Mobilā versija
+5.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
1. oktobris, 2012
Drukāt

Zināšanas neskādē!

Pie manis sabiedriskā kārtā bez jebkādas maksas vai atlīdzības grib skoloties pavāra māceklis, bet viņam esot nepieciešama apliecība, ka apgūtas higiēnas prasības. Tās katram pavāram jāatkārto ik pēc diviem gadiem.

Vai tiešām māceklim, kurš no manis neatkāpjas ne soli un bez manas ziņas nedrīkst katlā pat sāli piebērt, nepieciešams nokārtot šīs higiēnas prasības? Sanitārā grāmatiņa taču viņam ir!
 Aina Krūmiņa Rīgā

 

 

Sanitārā grāmatiņa un zināšanas par higiēnu gan nav viens un tas pats. Pavāram jāprot novērtēt pārtikas produktu kvalitāti, veikt to pirmapstrādi, gatavot un noformēt ēdienus, jāatbild arī par sava darba kvalitāti un jāievēro higiēnas un darba aizsardzības noteikumus. Profesionālās darbības veikšanai nepieciešamo kompetenču uzskaitījuma pirmajā vietā allaž tiek minēta spēja izprast un ievērot ražošanas un personīgās higiēnas prasības. Tas attiecas gan uz pavāriem, gan uz viņu palīgiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa skaidro, ka Ministru kabineta noteikumu “Pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālās kvalifikācijas prasības” 6. un 8. punkts nosaka: darbiniekam (izņemot ceturtā vai piektā profesionālās kvalifikācijas līmeņa darbinieku), uzsākot strādāt pārtikas uzņēmumā, kā arī atkārtoti – reizi divos gados, jānoklausās piecu stundu mācību kurss “Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā” (atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumā noteiktajai programmai).

Tas nozīmē, ka arī pavāra palīgam tomēr šāds kurss ir jānoklausās. Higiēnas zināšanas un to atkārtošana pārtikas jomā strādājošajiem par ļaunu nenāk!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+