāļiem iespējams noteikt dzimumu, gailīšus nošķir no vistiņām. Šī nošķiršana ieteicama tāpēc, ka gailēni ļoti agri kļūst aktīvi, savā starpā plūcas un traucē attīstīties vistiņām. Lai ietaupītu, dārgās cāļu barības vietā gailēniem dod nobarošanai domāto. Šim nolūkam labi noder vārīti kartupeļi ar miltiem un sūkalām.

Jau jūnijā pie “Upmalnieku” saimnieces (mob. 26440226), varēs iegādāties Breses vistu šķirnes cāļus, vēlāk arī jaunputnus. Inkubācijas olas iespējams nopirkt Vācijā, cena par vienu olu – 3,50 eiro, adrese: www.hetzenecker-kueken.de

 

UZZIŅA

Francijā Breses vistu audzēšanas rentabilitāti nosaka tas, ka šo putnu gaļai ir luksusa preces statuss. Produkcija pārsvarā nonāk Francijas restorānos un labākajos gaļas veikalos, bet eksportam paliek tikai 5 procenti.

 

INTERESANTI

“Ir vienkārši šampanietis… un Dom Pérignon, ir automašīna… un Rolls Royce, ir kaviārs… un belugas kaviārs. Tāpat ir vienkārši vista un… Poulet de Bresse. Tā ir vienreizēja, karaliskas maltītes augstākais baudījums!” – tik cildinošus vārdus francūži veltījuši šai vistu šķirnei. Tā izsenis saistās ar gardēžu un dižciltīgo ļaužu virtuvi, un izsmalcināta franču restorāna ēdienkarte bez Breses vistas nemaz nav iedomājama.

Gluži tāpat kā vecs konjaks vai dārgs vīns, kas jāizbauda, arī šīs šķirnes putnu gaļas gatavošanā jāievēro zināms rituāls. Lai tā būtu sulīga un saglabātu īpatnējo, tai raksturīgo garšas buķeti, vispareizāk gatavot savā sulā – cept vistu veselu (piemēram, cepammaisā) vai sadalīt gabalos, katru gabalu apcepot sviestā, lai izveidojas gaiši brūna garoziņa, kas neļauj iztecēt sulai. Apceptos gabalus pārlej ar krējuma un olas dzeltenumu maisījumu.

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Vidējais olas svars 2 grami???

Draugiem Facebook Twitter Google+