Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
25. augusts, 2015
Drukāt

Žāvējam vasaras ražu: ar ko atšķiras dažādi dehidratori

1. Mazie plastmasas dehidratori

1no4
Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida
Žāvētavas var iegādāties:

• veikalā “Raw Garden” Skolas ielā 12, Rīgā (www.rawgarden.lv);

• SIA “Megopols” Dzirnavu ielā 7, Rīgā (www.akciza.net);

• SIA “Geass” Tallinas ielā 36, Rīgā (www.tavsalus.lv);

• SIA “Alistar” Rītausmas ielā 23, Rīgā (www.razhot.lv).

Foto – Aija Geida

Ogu un augļu žāvētāju piedāvājums ir iespaidīgs, sākot no lētām plastmasas žāvētavām un beidzot ar jaudīgiem dehidratoriem, ar kuriem vienlaikus var izžāvēt vismaz spaini ogu. Šoreiz eksperimentējam, kura žāvētava būtu optimāla mājsaimniecības vajadzībām.

Mazumtirdzniecības veikalu plauktos plašā izvēlē atrodamas mazās plastmasas augļu un ogu žāvētavas, piemēram, SE2 un SE3 (krievu Veķerok līdzīgi modeļi), kā arī Vinus, Scarlett SC-420, Maxwell MW-3852W un citi. Tie maksā 25–45 eiro. Izmēģinot vairākus, atklājās būtiski trūkumi.

Ražotāja norādītā ietilpība lielākoties ir stipri pārspīlēta (pieciem plauktiņiem 12–13,5 litri). Ja uz 4–5 cm augstiem plastmasas plauktiņiem uzber vairāk nekā spaini ogu, piemēram, mellenes, upenes, jāņogas, tās nav iespējams izžāvēt. Pat pēc 2–3 diennaktīm ogas vai augļi joprojām ir mīksti. Patiesībā vienā reizē var izkaltēt nelielu daudzumu produktu, berot tos vienā kārtā, tāpēc ziemas krājumu sagatavošana aizņem daudz laika.

Žāvēšana notiek ļoti nevienmērīgi – ik pa laikam plaukti jāmaina vietām, jo zemākajā ogas jau gandrīz izžuvušas, bet augšējā tikai mazliet apvītušas.

Mīkstāki augļi pielīp pie plauktiem, kas pēc tam jāmērcē ūdenī, lai varētu nomazgāt.

Plauktam ir samērā lieli caurumi, izžuvušās upenes un mellenes krīt cauri.

Ļoti neefektīvi tiek izmantota elektroenerģija – ventilators silto gaisu, ko uzsilda spirālveida sildelements, pūš uz augšu, un pa lielu caurumu žāvētāja vākā tas nonāk telpā. Varētu pat teikt, ka enerģija vairāk tiek tērēta telpas sildīšanai, nevis ogu žāvēšanai. Profesionālajiem modeļiem siltais gaiss tiek novadīts atpakaļ sildītāja iekšpusē, tāpēc teju ar to pašu elektroenerģijas daudzumu var izžāvēt 2–3 reizes vairāk ogu vai augļu.

Optimāla žāvēšanas temperatūra ir +45..+50 °C, jo tad maksimāli saglabājas ogās un augļos esošie vitamīni un minerālvielas. Ar ražotāja norādītajām stundām, piemēram, bumbieru, plūmju un zemeņu žāvēšanai ir krietni par maz, vai arī tad ievērojami jāpalielina temperatūra. Vajag 2–3 reizes ilgāku laiku, lai šajos dehidratoros izžāvētu sulīgas ogas un augļus.

  1. Mazie plastmasas dehidratori
  2. No koka tapušās žāvētavas
  3. Lielās, pusprofesionālās
  4. Dažādi ražotāju risinājumi

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+