Mobilā versija
+0.5°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
23. janvāris, 2014
Drukāt

ZM vērtēs ražotāju spēju pildīt paaugstinātās gaļas kūpināšanas prasības (2)

Foto: LETAFoto: LETA

Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.

Zemkopības ministrija (ZM) apņēmusies sadarbībā ar nozaru organizācijām izvērtēt kūpinājumu ražotāju spēju pielāgoties jaunajām Eiropas Komisijas (EK) prasībām gaļas kūpināšanā, portālu “LA.lv” informēja ZM pārstāve Dagnija Muceniece.

Tālab ZM aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju (LGRPA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Latvijas Mājražotāju asociāciju iespējami (LMA) operatīvi – līdz šā gada janvāra beigām – apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un tās produktos.

Tāpat ministrija aicina ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ ražotāji nevarētu izpildīt pēc 2014. gada 1.septembra paredzamās jaunās normas. Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt visām uzrunātajām organizācijām – LGRPA, LPUF, LOSP, LMA.

Ministrijā norāda – ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās jautājumu piemērot atkāpes Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās satraukumu daudziem Latvijas gaļas pārstrādātājiem un kūpinājumu ražotājiem radījusi tīmeklī apspriestā no Lietuvas laikraksta “Lietuvos Žinios” pārpublicētā ziņa par to, ka no eiropiešu galdiem pēc šā gada 1. septembra varot pazust gaļas, zivju un to produktu kūpinājumi. Iemesls – saistībā ar kaitīgo ietekmi uz veselību samazinātas pieļaujamās benzpirēna un vairāku policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normas šajos produktos.

Par jauno normu stāšanos spēkā bija zināms jau 2011. gadā. Tā paredz, ka pēc šā gada 1.septembra produktu kūpināšanā varēs izmantot koksni, taču atļautā benzpirēna norma būs samazināta no 5 mikrogramiem (μg) kilogramā uz 2 μg/kg, savukārt benzpirēna, benzantracēna, benzfluorantēna un krizēna summa – no 30 μg/kg uz 12 μg/kg.

Mazo gaļas pārstrādes uzņēmumu pārstāvji uzsver – jaunie nosacījumi nozīmē beigas Latvijā tradicionālajiem kūpinājumiem. Vairāki ražotāju pārstāvji atklāti atzina – regulas prasības spēkā stāšanās laiks ir palaists garām un patlaban vēl nav lemts par tālāko rīcību. Mainīt spēles noteikumus astoņu mēnešu laikā, visticamāk, neizdosies.

Benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Vai ar dažādiem šķīdumiem apstrādātā gaļa, kura izskatās kā kūpinātā, ir veselīgāka, kura jau 2-3 dienu laikā ledusskapī kļūst gluma? Ar malku kūpinātie kūpinājumi saglabājas ilgāk lietošanai un gaļa ir garšīgāka. Nedrīkst pieļaut, ka ES iznīcina mūsu ražotnes! Kas nevēlas, lai neēd īstu kūpinājumu!

  2. Šādu ES regulu cepējiem apakšā ir ekonomiskās intereses, jo ar šo regulu varēs no Latvijas tirgus izspiest
    kādu trešdaļu vietējās gaļas ražotāju. Un viņu nišu aizpildīs impotētāji no pārējās ES. Vienīgi mūsu PVD neredz tālāk par savu savu degungalu un jau paziņojuši, ka tradicionālos gaļas kūpinājumus tirgū nelaidīs. Bravo, izpildīgie ierēdņi!

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (1)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Putnu gripa pietuvojusies Latvijai (3)Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā? (2)ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+