Publicitātes foto

Visvairāk Latvijas iedzīvotājiem garšo plātsmaize, kūkas un augļu deserti, noskaidrots aptaujā 0

Lielākā daļa iedzīvotāju saldos ēdienus gatavo pāris reižu mēnesī, bet visbiežāk to pagatavošanai pievēršas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem, secināts “Rimi Latvia” un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas ieradumu pētījumā. Iecienītākie kulinārijas izstrādājumi, ko cilvēkiem Latvijā patīk gatavot pašiem, ir plātsmaizes, kūkas un augļu deserti.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Savukārt interneta aptaujā secināts, ka kūku cepšana visbiežāk tiek uzticēta mammām un sievām, un tās visbiežāk tiek gatavotas par godu dzimšanas dienai (66%), taču aptuveni pusei iedzīvotāju no tiem, kas cep kūkas, nav nepieciešams īpašs iemesls, un tās tiek baudītas gan brīvdienās, gan ikdienā.

Iedzīvotāju ēšanas paradumu aptaujā atklājās, ka aptuveni puse iedzīvotāju eksperimentē, gatavojot ēdienu – izmēģina jaunas receptes vai vēl neatklātas garšas un produktus. Savukārt otra puse labprātāk turas pie tradicionālām vērtībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jautāti par biežāk gatavoto saldo ēdienu mājas apstākļos, iedzīvotāji atzina, ka vispopulārākais saldais ēdiens ir plātsmaize, ko gatavo gandrīz 50% aptaujāto, visbiežāk tā tiek cepta tieši lauku reģionos. Otrais iecienītākais saldais ēdiens ir augļu deserts, trešajā vietā ierindojas dažāda veida kūkas un tortes. Savukārt, kā liecina pētījuma rezultāti, pēdējos gados popularitāti guvušos mafinus cep katrs piektais aptaujātais.

“Plātsmaize ir vienkāršs, taču arī ļoti garšīgs deserts, ko pagatavot mājiniekiem vai arī ciemiņiem – nav brīnums, ka šis ir biežāk pagatavotais kārums iedzīvotāju vidū. Arī augļu desertu popularitāte ir viegli izskaidrojama, jo tā ir lieliska alternatīva saldumiem tiem cilvēkiem, kuri cenšas saglabāt slaido līniju. Abiem ēdieniem ir neskaitāmas variācijas un tie var mainīties atkarībā no sezonas, piemēram, vasarā plātsmaizi var papildināt ar svaigām ogām un augļiem, savukārt rudenī to rotās āboli un ķirbji,” komentē Rimi Gardēde Liene Zemīte.

Receptes kūku pagatavošanai 65% gadījumu tiek meklētas tieši internetā jo, kā atzīst aptaujātie, tikai ceturtdaļai iedzīvotāju ir saglabājušās receptes, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē, secināts lielveikalu tīkla veiktajā interneta aptaujā.

Pēc iedzīvotāju domām, par Latvijas iecienītāko kūku tika atzīta biskvīta kūka jeb tā sauktā lauku torte, ko gatavo no biskvīta, ievārījuma un vārītā krēma vai putukrējuma. Ne mazāk populāras un iedzīvotāju iecienītas ir arī siera, medus kūka un torte “Cielaviņa”, ko iedzīvotāji bieži vien izvēlas ne tikai iegādāties jau gatavu, bet arī pagatavo paši.

Lai veicinātu iedzīvotāju interesi eksperimentēt un atklāt ko jaunu arī saldo ēdienu pagatavošanā, “Rimi” organizē Vislatvijas gardākās kūkas meklējumus.