Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
7. oktobris, 2013
Drukāt

Zuši

Foto - LETAFoto - LETA

Kā pārvadāt dzīvus zušus? Vai tos var ielaist dīķī? J. P.

Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis stāsta, ka praksē zušu mazuļus (līdz 10 – 15 cm) transportē 100 l maisos, kurus līdz pusei piepilda ar ūdeni, tad pievieno skābekli un sāli stresa noņemšanai. Šādā maisā var ievietot apmēram 500 – 700 eksemplāru un nav problēmu bez atkārtotas skābekļa pievadīšanas tos pārvadāt 200 km attālumā. Jāņem vien vērā, ka transportēšanas laikā nedrīkst būtiski pieaugt ūdens temperatūra. Saprotams, jo prāvāki zuši, jo lielāks trauks nepieciešams, kā arī papildus regulāra skābekļa padeve, bet tā nedrīkst būt pārlieku liela – optimāli robežās ap 6 – 7 mg. Piemēram, vieglajai automašīnai (apvidniekam ar kravaskasti) ērts ir plastmasas 1 m3 konteiners, zušu skaits attiecīgi pēc to izmēriem.

– Alūksnes ezerā rūpnieciski nozvejotie zuši ir pašvaldības kustamā manta, kuru pārdod izsolē. Ja to organizē pa nozvejas apjoma daļām, tad iespējams šos zušus iegādāties dzīvus, kur vienas zivs svars nav mazāks par 0,650 kg, – piebilst M. Lietuvietis.

Zušu nozveju veic Alūksnes upes zušu tacī pavasarī (aprīlī, maijā) un rudenī – septembrī, oktobrī, ņemot vērā laika pstākļus.

Katras dienas loms ir grūti prognozējams, tas var būt gan 2 kg, gan pat 200 kg. Tas nozīmē: ja ir vēlme iegādāties dzīvus zušus, nepieciešama to uzglabāšana dzīvotspējīgā vidē. Zušu cena ir atkarīga no izsoles rezultāta, pēdējos gados tā ir pieaugusi no 6 līdz 10 latiem kilogramā.

Ja zušus vēlas laist dīķos, lai atbrīvotos no mazvērtīgajām zivīm, sugas izvēle nav pareiza, – labāk sagādāt līdakas. Ja grib tos audzēt ar domu, ka zušiem mazvērtīgās zivis noderēs kā barības bāze, īpaša uzmanība jāvelta ūdens izpētei (tā apmaiņas apstākļi, bioloģiskais un ķīmiskais sastāvs un citi faktori). Parasti gan pie mums lauka apstākļos tas nenotiek. Igaunijā un Lietuvā zušus no stiklazuša stadijas līdz pieaugušam īpatnim audzē speciālās fermās, ievērojot visaug­stākās sanitārās normas (zuši ir jutīgi pret infekcijas slimībām), veicot regulāras ūdens temperatūras un sastāva kontroles. Zušu audzēšanā vienmēr ir bijis daudz neskaidru jautājumu, arī igauņi un lietuvieši detaļas nemēdz izklāstīt. Jāatceras arī, ka zutis arvien, instinktu vadīts, visiem spēkiem meklēs iespēju doties Sargasu jūras virzienā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+