Foto-Anda Krauze

Vitamīniem bagāta maltīte
 – no zaļā kokteiļa līdz saldajam 0

Vēl nav pagājis pat gads, kopš Rīgā, Brīvības gatvē, Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja pievārtē durvis vēris restorāns picērija “Zaļais Maksis”. Vārds “zaļais” nosaukumā ietverts tāpēc, ka uzņēmumā strādā zaļi domājoši cilvēki un, gatavojot maltīti, virtuvē, cik vien iespējams, tiek izmantoti bioloģiski produkti, stāsta restorāna līdzīpašnieks un šefpavārs Mārtiņš Goba (attēlā).

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 18
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Te apmeklētāji var mieloties ar Vidusjūras virtuvi – gan makaronu ēdieniem, piemēram, ravioli ar siera un dārzeņu pildījumu zilā siera mērcē, gan neierastām zupām un veģetārajiem ēdieniem. Ēdienkartē iekļautas arī 15 veidu picas. Šefpavārs Mārtiņš divus gadus strādājis Portugālē, kur vietējiem pavāriem ierādījis picu cepšanas mākslu. “Mājas Viesa” lasītājiem viņš labprāt atklāj, kā pagatavot vitamīniem bagātu kokteili, veģetāro ēdienu ar kvinoju, picu un mājas saldējumu.

 

Zaļais kokteilis

CITI ŠOBRĪD LASA

SASTĀVDAĻAS Salātu lapas, piparmētras, selerijas kāts, svaigs gurķis, banāns, ābols, citrons, ūdens.

KĀ GATAVOT? Nomizotu gurķi, banānu, ābolu un selerijas kātu sagriež smalkāk, liek traukā, pievieno nedaudz ūdens, citrona sulu un sablenderē. Sastāvdaļas atkarībā no gaumes var variēt, pievienojot, piemēram, mango augļa mīkstumu, nātru lapas, ogas, svaigi spiestu burkānu vai citu sulu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinoja rukolas paklājiņā

SASTĀVDAĻAS Kvinoja (pie balandu dzimtas piederīgas augs; salīdzinājumā ar miežiem, kukurūzu un kviešiem kvinoja ir daudz bagātāka ar dzelzi, varu, mangānu un cinku, tajā ir arī vairāk kalcija, magnija un kālija, toties mazāk nātrija; iegādāties var eko preču veikalos un dažos lielveikalos), cukini, burkāns, ķiploks, olīveļļa, balzamiko etiķis, rukola, ķiršu tomāti. Napolitanas mērcei: sīpols, ķiploks, burkāns, selerijas kāts, blanšēti konservēti tomāti savā sulā, sāls, cukurs, raudene, baziliks, olīveļļa.

KĀ GATAVOT? Napolitanas mērci gatavo, katliņā olīveļļā apcepot sagrieztu sīpolu, ķiploku, burkānu un selerijas kātu un šai masai pievienojot konservētus tomātus savā sulā, garšvielas. Uz lēnas uguns vāra 40 min. Sablenderē. Uz šķīvja izklāj rukolas lapas, apslaka ar balzamiko etiķi, pievieno ķiršu tomātiņu pusītes. Pēc tam olīveļļā apcep ķiploku, smalki sagrieztu burkānu un cukini. Pievieno mērci. Izvāra kvinoju un pievieno pannā pie pārējām sastāvdaļām. Visu samaisa, uzsilda, glīti kārto šķīvī uz rukolas paklājiņa.

 

 

Pesto pica

SASTĀVDAĻAS (vienai cepešpannai) Mīklai: 190 g kviešu miltu, 5 g sausā rauga, 5 g sāls, 10 g cukura, 15 g olīveļļas, 90 g ūdens. Picas garnējumam: Napolitano mērce, Mocarellas, Krievijas un Fetaki siers, ķirbju sēklas. Bazilika pesto: baziliks, ķiploks, olīveļļa, Brazīlijas, Indijas un ciedru rieksti, Parmas siers.

Reklāma
Reklāma

KĀ GATAVOT? No miltiem un ūdens, pievienojot raugu, olīveļļu, sāli un cukuru, pagatavo mīklu. 10 min tai ļauj atpūsties istabas temperatūrā, pēc tam uz 10 min, pārklātu ar pārtikas plēvi vai mitru dvieli, ievieto ledusskapī. Kad mīkla uzrūgusi, to plāni izveltnē uz pannas, apziež ar Napolitano mērci, virsū liek rīvētu Mocarellas, Krievijas un Fetaki sieru, pārkaisa ar ķirbju sēklām, pievieno arī bazilika pesto. To gatavo, sablenderējot baziliku, ķiploku, riekstus, Parmas sieru un nedaudz olīveļļas. Picu cep cepeškrāsnī, līdz gatava.

 

 

Mājas plombīra saldējums

SASTĀVDAĻAS 1 l piena, 0,5 l saldā krējuma, 100 g cukura, vanilīna cukurs, 5 g želatīna. Mērcei: svaigas zemenes vai citas ogas ar cukuru.

KĀ GATAVOT? Pienu un saldo krējumu lej traukā, pieber cukuru un vanilīna cukuru. Ūdens peldē ūdenī izkausē želatīnu. Pagaida, līdz tas atdziest, tad maisot pievieno piena un saldā krējuma masai. Lej saldējuma mašīnā, ļauj tai griezties 40 – 50 min. Pasniedz uzreiz vai ievieto traukā un uzglabā saldētavā. Ceļ galdā ar svaigām zemenēm, mellenēm, dzērvenēm vai rabarberiem, kas sakulti ar cukuru.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.