Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
25. jūnijs, 2012
Drukāt

Zemeņu prieki

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Pirmās zemenes parasti ātri pazūd mutē, vēlāk jau gribas ko savādāku – ne tikai ogas ar pienu vai putukrējumu. Lūk, trīs varianti, ko vēl var pagatavot no aromātiskajām sārtvaidzēm!

 

Pūķītis (6 gabaliņi)

Biskvītam:

• 250 g kviešu miltu,

• 2 ēdamkarotes cukura,

• 115 g sviesta,

• 4 tējkarotes cepamā pulvera,

• ¼ tējkarotes sāls,

• 150 g piena.

Pildījumam un dekorēšanai:

• 1 kg zemeņu,

• 4 ēdamkarotes pūdercukura,

• 240 ml saldā krējuma.

 

Kā gatavot?

Miltiem pievieno sāli, cukuru un cepamo pulveri, ieberž sviestu. Pievieno pienu un izmīca. Mīklu sadala sešās daļās un pagatavo garas desiņas. Tās saliek uz pannas un izveido līkumus, izlokot kā čūskas. Cep +180 grādos aptuveni 12 – 14 minūtes. Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru, zemenes sagriež plānās šķēlītēs. Kad mīklas čūskas izcepušās, tās atdzesē un gareniski pārgriež. Pilda ar zemenēm un putukrējumu, tad dekorē ar zemenēm biezā kārtā un vēl putukrējuma rozītēm. Var pārkaisīt ar šokolādes skaidiņām vai riekstiem. Bērniem dikti patīk ēst ko neparastu – šis ir viegli pagatavojams un sātīgs kārums!

 

Pārsteigums (6 porcijas)
zemenu_paarsteigums

Sastāvdaļas:

• 750 ml saldā krējuma,

• 50 g cukura,

• 20 g agara (1 paciņa “RUF” Agritine),

• 150 – 200 g svaigu zemeņu,

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura,

• 4 pilieni mandeļu esences.

 

Kā gatavot?

Aukstā saldajā krējumā izšķīdina paciņu agara (nopērkams “Rimi”, “Stockmann”, “Gafū”), liek uz vidējas uguns un, nepārtraukti maisot, vāra 10 minūtes. Tad pievieno cukuru, vaniļas cukuru un 4 pilienus mandeļu esences, pavāra vēl dažas minūtes, līdz cukurs izkusis, un noslēdz uguni. Saliek mazos trauciņos zemeņu gabaliņus un pārlej saldā krējuma masu. Ja gribas divas krāsas, var pusi no šīs masas sajaukt ar ēdamkaroti kakao pulvera. Liek ledusskapī, lai sastingst. Vislabāk ir gatavot silikona vai keramikas, nevis papīra trauciņos, kas mitruma ietekmē paliek mīksti. Var izmantot arī stikla traukus, bet šis gan tomēr ir ekskluzīvs saldais, ko ēd ļoti mazām porcijām. Ļoti pozitīvi, ka zemeņu pārsteigumu ledusskapī bez kvalitātes zuduma var turēt pat trīs diennaktis – nemainās ne garša, ne izskats, vienīgi tur nevajadzētu būt citām stiprām smaržām. Tātad, ciemiņus gaidot, desertu iespējams pagatavot jau iepriekšējā dienā: iznāk kā putna piens, gards un ļoti aromātisks!

 

Ātrā kūka (6 porcijas)

Aatraa_zemenju_kuuka

Sastāvdaļas:

• 600 g svaigu zemeņu,

• 400 g kondensētā piena ar cukuru (1 bundžiņa),

• 50 ml citrona sulas,

• 250 g saldā krējuma

• 100 g “Selgas” klasisko cepumu,

• 50 g sviesta,

• 1,5 ēdamkarotes želatīna,

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

 

Kā gatavot?

Cepumus smalki sasmalcina un sajauc ar mīkstu sviestu. Taisnstūrveida garenajā pannā, kur parasti cep maizes kukulīšus (aptuveni 22 cm x 12 cm), izklāj cepamo papīru un ieklāj cepumu masu. Pēc tam želatīnu iemērc aukstā ūdenī, lai uzbriest, tad izkausē karsta ūdens peldē un noliek mazliet atdzist. Tikmēr 400 g zemeņu sagriež mazos gabaliņos, pievieno citrona sulu, kondensēto pienu ar cukuru, samaisa un beigās pievieno želatīnu. Aptuveni 150 g saldā krējuma sakuļ stingrās putās un viegli iecilā šajā masā. Zemeņu masu lej pāri cepumu kārtai un ieliek uz 6 stundām ledusskapī (labāk uz visu nakti). Kad kūka sastingusi, saputo atlikušo saldo krējumu ar vaniļas cukuru, pārklāj virsmu un vēl dekorē ar zemeņu šķēlītēm. Iznāk ļoti aromātiska un maiga kūka.

 

 

Svarīgi

Zemenes ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots, tajās ir dzelzs, jods, daudz antioksidantu un citu vērtīgu vielu, taču šīs ogas organismā rada skābu vidi, tāpēc, lietojot tās lielākos daudzumā, jādzer vairāk ūdens vai arī neitralizēšanai jāēd kopā ar pienu un saldo krējumu. Starp citu, svars tāpēc nepalielinās, galvenais, neaizrauties ar saldo krējumu uz nakti! Skābas vides pazīmes: imunitātes pazemināšanās, alerģiskas reakcijas, izsitumi.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+