Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.
Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.
Foto: LETA

ZM vērtēs ražotāju spēju pildīt paaugstinātās gaļas kūpināšanas prasības 2

Zemkopības ministrija (ZM) apņēmusies sadarbībā ar nozaru organizācijām izvērtēt kūpinājumu ražotāju spēju pielāgoties jaunajām Eiropas Komisijas (EK) prasībām gaļas kūpināšanā, portālu “LA.lv” informēja ZM pārstāve Dagnija Muceniece.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Tālab ZM aicinājusi Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādes asociāciju (LGRPA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) un Latvijas Mājražotāju asociāciju iespējami (LMA) operatīvi – līdz šā gada janvāra beigām – apkopot Latvijas ražotāju paškontroles analīžu datus par pārtiku piesārņojošo vielu koncentrācijas līmeņiem kūpinātā gaļā un tās produktos.

Tāpat ministrija aicina ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ ražotāji nevarētu izpildīt pēc 2014. gada 1.septembra paredzamās jaunās normas. Ražotāju paškontroles analīžu datus un priekšlikumus vēlams elektroniski nosūtīt visām uzrunātajām organizācijām – LGRPA, LPUF, LOSP, LMA.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ministrijā norāda – ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās jautājumu piemērot atkāpes Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās satraukumu daudziem Latvijas gaļas pārstrādātājiem un kūpinājumu ražotājiem radījusi tīmeklī apspriestā no Lietuvas laikraksta “Lietuvos Žinios” pārpublicētā ziņa par to, ka no eiropiešu galdiem pēc šā gada 1. septembra varot pazust gaļas, zivju un to produktu kūpinājumi. Iemesls – saistībā ar kaitīgo ietekmi uz veselību samazinātas pieļaujamās benzpirēna un vairāku policiklisko aromātisko ogļūdeņražu normas šajos produktos.

Par jauno normu stāšanos spēkā bija zināms jau 2011. gadā. Tā paredz, ka pēc šā gada 1.septembra produktu kūpināšanā varēs izmantot koksni, taču atļautā benzpirēna norma būs samazināta no 5 mikrogramiem (μg) kilogramā uz 2 μg/kg, savukārt benzpirēna, benzantracēna, benzfluorantēna un krizēna summa – no 30 μg/kg uz 12 μg/kg.

Mazo gaļas pārstrādes uzņēmumu pārstāvji uzsver – jaunie nosacījumi nozīmē beigas Latvijā tradicionālajiem kūpinājumiem. Vairāki ražotāju pārstāvji atklāti atzina – regulas prasības spēkā stāšanās laiks ir palaists garām un patlaban vēl nav lemts par tālāko rīcību. Mainīt spēles noteikumus astoņu mēnešu laikā, visticamāk, neizdosies.

Benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.