Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
13. jūnijs, 2014
Drukāt

Zemeņogas sirdij un asinsvadiem (1)

Foto - LETAFoto - LETA

Zemeņu košā krāsa vēsta, ka šajās ogās ir daudz bioloģiski aktīvo vielu – antociānu, kas ne tikai iekrāso ogas sarkanas, bet padara tās par efektīvu sirds un asinsvadu slimību profilakses līdzekli.

 

Šie antioksidanti mazina holesterīna izgulsnējumu – pangu – veidošanos uz asinsvadu sieniņām. ASV kardiologu asociācijas žurnālā publicētā angļu un amerikāņu zinātnieku grupas pētījuma rezultāti liecina, ka, apēdot nedēļā vismaz trīs porcijas zemeņu vai melleņu, kurās arī ir ļoti daudz antociānu, sievietēm par trešdaļu samazinās miokarda infarkta risks. Pētījumā, kurš ilga 18 gadus, piedalījās 93 600 sievietes vecumā no 25 līdz 42 gadiem.

Sirds un asinsvadu stiprināšanai lieti noder arī zemenēs esošais kālijs un magnijs.

Ir pētījumi, kas apliecina arī antociānu pretiekaisuma iedarbību, kā arī ietekmi uz vīrusiem un vēža šūnām. Pierādīts, ka antociāniem ir pretvīrusu iedarbība un tie spēj samazināt vēža šūnu nekontrolētu augšanu.

Savukārt mellenēs ir arī katehīni, kas pasargā no aterosklerozes, trombu veidošanās un labvēlīgi ietekmē asinsvadu sieniņu elastību. Mellenes pazemina asinsspiedienu, tās iesaka lietot arī topošajām māmiņām, lai pasargātu kājas no vēnu paplašināšanās.

 

 

Uzziņa

Vienā porcijā jeb 250 gramos zemeņu ir:

* 80 kcal;

* 162 mg C vitamīna (dienas deva pieaugušajam – 100 mg);

* 63 mg kalcija;

* 70 mg fosfora;

* 38 mg magnija;

* 362 mg kālija;

* vēl zemenēs ir arī B1, B2, B6 E, PP un K vit­amīni, beta karotīns, mangāns, jods, varš, cinks, folskābe.

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Mmmm, gaidu zemeņu laiku…

Draugiem Facebook Twitter Google+