Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
12. jūlijs, 2012
Drukāt

Visvērtīgākais dārzenis – biete

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Borščs, vinegrets un biešu salāti ar krējumu – tas, liekas, ir viss, ko ikdienā gatavojam no bietēm. Bet veikalos jau nopērkamas jaunās bietītes – izcili mīkstas un aromātiskas! Kāpēc no tām nepagatavot ko neparastāku – gardu pelmeņu porciju, košas krāsas makaronus vai izcilu zupiņu ar saulē kaltētiem tomātiem!

 

Biešu zupa ar saulē kaltētiem tomātiem (6 – 8 porcijas)

• 4 bietes,

• 2 kartupeļi,

• 100 g saulē kaltētu tomātu,

• 100 g svaigā siera,

• 2 – 3 l ūdens,

• 30 ml olīveļļas,

• 1 ķiploka daiviņa,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1 ēdamkarote Provansas garšvielu (sastāvā kaltēts baziliks, majorāns, raudene, rozmarīns, timiāns, salvija un kalnumētra),

• ½ tējkarotes melnā sāls;

• skābais krējums pasniegšanai.

Bietes sagriež salmiņos, apslaka ar olīveļļu, pievieno maltus melnos piparus, sakapātus ķiplokus un liek cepeškrāsnī cepties, kamēr mīkstas, bet ne sažuvušas (+200 grādos). Kartupeļus sagriež salmiņos un apcep uz pannas. Svaigo sieru sagriež kubiņos. Kad bietes izcepušās, tās pievieno uzvārītam ūdenim, pieliek kartupeļus, svaigo sieru, sagrieztus saulē kaltētus tomātus un Provansas garšvielas (var iegādāties lielveikalos un garšvielu veikalos, piemēram, “Gourmet Studio”, “Gafū”). Zupa gatava. Pasniedz ar skābo krējumu. Ļoti izcila garša, visu telpu apņem patīkams garšaugu aromāts!

 

Biešu pelmeņi (4 porcijas)
pelmenji

Mīklai:

• 200 g balto kviešu miltu,

• 100 g rupjo kviešu miltu,

• ½ tējkarotes sāls,

• 1 – 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• 180 g biešu masas.

Biešu masai:

• 3 vidēja izmēra bietes,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• mazliet silta ūdens.

Pildījumam:

• 100 g Fetas siera,

• 100 g svaigā siera bez piedevām,

• sauja diļļu.

Bietes nomazgā, apslaka ar eļļu un ar visu kātiņu un mizu izcep cepeškrāsnī (+200 °C aptuveni stundu). Tad atdzesē, nomizo, sarīvē uz rupjas rīves un pievieno eļļu. Kuļ ar blenderi, līdz iegūst viendabīgu masu, bez gabaliņiem. Ja nekuļas, var pievienot mazliet silta ūdens, bet tikai mazliet.

Pagatavo pildījumu, vispirms sarīvējot un tad ar rokām izmīcot svaigo sieru, līdz tajā vairs nav kunkulīšu, tad pievienojot Fetas sieru un smalki sakapātas dilles un visu samaisot viendabīgā masā.

Sajauc abu veidu miltus, pievieno sāli. Biešu masai pieliek olīveļļu un sajauc mīklu. Tā jāmīca, kamēr ir elastīga un vienmērīga (iespiežot pirkstu, mīklai jāatnāk atpakaļ). Noliek uz stundu atpūsties. Tad izrullē maksimāli plāni (nežēlojot miltus, lai mīkla nelīp pie galda) un gatavo pelmeņus. Tos var veidot ar rokām vai mazajām pīrāgu formiņām. Ja taisa ar rokām – ar glāzi izspiež aplīšus, vidū ieliek pildījumu un aizspiež maliņas. Ja maliņas nelīp kopā, tās samitrina ar ūdeni. Galiņus var sasiet, izskatīsies elegantāk. Jāpiebilst, ka ar mazajām pīrāgu formiņām (var iegādāties veikalos “Gemoss”, “Rito”, “Domo”) gatavot pelmeņus ir ātri un vienkārši. Ar formiņas otru pusi izspiež aplīšus, tos uzliek uz formiņas robotās puses, vidū ieliek pildījumu un ar formiņu aizspiež mīklu – iznāk vienādi un eleganti pelmeņi. Ja pelmeņus neēd uzreiz, tos var sasaldēt – saliek uz paplātes, kas apbērta ar miltiem, un ieliek uz stundu ledusskapja saldētavā. Pēc tam saliek pa maisiņiem.

Šie pelmeņi jāvāra ļoti ātri – katlā ielej ūdeni, pieliek mazliet sāls un pāris ēdamkarotes eļļas, lai pelmeņi nesaķep. Kad ūdens uzvārījies, ieber un uzmanīgi apmaisa, lai kāds nepielīp pie katla apakšas, un tad jāvāra tikai 3 minūtes! Pasniedz ar skābo krējumu. Bietes nejūt, ļoti labi izceļas pildījuma piesātinātā garša.

 

Biešu makaroni (4 porcijas)

makaroni• 100 g biešu masas (kā pagatavot, skat. recepti par pelmeņiem),

• 170 g kviešu miltu (var jaukt kopā ar rupja maluma miltiem),

• 1 ēdamkarote olīveļļas,

• šķipsniņa sāls un maltu melno piparu.

Sajauc visas sastāvdaļas, līdz veidojas viendabīga mīkla, to noliek uz stundu atpūsties. Tad izrullē maksimāli plānu kvadrātu. Tā divas pretējās malas sarullē uz vidu, iegūstot ko līdzīgu divdaļīgai ruletei. To noliek uz dēlīša un sagriež smalkās strēmelēs. Pēc tam paliek apakšā nazi, precīzi pa vidu sarullētajiem un sagrieztajiem gabaliņiem, un paceļ uz augšu – visi makaroni paši atritinās un nav jāatloka pa vienam. Šīs strēmelītes liek kaltēties – ja mīkla ir plāni izrullēta, makaroni ātri izžūst. Var kaltēt no garajiem makaroniem satītas ligzdiņas vai gareniski izlikt strēmelītes cepeškrāsns lielajā pannā. Kaltēšanai var izmantot cepeškrāsni, kas noregulēta uz + 50 grādiem, vai nolikt saulītē. Var nekaltēt un uzreiz vārīt makaronus – tad garša ir intensīvāka (tikai jāatceras ūdenim pievienot eļļu, lai makaroni nesaķep). Pasniedz kopā ar kādu gardu mērcīti (piemēram, saldais krējums+siers+žāvēta gaļa) vai rīvētu Parmesan sieru.

 

 

 

Uzziņa

• Ja negribat slimot ar anēmiju, paaugstinātu asinsspiedienu un ļaundabīgajiem audzējiem – jāēd bietes. Tās ir vienas no vērtīgākajiem dārzeņiem, kam diemžēl mūsu ēdienkartē nav atvēlēta pienācīga uzmanība.

• Bietēs esošā dzelzs sekmē asinsradi un uzlabo hemoglobīna līmeni, magnijs normalizē asinsspiedienu, bet jods noder aterosklerozes profilaksei, savukārt organiskās skābes veicina toksīnu izvadīšanu no organisma. Cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām ārsti iesaka bietes regulāri lietot uzturā.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+